Gündem 'Bünyamin serbest bırakılsın'

'Bünyamin serbest bırakılsın'

Paylaş
'Bünyamin serbest bırakılsın'

Mısır'da uzun süredir tutuklu bulunduktan sonra serbest bırakılan gazeteci Metin Turan annesini ziyaret etmek için Türkiye'ye geldi

Mısır’ın başkenti Kahire’de 17 Ağustos’ta tutuklanan ve daha sonra çıkartıldığı mahkemece serbest bırakılan TRT Kahire muhabiri Metin Turan hapishanede sıkıntılı günler yaşadığını belirtirken, Kahire’de hapiste bulunan 19 yaşındaki Türk öğrenci Emre Gürbüz’ün zor durumda olduğunu ve bir an önce yetkililerin devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık dört ay boyunca Kahire’de tutuklu bulunan TRT Kahire Muhabiri Metin Turan annesi Fadime Turan’ın ziyaret etmek için Türkiye’ye geldi. Kahire’de RAM ses Meydanı’nda 17 Ağustos tarihinde Fetih Camii olaylarını takip ederken gözaltına alınan Metin Turan, 114 gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla İzmir’e gitmek için saat 23.30’da Kahire’den İstanbul’a gelen Turan, Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İKİ TÜRK KARDEŞİMİZ HALEN HAPİSTELER

Haber yaptık haber olduk" diyen Turan, "Görevimizi yaptık ama dört ay gibi uzun bir süre hapiste kaldım. Şimdi İzmir’e annemin yanına gidiyorum. En çok annem ve ailem üzüldü. Çocuklarım okulları olduğu için getiremedim. Onlar şuan Kahire’deler. 15 gün kadar Türkiye’de kalacağım ve 15 gün sonra yine Kahire’ye işimin başına döneceğim. Mısır önemli bir ülke. Türkiye- Mısır ilişkileri önceden iyi bir seviyedeydi ama şimdi bu ilişki gerilemiş durumda. Şu an iki kardeşimiz biri öğrenci biri iş adamı Kahire’de hapisteler. En kısa zamanda o iki kardeşimizin serbest kalmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BÜNYAMİN BİR AN EVVEL SERBEST BIRAKILSIN

Suriye’de görevli olduğu sırada kaçırılan ve 37 gündür haber alınamayan Bünyamin Aygün içinde açıklamalarda bulunan Turan, "Diğer taraftan da Suriye’de Bünyamin var. Bünyamin benim hemşerimdir. Onun da en kısa zamanda serbest kalmasını istiyorum. Gerçekten zor bir durum. Bünyamin bir haber için beş ay önce Kahire’ye gelmişti. Bünyamin iyi bir gazeteci onun da bir an evvel kurtulmasını istiyoruz" dedi.

Gazeteci arkadaşları, Bünyamin Aygün'ün serbest bırakılması için bir video hazırladı ve her dilden Bünyamin'e özgürlük dedi.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13949","13949","201401","13949-.jpg","1", "0","Bünyamin Aygün serbest bırakılsın");

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ EMRE İÇİN HAREKETE GEÇMELİ

Kahire’de öğrenci evrakını almak için okula gittiği sırada göstericilerin arasında kalan ve sivil polisler tarafından göz altına alınan 19 yaşındaki Türk öğrenci Emre Gürbüz’ün durumu hakkında da bilgi veren Turan şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Türk öğrencisi Emre Gürbüz, öğrenci belgesini almaya giderken gösterilerin içerisinde kalıyor. Daha sonra sivil polis onu alıyor fakat tabi Mısır şuan çok karışık olduğu için yetkililer de yardımcı olamıyor. İlişkiler kötü olduğu için önemli adımlar atılamıyor. Türkiye Büyükelçiliği iyi çalışmalar yapamıyor çünkü siyasi ilişkiler tamamen donmuş durumda. Ama burada sivil toplum örgütlerinin acilen bu konuda giriş yapmalarını istiyoruz. Benim çıktığımı duyan diğer tutuklu Türk arkadaşlarımız Emre ve Reşat’ın aileleri beni arıyor neler yapabiliriz diye.

Aileleri de o arkadaşlarımızda çaresiz durumdalar. Sivil toplum örgütleri Mısır’a gidip Mısırlı yetkililer ile görüşerek en kısa zamanda bunu çözeceklerine inanıyorum. Türkiye’de de bu konuyla ilgili olarak görüşmelerde bulunacağım. Hapisten çıktığım an dışarıda eksi bir mahkumdan tesadüfen öğrendim Emre’nin hapiste olduğunu. Hemen Emre’nin bulunduğu birinci kata geldim ve kendisiyle konuştum. Ertesi gün ona battaniye ve yiyecek getirdim. Onun durumu çok kötü Arapçası da yetersiz. Mısırlı makamlar benimle ilgilendiler. Bana iyi bir muamelede bulundular. Mısır mahkemesi beni serbest bıraktı onlara teşekkür ediyorum. Orada bulunan Emre ve iş adamı Reşat Öztürk’ün serbest kalmasını istiyoruz."

Haberin Devamı

İbrahim YILDIZ/DHA