Gündem Bursa'da grizu faciası

Bursa'da grizu faciası

Paylaş
Bursa'da grizu faciası

Bursa'nın Deveci köyündeki maden ocağında grizu patlaması sonrasında, toprak altında can pazarı yaşanıyor

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ndeki Bükköy Madencilik ve Turizm Anonim Şirketi'ne ait kömür ocağında gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada mahsur kalan 19 kişiden 6´sının cesedine ulaşıldı. Göçükte mahsur kalan 13 kişi için ise arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde Bükköy Madencilik İşletmesi'ne ait kömür ocağında dün saat 19.30 sıralarında metan gazı sıkışması sonucu meydana geldiği sanılan patlamanın ardından meydana gelen göçükte 19 işçi mahsur kaldı. Patlamanın ardından yangının çıktığı maden ocağına Bursa Büyükşehir Belediyesi Sivil Savunma ekibi ile AKUT'tan ekipler sevkedildi, Zonguldak ve Tunçbilek'ten destek istendi. Olayın duyulmasından sonra işçi yakınları ocağa akın etti. Patlamanın hemen ardından ocağa giren 2 kişi, içerideki yoğun gazdan zehirlenince güçlükle dışarı çıkabildi. Oksijen verilen 2 kişi tedavi altına alındı.

PATLAMAYI BÖYLE ANLATTI

Grizu patlamasının ardından kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Hamza Başkurt, grizu patlamasını ve etkilerini anlattı. Başkurt, “ Ocağa indiğimizdi 7 ceseti üst üste gördük, tanınmayacak haldelerdi yüreğimiz dayanmadı. İkinci bir patlama tehlikesi nedeniyle çalışmalar yavaş ilerliyor.

ZONGULDAK VE TUNÇBİLEK'TEN YARDIM İSTENDİ

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iletişim kurularak, bu tür olaylarda daha deneyimli olan Zonguldak ve Tunçbilek'ten takviye ekiplerin de bölgeye hareket etmesinin sağlandığını açıkladı. Vali Harput, "İlk bilgilere göre, 15-20 işçinin göçük altında olduğu ifade edildi. Umarım, kurtarma çalışmaları başarılı olur. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

CHP MİLLETVEKİLİ ÖZER : 19 KİŞİ ÖLDÜ
Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ndeki Bükköy Madencilik ve Turizm Anonim Şirketi'ne ait kömür ocağında gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamadan sonra olay yerine gelerek incelemede bulunan ve kurtarma çalışmalarını izleyen CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer, göçük altında kaldığını açıkladığı 19 kişinin yaşamını yitirdiği söyledi. Özer, yaşanan bilgi karmaşası nedeniyle il yöneticilerini de eliştirirken, Zonguldak'tan beklenen ekibin de hava muhalefeti nedeniyle saatlerce beklediğini belirterek, "Artık yola çıkmalarına gerek yok" dedi.

Ancak, CHP Milletvekili Özer'in saat 01.30 sıralarında yaptığı bu açıklama, resmi kaynaklardan doğrulanmadı.

YARALILARIN DURUMU İYİ

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde göçük meydana gelen ocakta yaralanan Ramazan Özdemir, Muhsin Arıçiçek, Hasan Dönmez ve Ahmet Karaca'nın sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi

GÖÇÜK ALTINDA KALAN 19 KİŞİNİN İSİMLERİ

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, göçük meydana gelen ocakta mahsur kalan işçilerdin tamamının isimleri belirlendi. Göçük altında kalan 19 işçinin isimleri şöyle : Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Emirali Turhan, Murat Manay, Mehmet Banbal, Seyitali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arıçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin, Mehmet Çetin.

7 KİŞİ ZEHİRLENDİ

Maden ocağındaki göçükten sonra ekiplerin sürdürdüğü çalışmalar sırasında 7 kişi, yoğun gazdan zehirlenerek olay yerindeki ambulanslarda tedaviye alındı.

Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için Zonguldak'tan gelecek ekiplerin hava muhalefeti nedeniyle yola çıkamadığı öğrenildi. Bu arada patlamanın ardından kendi imkanlarıyla kurtulan işçilerden bazıları, olay yerinde bazı arkadaşlarının cesetledrini gördüklerini öne sürdüler.

ZONGULDAK EKİBİ HAVA MUHALEFETİNE TAKILDI

Bursa Mustafakemalpaşa İlçesi'ndeki Bükköy Turizm ve Madencilik A.Ş.'ye ait kömür ocağında meydana gelen patlamadan sonra Zonguldak'tan istenen ekibin hava muhalefetine takıldığı ortaya çıktı. Zonguldak Valisi Erdal Ata, Bursa Valisi Şahabettin Harput'un kaza sonra kendisini aradıktan sonra hemen harekete geçerek önce TTK Genel müdürü ile görüştüğünü ve ekiplerin 45 dakika gibi kısa bir süredehazır olduğunu belirterek, yaşanan olumsuzlukları şöyle anlattı:

"Kazadan 45 dakika sonra ekiplerimiz tam donanımlı olarak 45 dakikada hazır oldu. Bu tür kurtarma faaliyetlerinde çok kısa sürede müdahale edilmesi gerekiyor. Karayolu ile zaman kaybı olacağından doğru olan şey helikopter ile gidilmesiydi. Ekibimizi helikopterle Bursa'ya götürmek istedik ve Genelkurmay'dan 2 hilikopter tahsis edildi. Ancak hava muhalefeti nedeniyle hareket edemediğini öğrendik. Tüm olumsuzluklara rağmen yola çıkan 2 hekikopterin hava muhalefeti nedeniyle yarı yoldan geriye döndüğü bilgisi bana ulaştı. Pilotlar şanslarını denemişler ancak maalesef yarı yoldan geriye dönmek zorunda kalmışlar. Bunun üzerine ekipler karayolu ile Bursa'ya hareket etti."

18 KİŞİLİK KURTARMA EKİBİ KARA YOLUYLA GELECEK

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) bünyesindeki 18 kişilik özel eğitimli kurtarma ekibi, kara yoluyla Bursa'ya hareket etti. Ankara'dan gönderilen helikopterin hava muhalefeti nedeniyle Zonguldak'a ulaşamaması üzerine, yaklaşık 3 saatlik bir bekleyişin ardından ekip, kuruma ait kaza kurtarma aracı ve bir servis aracıyla yola çıktı. 5'i teknik eleman olmak üzere, 13'ü eğitilmiş işçiden oluşan 18 kişilik ekip, tahlifiye kurtarma cihazı, oksijen tüpü, maske, gaz ölçüm cihazı ve ocak lambalarıyla göçük altında kalan işçileri kurtarmak için müdahalede bulunacak.

KIZILAY'DAN YARDIM

Bursa Kızılay Şube Müdürü İbrahim Dokunmazer, olay yerine ekiplerin gittiğini ilk etapta 200 battaniye, 250 şişe su ve erzak ulaştırıldığını gerekirse çadır yardımının yapılacağını da söyledi.

Merkezi Kocaeli Gebze'de bulunan Bükköy Madencilik ve Turizm Anonim Şirketi yetkilileri, patlama ile ilgili bilgilerinin bulunduğu ancak şu anda herhangi bir açıklama yapmayacaklarını belirttiler.

CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer de olay yerine giderek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

CENAZELER HASTANEYE GETİRİLİYOR

BURSA'nın Mustafakemalpaşa İlçesi´ne 30 kilometre uzaklıktaki Alpagut Köyü yakınlarında bulunan Bükköy Madencilik İşletmesi´ne ait kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından güçlükle ulaşılan, yeraltındaki işçilerden ikisinin cenazeleri Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi Morgu'na getirildi. 112 Acil Servise ait ambulanslarla getirilen cenazeler morg kapısı yerine hastanenin arka kapısından içeri alındı. Basın mensupları hastane bahçesine sokulmazken, cenazeler indirilirken, ambulansların kapılarının yanına paravan çekildiği görüldü.

DHA

2