'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (4 Mayıs 2021)

'Bugün ne pişirsem?' diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak, ekşili köfte çorbası, kuru dolma, cacık ve sütlaç tarifleri...

04 Mayıs 2021, Salı 15:27 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
EKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI TARİFİ

EKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI TARİFİ

Ekşili köfte çorbası malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • Yarım çay bardağından bir parmak fazla ince bulgur veya pirinç
  • Karabiber, kimyon, yenibahar, kekik, nane, tuz
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 tepeleme çorba kaşığı un
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 limonun suyu
  • 1,5 litre su
  • 1 adet et bulyon

Ekşili köfte çorbası yapılışı

Köfteleri hazırlamak için kıyma, bulgur ve baharatları bir kaba alın ve iyice özleşinceye kadar 5-8 dk yoğurun.

Bir tepsinin tabanını un ile kaplayın. Hazırladığınız harçtan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuz ortasıyla yuvarlayın, ihtiyaç duyarsanız parmağınızla avucunuza biraz su sürebilirsiniz. Yuvarlanmış köfteleri un kaplı tepsiye koyun.

Köfteler tamamlanınca büyükçe bir tencereye 1 buçuk litre su koyup kaynatın ve et bulyonu ekleyin. Bu sırada terbiyeyi hazırlamak için geniş bir kaba yoğurdu alın, üzerine unu eleyin, bir yumurta sarısını ve limonu ekleyin.

İyice karıştırın ve köftelerin kaynadığı sudan iki kepçe sıcak suyu yavaşça ve sürekli karıştırarak terbiyenin olduğu karışıma ekleyin.

Hazırlanan terbiyeyi yavaşça ve yine karıştırarak köftelerin üzerine ekleyin. Ara sıra karıştırarak 20-25 dk pişirin.

Pişen çorbanın üzerine istediğiniz miktarda yağın içinde hazırlayacağınız nane ve kırmızı biberli sostan dökün, tuzunu da bu aşamada ekleyebilirsiniz.

KURU DOLMA TARİFİ

KURU DOLMA TARİFİ

Kuru dolma malzemeleri

  • 20 kuru patlıcan
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 250 gram kuzu-dana karışık kıyma
  • 2 soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 limon
  • 1'er çay kaşığı kuru nane, tuz, karabiber, pul biber, kimyon
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 bardak su

Kuru dolma yapılışı

Pirinç, kıyma, zeytinyağı, küp doğranmış soğan ve sarımsak, 1 tatlı kaşığı domates, 1 yemek kaşığı biber salçası, kuru nane, kimyon, pul biber, tuz ve nar ekşisini birlikte karıştırın.

Önceden haşlanmış olan patlıcanlara fazla sıkıştırmadan doldurun ve yassı olarak tabanına kemik dizilmiş bir tencereye dizip yerleştirin.

Dolmaların üzerine ayırdığınız 1 yemek kaşığı domates salçası, karabiber, limon suyu ve suyu karıştırıp dökün.

Ocağa alın, tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakın.

Kaynadıktan sonra ateşi kısın. Kısık ateşte 40-50 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

CACIK TARİFİ

CACIK TARİFİ

Cacık malzemeleri

  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı soğuk su
  • 4 adet orta boy salatalık
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/4 demet dereotu

Servisi için:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı sirke (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Cacık yapılışı

Bol suda yıkayıp kuruladığınız salatalıkların uç kısımlarını kestikten sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun.

Salatalıkları küçük küpler halinde kesin, arzuya göre rendenin kalın tarafıyla rendeleyin.

Küçük parçalar halinde kestiğiniz sarımsakları tuz ilavesiyle havanda ezin. Dereotunu incecik kıyın.

Salatalık küpleri, ezilmiş sarımsak ve incecik kıyılmış dereotunu yoğurda katın.

Azar azar eklediğiniz soğuk suyla karıştırdığınız cacığın kıvamını ayarlayın. Servis öncesinde zeytinyağı ve kuru nane ilave ettiğiniz cacığı servis kaselerine paylaştırın.

SÜTLAÇ TARİFİ

SÜTLAÇ TARİFİ

Sütlaç malzemeleri

  • 1 lt süt
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1 litre su
  • 3 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1,5 -2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Tarçın

Sütlaç yapılışı

Pirinçleri yıkayıp tencereye koyun ve üzerine su ekleyerek haşlayın. Pirinçler şişip pişince üzerine sütü ekleyin. Bir kaç kere karıştırıp kaynamasını bekleyin. Bir kasede pirinç ununu 1 su bardağı sütle eritin.

Tencerede kaynayan sütten 1 - 2 kepçe alıp kasenin içerisine ekleyin. Kasedeki karışımı kaynayan tencerenin içerisine ekleyin. Ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirin.

Daha sonra toz şekeri ilave edin karıştırın ve 1 - 2 taşım kaynatın.

Pişen sütlaçları kaselere dağıtın. Sütlaçlar soğuduğunda üzerine tarçın serperek servis edin.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (3 Mayıs 2021)