Dünya Bulgaristan sandık başında

Bulgaristan sandık başında

Paylaş
Bulgaristan sandık başında

Bulgaristanlılar, yolsuzluk, sosyal adaletsizlik, ırkçı söylemler ve yabancı düşmanlığının yanı sıra Türkiye'den gelmek isteyen çifte vatandaşların engellenmesi tartışmalarının gölgesinde genel seçim için oy kullanıyor

Bulgaristanlılar, yolsuzluk, sosyal adaletsizlik, ırkçı söylemler ve yabancı düşmanlığının yanı sıra Türkiye'den gelmek isteyen çifte vatandaşların engellenmesi tartışmalarının gölgesinde genel seçim için oy kullanıyor.

Bulgaristan'da genel seçimde oy verme işlemi yerel saatle 07.00'de başladı.

Seçimde 21'i bağımsız 13 siyasi parti ve 9 ittifak, 240 sandalye için yarışıyor.

Merkez Seçim Komisyonuna göre (ZİK), ülkede 6 milyon 500 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Katılım oranının yüzde 65'i bulması beklenen seçimde, 12 binden fazla noktada oy verilebilecek. Cezaevlerinde oy kullanma hakkı bulunan bin 222 tutuklu için de sandıklar kurulmuş durumda.

Seçimde yurt dışında da 400 merkezde oy kullanılabiliyor. Bulgaristan vatandaşları için 35'i Türkiye'de olmak üzere 70 ülkede 371 noktada sandık bulunuyor.


Bulgaristan’da seçmenlere Kiril alfabesiyle dilekçe yazma zorunluluğu


Oy verme işlemi akşam saat 20.00'de sona erecek.

Türkiye'deki sandıklarda 'Kiril alfabesiyle dilekçe' yoğunluğu


Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları da Bulgaristan'daki genel seçimler için oy kullanmaya başladı.

Bulgaristan'daki parlamento seçimleri için İstanbul genelinde 7 sandık kuruldu.

İstanbul'da yaşayan çifte vatandaşlar, saat 07.00'de açılan sandıklarda Bulgaristan'dan gelen görevliler nezaretinde oy kullanmaya başladı.

Sandıkların yetersiz kalması ve Bulgaristan Seçim Kurulunca parlamento seçimlerinde AB üyesi ülkeler dışında oy kullanacaklara Kiril alfabesiyle sandık kurulu önünde dilekçe yazma mecburiyeti getirilmesi, sandık başlarında yoğunluğa neden oluyor.

Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi mobil büfelerle seçmenlere ikramlarda bulunuyor.

"Sandıktan sandığa otobüslerle insan taşıyoruz"


Avcılar'da oy kullanan ve bölgedeki vatandaşların oyunu rahat kullanması için çalışan Bulgaristan göçmeni, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili Mehmet Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki erken seçim nedeniyle oy kullanmak için sandık başına geldiklerini söyledi.

Özgür, daha önce Türkiye genelinde 141 sandık kurulurken, bu kez sayının 35'e düşürüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"1989'da yaklaşık 500 bin Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç oldu. Buna rağmen gördüğünüz gibi Bulgar zulmüyle karşı karşıyayız. Avcılar'daki sayı E-5'e kadar taşmış. Türkiye'de çifte vatandaş olarak oy kullanabilen 350 bin Bulgaristan göçmeni var. Çok büyük yoğunluk yaşanıyor. Biz vatandaşlarımızın tümüyle oy kullanabilmesi için yoğunluğa göre sandıktan sandığa otobüslerle insan taşıyoruz. İnşallah tüm vatandaşlarımız oyunu kullanabilecek."

Semra Eyüpoğlu da talebin fazla olması ve dilekçelerin tek tek Kiril alfabesiyle yazılmaya çalışılmasının izdihama yol açtığını kaydetti.

"Olaylar nedeniyle Türkiye'de oy kullanmak zorunda kaldık"


Edirne'de Bulgaristan vatandaşları konsoloslukta, Kırklareli'de ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Lisesinde saat 07.00'den itibaren sandık başına gitti.

İlk oyu kullanan Zaid Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerin Bulgaristan'a hayırlı, uğurlu olması temennisinde bulundu.

Bulgaristan'da güçlü bir iktidarın oluşmasını istediklerini belirten Yılmaz, ülkede seçmenlere yönelik yapılan baskıları ise kabul etmediklerini söyledi.

Seçimlerde ailesiyle Bulgaristan'da oy kullanmayı planladığını ancak son olaylar nedeniyle Türkiye'de oy kullanmak zorunda kaldığı anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Ailemle birlikte Bulgaristan'a gidebilirdim ama son olaylar benim gibi birçok kişiyi durdurdu. Bize bu imkanı vermedi. Bunlar üzücü olaylar, insanların haklarının kısıtlanmaması gerekiyor. Bunu da devletin garanti etmesi gerekiyor. Bulgaristan'da barışı, refahı ve huzuru istiyoruz. Çünkü huzursuz günlerini çok yaşadık. Huzursuz günlerini yaşadığımızdan dolayı Türkiye'deyiz."

"Demokratik haklarını kullanamıyorlar"


Kocaeli'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları da oy kullanmak için sandık başına gitti.

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, sandık kısıtlaması nedeniyle sıkıntı yaşandığını belirterek, "İnsanlar demokratik haklarını kullanamıyorlar." dedi.

Yalova'daki Bulgaristan vatandaşları, Bulgaristan'daki genel seçimler için oy kullanıyor.

"Huzur içinde oy kullanılmasını sağlayacağız"


Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Başkanı Lütfi Özgür, Kiril alfabesiyle form doldurulmasının zorluğuna dikkati çekerek, "Maalesef küçük yaşta Türkiye'ye gelenler, 27 sene önce gelenler, bugün oy kullanıyorlar fakat Bulgarca bilmiyorlar. Beyannameler Kiril alfabesi. Bu bir çile, bize yapılan bir zulüm ama biz yılmadan usanmadan çillere göğüs geren bir toplumuz. Bugün de sabahtan akşama kadar huzur içinde vatandaşlarımızın oy kullanmalarını sağlayacağız." diye konuştu.

Tek partili hükümet beklenmiyor


Seçimde herhangi bir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşması öngörülmüyor.

Seçimin ilk sonuçlarının, gece geç saatlerde açıklanması bekleniyor. Bulgar medyası, oy verme işlemi bittikten hemen sonra da sandık çıkış anketlerini yayımlamaya başlayacak.

ZİK'in sonuçları resmi olarak açıklamasının ardından hükümet kurma görüşmeleri başlayacak. Cumhurbaşkanı, parlamentoda temsil edilen siyasi güçlerle istişarelerde bulunacak.

Seçim yasasına göre, cumhurbaşkanı ilk önce en çok oy alan siyasi güce hükümet kurma görevi veriyor. Bu ilk girişimin başarısız olması durumunda, cumhurbaşkanı ikinci siyasi büyük güce, onun da başarısız olması halinde, kendi tercihine göre üçünü parti veya bir koalisyonu hükümeti kurmakla görevlendiriyor.

Kurulacak hükümetin yeni parlamentodan güvenoyu alabilmesi için 240 milletvekilinin en az 121'inin desteğini alması gerekiyor.

Haberin Devamı