'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (2 Mayıs 2021)

'Bugün ne pişirsem?' diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak, dil çorbası, sebzeli güveç, pirinç pilavı ve Galeta unlu tatlı tarifleri...

02 Mayıs 2021, Pazar 14:52 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
DİL ÇORBASI TARİFİ

DİL ÇORBASI TARİFİ

Dil çorbası malzemeleri

  • 500 gram dana dili
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • Yarım limonun suyu

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sirke

Dil çorbası yapılışı

Dana dilini temizledikten sonra düdüklü tencereye alın. Kuru soğanı dörde sarımsakları ikiye bölüp dile ekleyin. 1 tatlı kaşığı tane karabiberi de ilave edin.

Üzerine 1 litre kadar su ekleyip güzelce haşlayın. Haşlanan dilin suyunu süzün ve yeniden tencereye alın. Dili küçük kuşbaşı doğrayın. 2 yemek kaşığı tereyağını tavada kızdırıp doğradığınız dil parçalarını yağda kavurun.

Kavurduğunuz dili tenceredeki haşlama suyuna ekleyip kaynayana kadar pişirin. Çorba kaynarken, un, yumurta sarısı ve yoğurt ile terbiyesini hazırlayın.

Çorbanın suyundan ekleyip ılıştırdığınız terbiyeyi tencereye aktarıp hızla karıştırın. Bir taşım daha kaynattığınız çorbayı ocaktan alın.

Tereyağını tavada kızdırıp kırmızı biberi yağda çevirin ve çorbanın üzerine dökün. Dövülmüş sarımsak ve sirkeyle servis edin.

SEBZELİ GÜVEÇ TARİFİ

SEBZELİ GÜVEÇ TARİFİ

Sebzeli güveç malzemeleri

  • 2 adet patlıcan 
  • 2 adet patates
  • 500 gram taze fasulye
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 1 baş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2-3 yemek kaşığı su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Sebzeli güveç yapılışı

Patlıcanları alacalı soyun ve iri iri küpler halinde doğrayın, patatesleri patlıcanlardan biraz daha küçük küpler halinde doğrayın.

Güvece sırasıyla soğan, patlıcan, patates, fasulye, biber, sarımsakların yarısını ekleyin tuz ve karabiber de serpin. Ardından aynı sırayla geri kalan sebzeleri ilave edin ve yine tuz ve karabiber ekleyin.

Salçaları suda açın, domateslerle karıştırın ve güvecin üzerine dökün. Üzerine zeytinyağını gezdirin ve tereyağını küçük küpler şeklinde en üste yerleştirip ateşe alın. 35-45 dakika orta ateşte pişirin.

PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ

PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ

Pirinç pilavı malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1,5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 çay bardağı şehriye
  • 2 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 1 adet kesme şeker
  • 4 damla limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Pirinç pilavı yapılışı

Tereyağı ve ayçiçek yağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Şehriyeleri ekleyin rengi değişene kadar kavurun.

Berrak bir su çıkana kadar soğuk suda yıkadığınız pirincin fazla suyunu süzdürün. Şeffaf bir görünüm alana kadar pirinçleri kavurmaya başlayın.

Pirinçlerin tane tane olması ve beyazlığını koruması için esmer şeker ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin.

Sıcak tavuk suyunu katıp tuzla tatlandırın. Sadece bir kez tahta bir kaşıkla karıştırdığınız pilavı, kapağını kapattığınız pilav tenceresinde kısık ateşte 10-12 dakika pişirin.

Sürenin sonunda pirinçler uzayıp suyunu çektiğinde pilavın üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatın. Arzuya göre tencereyi de nemli bir mutfak beziyle sarıp demlenmesi için bir kenarda bekletin.

GALETA UNLU TATLI TARİFİ

GALETA UNLU TATLI TARİFİ

Galeta unlu tatlı malzemeleri

  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 3 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
  • Yarım çay bardağı Hindistan cevizi

Galeta unlu tatlı muhallebisi için:

  • 3 su bardağı süt
  • 2 kahve fincanı tam buğday unu
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti

Galeta unlu tatlıyı süslemek İçin:

  • 1/2 su bardağı Hindistan cevizi

Galeta unlu tatlı şerbeti için:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 2 damla limonun suyu

Galeta unlu tatlı yapılışı

İlk olarak kek hazırlanır. Keki hazırlamak için şeker ve yumurta iyice çırpılır. Daha sonra içerisine sıvı yağ, galeta unu, ceviz, Hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip iyice çırpın.

Hazırlanan karışım dibi iyice yağlanmış kare veya dikdörtgen bir cam kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.

Bu arada şerbeti hazırlayın. Su ve şekeri bir tencerede güzelce karıştırıp ocağa alın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 5 dakika daha kaynatın. Bu arada içine limon suyu ilave edin.

Biraz daha kaynadıktan sonra kenara alın ve soğutun. Muhallebiyi hazırlamaya başlayın. Süt, un, şeker ve nişastayı bir tencereye alıp güzelce karıştırın.

Ocağın altını açın ve kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Muhallebi kaynayıp koyulaşınca vanilyayı ekleyin. Altını kapatıp ılımasını bekleyin. Ilıyan muhallebinin içerisine toz krem şanti ekleyip mikser yardımı ile iyice çırpın. Kek piştikten sonra fırından alın ve kek sıcakken üzerine soğumuş şerbeti dökün.

Kek şerbeti emince muhallebiyi üzerine eşit bir şekilde yayın. Servis ederken üzerini süslemeyi unutmayın.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (1 Mayıs 2021)