'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (5 Aralık 2021)

"Bugün ne pişirsem" diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer "akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?" diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak kuzu külbastı, pilav, sütlü domates çorbası, yoğurtlu kereviz, pırasalı patates graten ve sütlaç tarifleri!

05 Aralık 2021, Pazar 12:01 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Kuzu külbastı için malzemeler

  • 500 gr kuzu külbastı eti
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber


Yemeğe başlamadan önce...


Malzemeleri bir kenara ayırdıktan sonra, yemek yapmadan önce kuzu etini marine etmeniz gerekiyor. Eti kesinlikle yıkamayın. Aksi durumda ne yaparsanız yapın etiniz yumuşak olmaz. Kuzu etini en az 2 saat boyunca marine ederseniz çok daha lezzetli olur. Etiniz marine olduktan sonra yemeğe başlayabilirsiniz.


Kuzu eti nasıl marine edilir?

  • Sarımsakları rendeleyin.
  • Derin bir kabın içine zeytinyağını alın, içerisine sarımsakları ve baharatları ekleyin.
  • Hazırladığınız bu marineye etleri koyun.
  • İyice yoğurarak, marinenin etlerin her yanına nüfuz etmesini sağlayın.
  • Kabın ağzını streç filmle kapayın ve bu şekilde buzdolabında minimum 2 saat bekletin.

Kuzu külbastı tarifi

Kuzu külbastı tarifi

  1. Döküm bir tavayı ocağa alın ve 10 dakika kadar tavayı ısıtın.
  2. Döküm tava ısınıp üstünden dumanlar çıkmaya başlayınca altını kısın ve etleri tavaya alın.
  3. 15 saniyede bir çevirerek, her bir parçayı yaklaşık 4 dakika kadar pişirin.
  4. Bu orta pişmiş bir et elde etmenizi sağlayacak. Daha çok pişmiş isterseniz pişirme süresini uzatabilirsiniz.
  5. Pişirdiğiniz etleri çelik bir tencerenin içerisine alın ve servisten önce tencerenin kapağı kapalı olarak yaklaşık 5 dakika etleri dinlendirin.
  6. Hala sıcak olan döküm tavada ikiye böldüğünüz domatesleri ve biberleri de közleyin.
  7. Kuzu külbastıyı, pirinç pilavı eşliğinde, közlenmiş domates ve biberlerle servis edin.


SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI MALZEMELERİ

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI MALZEMELERİ

  • 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4-6 adet domates
  • 4 su bardağı olacak şekilde su
  • 1 çay bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kaşar peyniri rendesi

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI NASIL YAPILIR?

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI NASIL YAPILIR?

  • 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1,5 yemek kaşığı sıvı yağı tencereye alın.
  • Tencerenin içerisine un eklendikten sonra biraz kavurun.
  • Domates salçası ve rende haline getirilmiş olan domatesleri tencereye ekleyin.
  • Yaklaşık 3-5 dakika arası daha kavurun.
  • 4 su bardağı kadar su ekleyin ve çırpın.
  • Şimdi tuz ekleme zamanı. Dilediğiniz kadar tuz ekleyin.
  • Sütlü domates çorbasını kaynayana kadar karıştırın.
  • Kaynadıktan sonra 15 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
  • Servis etmeden önce tencereye süt ilave edin ve karıştırın.
  • Sütlü domates çorbasının üzerine kaşar peyniri rendesi ve karabiber attıktan sonra servis edebilirsiniz.
  • Dilerseniz maydanoz gibi yeşilliklerle sunumu daha şık hale getirebilirsiniz.

YOĞURTLU CEVİZLİ KEREVİZ SALATASI TARİFİ

YOĞURTLU CEVİZLİ KEREVİZ SALATASI TARİFİ

  • 1 adet orta boy kereviz
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  • İsteğe göre 3 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • Dereotu
  • Süslemek için maydonoz
  • 1 çay bardağı iri kırılmış ceviz
  • Sunum için kişi sayısına göre bütün ceviz
  • Tuz

YOĞURTLU CEVİZLİ KEREVİZ SALATASI NASIL YAPILIR?

YOĞURTLU CEVİZLİ KEREVİZ SALATASI NASIL YAPILIR?

  • İlk olarak sarımsaklı yoğurdu hazırlayın ve isteğe bağlı içerisine mayonez ekleyin.
  • Bir avuç kadar dereotu ve cevizi yoğurdun içine atıp karıştırın.
  • Kerevizin kabuklarını soyun ve rendeleyin.
  • Bu işlemi bekletmeden yapın, aksi durumda kerevizler hızla kararmaya başlayacaktır.,
  • Kerevizleri rendeledikten sonra yoğurdun içine ekleyin.
  • Arzunuza göre tuz da ekleyip karışıtın.
  • Sunum için kalan cevizleri zeytinyağında kızdırın.
  • Porsiyonları ayırdıktan sonra her tabağı maydonoz ve cevizle süsleyebilirsiniz.

PIRASALI PATATES GRATEN TARİFİ

PIRASALI PATATES GRATEN TARİFİ

  • 4 adet orta boy patates
  • 4-6 dal pırasa
  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 125 gram tereyağı
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 diş sarımsak
  • 150 gram kaşar peyniri


Pırasalı patates graten tarifi

  • Pırasaları halka halka ince bir şekilde doğrayın,
  • 7-8 dakika hafif yumuşayana kadar haşlayın.
  • Ardından patatesleri yuvarlak şekilde ince ince doğrayın ve 7-8 dakika da onları hafif yumuşayana kadar haşlayın.
  • Bu sırada, beşamel sosunuzu yapmaya başlayın.
  • Tereyağını erittikten sonra unu ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Kavrulan una azar azar süt ekleyerek karıştırmaya başlayın.
  • Sosunuz koyulaşınca içerisine tuz ve karabiber ekleyip kenara alın.
  • Bir borcama patates ve pırasaları dizin.
  • Üzerine rendelediğiniz sarımsakları ekleyin.
  • Beşamel sosunu sebzelerinizin üzerine dökün ve yemeği 200 derece fırına koyun.
  • Patatesli pırasa graten piştiğinde rendelediğiniz ya da ince ince kestiğiniz kaşarı üzerine dizip, kaşar peyniri eriyip kızarana kadar pişirmeye devam edin.
  • Kaşar peyniri kızarınca yemeğinizi servis edebilirsiniz.


PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ

PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ

Aslında bu menümüzde pırasalı patates graten tarifi olduğu için bugün pilav yapmayabilirsiniz ancak sofrada pilav olmazsa doymayanlardansanız biz yine de sizin için pirinç pilavı tarifi veriyoruz.


Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı baldo pirinç
  • 2 su bardağı sıcak tavuk suyu veya tavul bulyon
  • 1 adet kesme şeker
  • 4 damla limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Pirinç pilavı yapılışı

  • Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın.
  • Berrak bir su çıkana kadar soğuk suda yıkadığınız pirincin fazla suyunu süzdürün.
  • Şeffaf bir görünüm alana kadar pirinçleri kavurmaya başlayın.
  • Pirinçlerin tane tane olması ve beyazlığını koruması için esmer şeker ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin.
  • Sıcak tavuk suyunu katıp tuzla tatlandırın. Tavuk bulyon kullanacaksanız bulyonu ayrı bir kapta sıcak suda eritin.
  • Sadece bir kez tahta bir kaşıkla karıştırdığınız pilavı, kapağını kapattığınız pilav tenceresinde çok kısık ateşte 10-12 dakika pişirin.
  • Sürenin sonunda pirinçler uzayıp suyunu çektiğinde pilavın üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatın.
  • Arzuya göre tencereyi de nemli bir mutfak beziyle sarıp demlenmesi için bir kenarda bekletin.

SÜTLAÇ TARİFİ

SÜTLAÇ TARİFİ

MALZEMELER

  • 1 lt süt
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1 litre su
  • 3 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1,5 -2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Tarçın

SÜTLAÇ NASIL YAPILIR?

SÜTLAÇ NASIL YAPILIR?

  • Pirinçleri yıkayıp tencereye koyun ve üzerine su ekleyerek haşlayın.
  • Pirinçler şişip pişince üzerine sütü ekleyin.
  • Birkaç kere karıştırıp kaynamasını bekleyin.
  • Bir kasede pirinç ununu 1 su bardağı sütle eritin.
  • Tencerede kaynayan sütten 1 - 2 kepçe alıp kasenin içerisine ekleyin.
  • Kasedeki karışımı kaynayan tencerenin içerisine ekleyin.
  • Ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirin.
  • Daha sonra toz şekeri ilave edin karıştırın ve 1 - 2 taşım kaynatın.
  • Pişen sütlaçları kaselere dağıtın.
  • Sütlaçlar soğuduğunda üzerine tarçın serperek servis edin.


5 Aralık Pazar günü için menünüz hazır. Afiyet olsun!

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (4 Aralık 2021)