Sağlık Burnunuzu yeniden şekillendirin

Burnunuzu yeniden şekillendirin

Paylaş
Burnunuzu yeniden şekillendirin

Burnunun görüntüsünden memnun olmayanların imdadına estetik ameliyatlar yetişiyor

Hazırlayan: ÖZGÜR KÖYLÜ
ozgur.koylu@posta.com.tr

Burun estetiği nedir, kimlere yapılır?

Op. Dr. Nuri Battal: Burun estetiği yani rinoplasti en sık yapılan estetik ameliyatlardandır. Burun estetiği görünümünden mutsuz ve bunu düzelttirmek isteyen hastalara uygulanır. Kaza veya kanser gibi çeşitli nedenlerle oluşan burun hasarlarının onarımı için de uygulanır.
Bazı hastalar, burun tıkanıklığı (Deviasyon) nedeniyle ameliyat olduklarında burunlarının da estetik olarak düzeltilmesini ister. Türk burnu iri ve kemikli bir burundur. Bu nedenle yabancıların burunlarına göre biraz daha komplike ve zordur.

Ameliyatın yaş sınırı var mı?
Op. Dr. Nuri Battal: Burun şeklini düzelttirmek isteyen hastaların 16-18 yaşına kadar beklemeleri gerekir. Çünkü burun kemiği gelişiminin yüzde 90’nı bu yaşlarda tamamlanır. Bir de hastanın bilinçlenmesi açısından 18 yaşını beklemek uygundur.
Burun estetiği ameliyatları ile birlikte yüz simetrisini ve profilinin düzelmesini sağlamak için gerekli olan hastalarda çene ucu estetiği ameliyatı da yapılır. Çene ucu geride olanlarda ilerletme veya protez eklenmesi, ileride olanlarda ise çene ucunu geriletmek için ameliyatlar burun ameliyatları ile birlikte planlanabilir.

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?
Op. Dr. Nuri Battal: Öncelikle hastanın yüz şeklini değerlendiriyoruz. Nasıl bir burun istediğini öğreniyoruz. Bu ameliyat hastanın isteği doğrultusunda yapılıyor ama hasta istedi diye de olmayacak bir burun yapmıyoruz.
Hastanın yüz yapısı, boyu, omuz genişliği bile önem taşıyor. Bunun için önce bilgisayarda hasta ile birlikte bir çalışma yapıyoruz. Burun ameliyatı 2 şekilde yapılır. 1) Kapalı rinoplasti 2) Açık rinoplasti.

Kapalı ameliyat:
Op. Dr. Nuri Battal: Kapalı rinoplasti burun derisini açmadan yapılıyor. Yani burundan bir küçük kesi yapmadan içeriden girerek yapılan bir ameliyattır. Hata oranı daha yüksektir.
Bu ameliyatlardan sonra içeride kemik kıkırdak artıkları kalabiliyordu. Burun kanatlarının içinde bir kesi açılır ve burun içinden çalışılır. İzler burun içinde kaldığı için görünen bir iz kalmaz.

Açık ameliyat:
Op. Dr. Nuri Battal: Burnun alt kısmından küçük bir kesi yapılarak burun derisi kaldırılır. Cerraha kemik ve kıkırdakları kesmesi, tıraşlaması, yeniden şekillendirilmesi ve dış görünüşü değiştirmesi amacıyla manevra yapmak için giriş kapısı
Burun tümseği, keski, törpü, testere veya bazen motorlu bir törpü benzeri bir aletle alınır. Sonra iki yandaki burun kemikleri, daha dar bir köprü oluşturmak üzere birbirine yaklaştırılır.
Kıkırdak kesileri burnun ucunu ufaltır ve daha iyi bir biçim almasını sağlar. Burun kökü ile üst dudak arasındaki açıyı düzeltmek amacıyla burun ucu kaldırılır. Bu işlem, kanatları açılmış kesi sayesinde burun ortasındaki kıkırdak tıraşlanarak yapılır.
Bazı hastalarda yüz profilini bozan çene ucunu ve/veya elmacık kemiklerini de düzeltmek gerekmektedir. Buna profiloplasti denilir. Her hasta için farklı uygulamalar gerekir, aynı tipte standart bir burun yapılmaz.

Ameliyat ne kadar sürer?
Op. Dr. Nuri Battal: Burun estetiği, genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Genellikle 1-2 saat kadar sürer.

Hasta normal hayata ne zaman döner?
Op. Dr. Nuri Battal: Modern plastik cerrahide burun içine tampon çok gerekmedikçe konmaz. Gerektiği durumlarda 1-2 gün süre ile koymak gerekebilir. Göz çevresindeki morarmalar, ameliyattan sonraki günler içinde solar.
Genellikle ikinci haftada kaybolur. Burundaki hafif şişlik, yavaşça geriler ancak bazıları aylarca sürebilir. Sigara kullananlarda şişlikler daha geç iyileşir. Bu nedenle ameliyat sonrası sigara içilmesi pek tavsiye edilmez. Ameliyatlar küçük kesilerden yapıldığından görülebilir yara izi kalmaz.
Hasta ameliyattan birkaç saat sonra evine gider. Burun estetiği sonrasında ilaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrı olabilir. Morarma ve şişmeyi azaltmak için baş hafifçe yukarıda yatmak ve gözlere soğuk kompres uygulanması önerilir. Burun alçısı, genellikle ameliyatın 4-7’nci günlerinde çıkarılır. Ama alçının 10 güne kadar yerinde tutulduğu durumlar da vardır.

Ameliyat sonrası morluklar olmuyor mu?
Op. Dr. Nuri Battal: Morluklar kemiklerin kırılmasıyla ilgili oluşuyor. Kemikleri kırarken kulanılan teknik bazen önem taşıyabiliyor. Bunu içerden ya da dışarıdan yapmak cerrahın tercihine bağlı olarak değişebiliyor. Morluk miktarı buna bağlı olarak değişebiliyor.

Nelere dikkat etmek gerekir?
Op. Dr. Nuri Battal: Ameliyatlarından sonra 1-2 gün içinde ayağa kalksanız da, doktorunuz size bazı önerilerde bulunabilir. Koşmak, yüzmek, öne eğilmek gibi kan basıncını arttıran aktiviteler birkaç ay kısıtlanabilir. İşe geri dönme kararı kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine bağlıdır.
Morlukların geçmesi derinin hassasiyetinin normale döndüğünü gösterir. Bu süre içinde dışarı çıkarken güneşten koruyucu ürünler kullanılmalı. Bu ameliyatların yazın ya da kışın yapılmasının bir sakıncası yoktur.
Sadece ameliyattan sonra morluklar geçene kadar yazın güneşten, kışın da kar ışımasından leke kalmaması için korumak gerekir. Ameliyat sonrası hastaların yüzlerini 3 ay süre ile güneş ışığından korumaları şarttır. Yüzdeki şişlikler 7-10 günde, burundaki şişlikler ise 6-10 haftada iner.
Tam burun şeklinin oturması ise 1 yıldır. Hasta bantların çıkarılmasından sonra burnunu korumalı, ağır gözlük kullanmamalı, verilen masajları düzenli olarak yapmalıdır. Lens kullanımı 3-4’üncü günden sonra serbesttir.

KİMLER BURUN ESTETİĞİ YAPTIRABİLİR?
Burnunuz yüzünüze oranla genişse.
Profilden bakıldığında burun kemiğiniz kemerliyse.
Önden bakıldığında burnunuz çok genişse.
Burnunuzun ucu aşağıya sarkıyorsa, çok kalın ya da genişse.
Burun delikleriniz genişse.
Burnunuz çarpıksa.
Burun şeklinden ve yapısından memnun değilseniz.
Daha önceden yapılmış bir burun estetiği ameliyatının sonucunda oluşmuş bir kusur kalmışsa.
Geçirdiğiniz kaza sonucunda burnunuzun simetrisi bozulduysa estetik burun ameliyatları için uygun bir aday olabilirsiniz.

Ameliyatı etkileyen faktörler
Daha önce ameliyat geçirmiş olması.
Burun derisinin kalın ya da çok ince olması.
Hastanın yaralarının kötü iyileşmeye meyilli olması.
Burun ucunun derisinin kalın olması.
Burun ile yüz arasında oran açısından büyük uyumsuzluklar olması.
Burun estetik ameliyatı sonrası hastanın doktorun önerilerine uymaması.
Kıkırdakların zayıf olması.

4

Haberin Devamı