'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (17 Nisan 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak, mercimek çorbası, islim kababı, erişte salatası ve irmik helvası tarifi...

17 Nisan 2021, Cumartesi 14:27 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ


MALZEMELER


1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet soğan

1 yemek kaşığı un

1 adet havuç

yarım yemek kaşığı biber ya da domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)

Tuz

1 çay kaşığı karabiber

yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)

1 litre su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:


2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber


NASIL YAPILIR?


Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.

Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.

Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.

Üzerine 1 lt su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.

Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir.

Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir.

Kıvamı koyu gelirse size bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.

Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.

Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.


İSLİM KEBABI TARİFİ

İSLİM KEBABI TARİFİ


MALZEMELER


3 adet patlıcan

250 gram kıyma

1 soğan

1-2 dilim ekmek içi

1 yumurta

Tuz

Karabiber

Kimyon

Nane

Kekik

Sosu için


1-2 yemek kaşığı domates salçası

Su

Tuz

Üzerini süslemek için


Domates

Biber

Kürdan



NASIL YAPILIR?


Patlıcanları alacalı soyup uzun şerit halinde kesiyoruz.

Acı suyu çıkana kadar (yarım saat kadar) tuzlu suda bekletiyoruz.

Diğer yandan köfte için soğanı rendeliyoruz.

Kıymayı, yumurtayı, ekmek içlerini, baharatlarını ekleyip köfte hamurunu hazırlıyoruz.

Cevizden biraz büyük şekilde yuvarlıyoruz.

Suda bekleyen patlıcanları süzüyoruz ve kağıt havluyla kurutuyoruz.

Kızgın yağda patlıcanları kızartıyoruz .

Patlıcanlar bittikten sonra köfteleri de kızartıyoruz .

İster çift patlıcan ister tek patlıcanla köfteleri sarıyoruz.(Çift sarılacaksa patlıcanlar çarpı şeklinde (X) yapıp ortasına köfteyi koyup sarıyoruz )

Domates ve biberleri kürdanla batırıyoruz.

Üzerine salçalı sosumuzu hazırlıyoruz.

Ve 200 derece fırında domates ve biber eriyene kadar pişiriyoruz .Afiyet olsun.

ERİŞTE SALATASI TARİFİ

ERİŞTE SALATASI TARİFİ


1 paket hazır erişte yada ev eriştesi

1 adet mısır konservesi

1 adet dereotu

1 adet maydanoz

2 adet kırmızı biber

8-10adet kornişon turşu

Sarımsak

2 kaşık yoğurt

Zeytinyağ

Tuz


NASIL YAPILIR?


Kaynamış suyun içine erişteler atılır. İçine tuz ilave edilir.

Piştikten sonra süzülür ve ayrı bir kaba alınır.

Maydanoz, dereotu ve kırmızıbiber iyice yıkanır ince ince ve turşu da dilimlenir.

Sarımsak rendelenir zeytinyağı ve tuz hepsi ilave edilir ve karıştırılır.

Malzemeler isteğe bağlı arttırılabilir yada eklenebilir. Afiyet olsun.


İRMİK HELVASI TARİFİ

İRMİK HELVASI TARİFİ


MALZEMELER 


2 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı

2 su bardağı irmik

1,5 su bardağı şeker (Çok şekerli sevmeyenler 1 ‘e kadar indirebilirsiniz. )

2 su bardağı su



NASIL YAPILIR?


Tereyağını tavada eritip irmiği üzerine döküyorum ve orta büyüklükteki ocakta, orta ateşte yaklaşık 3 dakika sürekli karıştırarak kavuruyorum.

3 dakika sonunda ocağın altını kısıp 3 dakika da kısık ateşte iyice kavuruyorum.

Bu arada irmiğin rengi bayağı dönmüş oluyor, kremken açık sütlü kahve rengine dönüşüyor ayrıntılı yazmak gerekirse.

Toplam 6 dakikalık bu sürenin sonunda şekeri ekliyorum ve 4 dakika da şekerle kavuruyorum.

Başta da dediğim gibi şekeri belli bir tarif o yüzden 1 bardağa kadar şekeri azaltabilirsiniz.

Daha da azaltınca kıvamını etkileyebilir diye düşünüyorum.

Ayrıca bu etapta çok çabuk kararacağı için hızlı davranmak ve irmiği yakmamak gerekiyor.

Bu tarifin bir özelliği de rengin biraz koyu olması, bana böyle çok kavrulmuş hali daha lezzetli geldiği için hep böyle kavuruyorum, siz sevmiyorsanız daha açık renkli bırakabilirsiniz.

Toplamda 10 dakikalık kavurmanın sonunda altını kısıktan normale getirip suyu ekliyorum (bu arada sıçrayabilir, dikkatli olun. )

Su hemen kaynıyor zaten, kısığa tekrar getirip birkaç kez karıştırdıktan sonra (yaklaşık 1 dakika sürüyor) birazcık akışkan ve sulu bırakıp altını kapatıyor ve dinlenmeye bırakıyorum. Afiyet olsun.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Ramazan pidesi tarifi: Evde Fırında Ramazan pidesi tarifi ve yapılışı