'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (15 Nisan 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak, Toyga çorbası, barbunya yemeği, nohutlu pilav çoban salatası ve şambali tatlısı tarifi...

15 Nisan 2021, Perşembe 16:04 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
TOYGA ÇORBASI TARİFİ

TOYGA ÇORBASI TARİFİ

MALZEMELER

Yarım su bardağı yarma (dövme)

1 su bardağı süzme yoğurt

2 yemek kaşığı un

1 yumurta sarısı

1 su bardağı haşlanmış nohut (ben haşlayıp dondurucuya kaldırmıştım, oradan kullandım)

6 su bardağı su

Tuz

Üzeri için

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kuru nane

NASIL YAPILIR?

Süzme yoğurt, un ve yumurta tencereye alınır üzerine bir su bardağı kadar su dökülerek çırpılır.

Sonrasında kalan 5 bardak su da tencereye eklenerek ocağa alınır.

Yarma da eklenerek kaynayana kadar sürekli karıştırılır.

Kaynadıktan sonra yarmalar pişene kadar arada karıştırılıp hem çorbanın kıvamı kontrol edilir hem de yarmaların tencerenin tabanına yapışmaması sağlanır.

10-15dk kadar sonra nohut ilave edilerek yarmalar pişene kadar kısık ateşte pişirilir.

Çorba piştikten sonra küçük bir tavada tereyağı eritilir, nane eklenerek karıştırılır. Hazırlanan yağ çorbaya eklenerek karıştırılır.

Çorbanın kıvamı koyu ise su ilavesi yapabilirsiniz. Afiyet olsun.


BARBUNYA TARİFİ

BARBUNYA TARİFİ

MALZEMELER

500 gr (yaklaşık 2, 5 su bardağı kadar ) barbunya

1 çay kaşığı tuz

2 küçük havuç

1 patates

1 tane soğan

1 diş sarımsak

1 çay bardağı sıvı yağ

1 küp şeker

1 tahta kaşığı domates salçası

Tuz ( ben 1-2 tatlı kaşığı kullandım)

1,5 litre sıcak su

NASIL YAPILIR?

1 gün önceden, barbunyaları tuzlu soğuk suya koyup, ağzını kapakla kapatıyoruz. Ertesi gün barbunyalarımız şişmiş olacak.

Suyunu süzüp yıkıyoruz ve tenceremize alıp, üzerini geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Yaklaşık 20-25 dakika sonra (bu süre barbunyanızın cinsine göre değişebilir) barbunyalarımız hafif yumuşamış olacak. Suyunu süzüp bir kenara alıyoruz.

Ayrı bir tencereye sıvı yağı alalım, yemeklik doğranmış soğanı ve yarım ay şeklinde doğranmış havuçları alıp orta ateşte kavurmaya başlıyoruz.

Sırasıyla ezilmiş veya rendelenmiş sarımsak, küp küp doğranmış patates, salçayı da alıp kavurmaya devam ediyoruz.

Sonra süzmüş olduğumuz barbunyaları ilave edip, şekeri atıyoruz.

En son 1,5 litre kadar sıcak su ve damak tadımıza göre tuzunu ilave edip, yemek iyice suyunu çekip, barbunyalar yumuşayıncaya kadar (gerekirse biraz daha su ilavesiyle) yemeğimizi pişiriyoruz.

Pişen yemeği tencerenin içinde, kapağını açmadan, oda ısısına gelene kadar muhafaza ediyoruz.

Oda ısısına geldikten sonra, buzdolabına kaldırıyoruz ve soğuyunca servis ediyoruz :) afiyet olsun.

NOHUTLU PİLAV TARİFİ

NOHUTLU PİLAV TARİFİ

MALZEMELER

2 su bardağı pirinç

3 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su (her ikisini karıştırarak kullanabilirsiniz)

Tuz

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 su bardağı haşlanmış nohut

NASIL YAPILIR?

Pirinci yıkayarak, yaklaşık 15-20 dk kadar tuzlu ve ılık suda beklettikten sonra suyunu süzün.

Tencereye sıvı yağı ve tereyağını ekleyin, tereyağı eridikten sonra yıkanıp süzülen pirinçleri ilave edin.

Biraz kavurduktan sonra kaynamış su veya tavuk suyunu, ardından da tuzunu ekleyin.

Haşlanmış nohutları da ilave ederek, tencerenin kapağını kapatın. Dilerseniz haşlanmış nohutları pirinçle birlikte de ekleyebilirsiniz, her iki şekilde de çok güzel oluyor.

Pilavımız kaynayıncaya kadar yüksek, üzeri göz göz olup suyunu çekinceye kadar da kısık ateşte pişirin.

Pilav suyunu çekip pirinçler yumuşadıktan sonra, ocaktan alabilirsiniz.

Üzerini havlu kağıt ile kapattıktan sonra, 10 dakika dinlendirin.

Pilavımız servise hazır.


ÇOBAN SALATASI TARİFİ

ÇOBAN SALATASI TARİFİ

MALZEMELER

4 adet domates

1 adet soğan

1 çay kaşığı tuz

2 adet yeşil biber

1 adet salatalık

Maydanoz

Limon suyu

Zeytinyağı

NASIL YAPILIR?

İlk olarak domatesleri küçük küçük doğrayın ve karıştırma kabına alın.

Daha sonra soğanı da küçük küçük doğrayın ve üzerine tuz serpip elinizle güzelce ovun.

İnce ince doğradığımız yeşil biber ve küçük küçük doğradığımız salatalığımızı da karıştırma kabına alalım.

Son olarak maydanozu da ince ince doğrayalım ve doğradığımız diğer malzemelerimizin üzerine ekleyelim.

Salatamızın zeytin yağını ve limon suyunu da ekledikten sonra güzelce harmanlayalım ve servis tabağına alarak servis edelim. Afiyet olsun.

ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ

ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ

MALZEMELER

500 gr irmik

1.5 su bardağı yoğurt

1.5 su bardağı şeker

1,5 paket kabartma tozu

1,5 paket vanilya

2 su bardağı su

3,5 su bardağı toz şeker

Birkaç damla limon suyu

Üzeri için;

Tuzsuz yer fıstığı

NASIL YAPILIR?

Derin bir kaba irmik, toz şeker, yoğurt, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip ve karıştırın. Karışımı yağladığınız fırın tepsisine boşaltın Hamurun üzerine fıstık sıralayın. 200 derecede ( 40 dakika) kızarana kadar pişirin.

Şerbet için 2 su bardağı suya 3,5 su bardağı şeker ilave edin. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirin. Tepsi fırından çıktıktan sonra sıcak şerbeti dökün, şurubu çekmesini bekleyin. Dilimleyip servis yapın.




Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Sahur ve iftar için lezzetli tarifler