'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (11 Haziran 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak ekşili yuvalama, şehriyeli pilav, fırında bütün tavuk ve revani tarifleri...

11 Haziran 2021, Cuma 14:13 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
EKŞİLİ YUVALAMA

EKŞİLİ YUVALAMA

Yarım soğan

1 diş sarımsak

1 dolu yemek kaşığı domates salçası

300 gram parça et

2 yemek kaşığı tereyağ+biraz sıvı yağ

2. 5 – 3 su brd önceden ıslatılmış nohut

Tuz-pul biber

Su

Köfte için:

1. 5 su bardağı ince bulgur

Yarım soğan

1 dolu yemek kaşığı domates salçası

1 yumurta

Yarım su bardağı un

Tuz

Üzeri için (arzuya göre);

Zeytin yağı+nane

Limon suyu veya limon tuzu

NASIL YAPILIR?

Et yeteri kadar yağda kavrulur.

Soğan eklenir kavrulur salça kokusu çıkana kadar kavrulur.

Nohut ve sarımsak ilave edilir biraz kavrulur.

Yeteri kadar su eklenir tuz ve pul biberi ayarlanır, düdüklü tencerede nohutla pişirilir.

Köfte için: bulgu ılık su ile ıslatılır. 10-15 dk bekletilir.

Yumuşayan bulgura yumurta soğan un salça tuz eklenir.

Yapılan hamurdan nohuttan büyük toplar yapılır. Ufak kasede su bulundurulur. Hamur elimize yapışmasın diye elimizi ara ara suya batırıyoruz.

Köftelerin birbirlerine yapışmaması için un serpilmiş tepsiye dizilir.

Pişen nohutların içine köfteler atılır. Köfteler kaynatılarak pişirilir.

Pişen çorbaya zeytin yağda kavrulmuş nane ve limon suyu dökülür


FIRINDA SEBZELİ BÜTÜN TAVUK

FIRINDA SEBZELİ BÜTÜN TAVUK

Fırında sebzeli bütün tavuk malzemeleri

1 adet bütün tavuk

1-2 adet havuç

1 adet kırmızı soğan

30 g tereyağı

1 çay bardağı kayısı marmeladı

1 yemek kaşığı un

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

Fırında sebzeli bütün tavuk baharat karışımı için:

1 dal taze biberiye

1 dal kuru adaçayı

1 çay yemek kaşığı tuz

1 çay kaşığı tane karabiber

1 çay kaşığı zerdeçal

1/2 bardak sızma zeytinyağı

Fırında sebzeli bütün tavuk yapılışı

Havucu, kabuğunu soyduğunuz soğanları irice doğrayıp fırın tepsisine yayın. Taze biberiyeyi, adaçayını, tuzu, tane karabiberleri, zerdeçalı ve sızma zeytinyağını havanda ezerek krem haline getirin. Hazırladığınız karışımı tavuğun içine ve dış tarafına elinizle yedirerek sürün. Bütün tavuk etini sebze ile yaydığınız tepsiye aktarın. 180 dereceye ayarlı fırında, 50 - 60 dakika pişirin. Pişme sırasında arada tepsinin içinde biriken yağı etin üzerine dökün. Tavuk etipişince üzerine sürmek için oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ile marmeladı karıştırın. Bu karışımı tavuk etinin her tarafına sürün. Tekrar sıcak fırına verin. 10 - 15 dakika daha pişirin. Tavuk eti pişince ve üzeri kızarınca fırından alın. Tepsinin içindeki suyu süzerek tavuk suyunu ayırın. Tavuk suyu ile tepsideki sebzelerinizi bir sos tenceresine alın. Unu ve 1 tatlı kaşığı kadar tuzu ekleyin. Orta ateşte 15 dakika kaynatın. En son nar ekşisini ekleyin. Birkaç taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Tavuğunuzun yanında servis yapacağınız sebzeli sosunuz hazırdır. Sıcak servis edin.


ŞEHRİYELİ PİLAV

ŞEHRİYELİ PİLAV

MALZEMELER

2 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı sıvı yağ

2 su bardağı pirinç

Yarım su bardağı arpa şehriye

3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu)

Tuz

NASIL YAPILIR?

Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir.

Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür.

Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.

Şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur.

Pirinçler ilave edilerek, 2-3 dk daha kavrulur.

Üzerine sıcak su eklenir ve tuzu ilave edilir.

Tencerenin kapağı kapatılarak, yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar, yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın ve tamamen suyu çekene kadar pişirin. (Yazının devamında süreler ile ilgili detaylı açıklamayı bulabilirsiniz.)

Ocaktan aldıktan sonra, üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin.

Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Not: Pilav yaparken su oranı 1’e 1,5 olarak ayarlıyorum. Yani 1 ölçü pirinç için, aynı ölçü kabı ile 1,5 kap su ekleyin. 1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.


REVANİ TATLISI TARİFİ

REVANİ TATLISI TARİFİ

Kek için;

3 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı irmik

1 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı sıvı yağ

Şerbet için;

3 su bardağı su

3 su bardağı seker

Yarım limon suyu

NASIL YAPILIR?

İlk olarak şerbet hazırlanır. Şerbet için tencereye şeker ve su alınarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra yarım limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır.

Kek için, yumurta ve şeker çırpma kabına alınarak iyice çırpılır.

Ardından sıvı yağ, yoğurt ve irmik eklenip çırpılır.

Son olarak un, kabartma tozu ve vanilya da eklenerek iyice çırpılır.

Yağlamış olduğumuz fırın kabına kek hamuru dökülür.

170 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirilir.

İlk sıcaklığı çıkan kek dilimlere kesilir ve sıcak kekin üstüne soğumuş şerbet dökülür.

1-2 saat dinlendirdikten sonra üzeri isteğe göre krem şanti, hindistan cevizi yada fıstık vb. ile süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (10 Haziran 2021)