'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (30 Nisan 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak, mercimek çorbası, hindi sote, domatesli makarna ve trileçe tarifi...

30 Nisan 2021, Cuma 13:56 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

MALZEMELER

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet soğan

1 yemek kaşığı un

1 adet havuç

yarım yemek kaşığı biber ya da domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)

Tuz

1 çay kaşığı karabiber

yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)

1 litre su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

NASIL YAPILIR?

Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.

Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.

Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.

Üzerine 1 lt su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.

Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir.

Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir.

Kıvamı koyu gelirse size bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.

Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.

Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.

HİNDİ SOTE TARİFİ

HİNDİ SOTE TARİFİ

MALZEMELER 

500 gr kuşbaşı hindi eti

2-3 adet domates ( küçük küçük doğranmış )

1 adet büyük bir soğan ( ay ay doğranmış )

5-6 diş sarımsak

2-3 adet sivri biber

1 adet kırmızı biber

zeytinyağı yada arzuya göre margarin

istenilen baharatlar ( ben kekik, nane, karabiber ve pul biber kullandım )

tuz

yarım çay bardağı su

NASIL YAPILIR?

Hindi etini yayvan bir pilav tenceresine alıp, yarım çay bardağı kadar su ekleyip kısık ateşe bırakıyoruz.

Suyunu çekince yağı ekleyip biraz kavuruyoruz .

Daha sonra doğrayıp hazırladığımız soğan, sarımsak ve biberleri ekleyip biraz daha kavuruyoruz.

Tuzunu ve baharatlarını ekliyoruz .

En son olarak ta domatesini ekliyoruz ve domatesin suyunu çekene kadar bekleyip tadını ve tuzunu en son kontrol edip ateşten alıyoruz.


DOMATESLİ MAKARNA TARİFİ

DOMATESLİ MAKARNA TARİFİ

yarım kutu makarna (250 g) istenen çeşit

yarım çay bardağı zeytin yağı

2 diş sarımsak (isteğe göre azaltılabilir)

1 yemek kaşığı biber salçası

2-3 adet domates rendesi

yarım çay kaşığı tuz (kendinize göre ayarlayabilirsiniz.)

yarım çak kaşığı kırmızı toz biber ve karabiber

servis esnasında üzerine tercihe bağlı kıyılmış maydanoz

NASIL YAPILIR?

Öncelikle makarnaları haşlamak için suyu kaynatalım. İstenen çeşitte makarnayı ekleyip paketin üzerinde yazan süre haşlanmaya bırakalım.

Diğer taraftan makarna sosu için bir tavaya sıvı yağı alalım.

Sarımsakları kokusu çıkana kadar kavuralım.

Ardından biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edelim. Domates mevsimiyse, domatesleriniz yeterince lezzetli ve kırmızı ise salça eklemek zorunda değilsiniz. Dilerseniz biber yerine domates salçası da kullanabilirsiniz.

Rendelenmiş domatesleri ekleyip domatesler suyunu çekmeye başlayıncaya kadar kavuralım.

Hazırladığımız sosa 1-2 kepçe makarnanın haşlama suyundan ekleyelim. Tuzunu ve baharatlarını ayarlayalım.

Bir iki fokurdadıktan sonra ocağı kapatalım. Suyunu süzdüğümüz makarnaları ilave edip karıştıralım.


TRİLEÇE TATLISI TARİFİ

TRİLEÇE TATLISI TARİFİ

5 adet yumurta

1 su bardağından 1 parmak eksik şeker

1,5 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Sütlü sosu için;

3,5 su bardağı süt

3 yemek kaşığı toz şeker

200 g sıvı krema

Karamel sosu için;

1 çay bardağı şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

200 g sıvı krema

Üzeri için;

1 paket krem şanti

NASIL YAPILIR?

Kremşantili trileçe yapmak için öncelikle karıştırma kabımıza yumurta ve toz şekeri alıp boza kıvamına gelene kadar çırpalım.

Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatulayla alttan üste doğru karıştırıp yağlı kağıt serili fırın kabına dökelim.

170°lik fırında 10 dk, sonra ısıyı 150° düşürüp yaklaşık 30 dk pişirelim.

Trileçenin sütlü sosu için uygun bir kapta süt, toz şeker ve sıvı kremayı çırpıp buzdolabında bekletelim.

Karamelli sosu için, tavamıza şekeri alıp orta ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlayalım.

Açık bir renk alınca 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyelim ve yağın erimesini sağlayalım.

Son olarak sıvı kremayı da ekleyip sosumuz kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirelim.

Ilımış olan kekimizi ters çevirip yağlı kağıdı çıkarıp çatalla delikler açalım.

Soğuk şerbetimizi kekin üzerine dökelim.

1 paket köpürtülmüş krem şantiden süslemek için biraz ayırıp kalanını kekin üzerine yayalım.

Ilımış olan karamel sosumuzu krem şantinin üzerine dökelim.

Ayırmış olduğumuz krem şanti ile süsleyip kürdan ile şekil verelim.

5-6 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edelim.

Muhteşem karamelli trileçemizi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Aydın'ın tescilli lezzetleri iftar sofralarına lezzet katıyor