Merkez Bursa’daki akıllı uygulamalar Güney Kore’de anlatıldı

Bursa’daki akıllı uygulamalar Güney Kore’de anlatıldı

Paylaş
Bursa’daki akıllı uygulamalar Güney Kore’de anlatıldı

Bursa’daki akıllı uygulamalar Güney Kore’de anlatıldı

Semih ŞAHİN/BURSA,(DHA)- BURSA Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Güney Kore’de düzenlenen Yaratıcı Şehirler İttifakı Zirvesi’nde, Bursa’da hayata geçirdikleri akıllı belediyecilik uygulamalarını anlattı.

Güney Kore’nin Gwangju kentinde ‘Yenilikçi, yaratıcı, akıllı şehirler inşa etmede yerel yönetimlerin rolü’ ana temasıyla düzenlenen Yaratıcı Şehirler İttifakı zirvesine 15 farklı ülkeden belediye başkanları katıldı. Türkiye’yi temsilen toplantıda hazır bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye ve Bursa’daki akıllı şehircilik uygulamaları hakkında sunum yaptı. Büyükşehir Belediyesi Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanı Muhammed Kürşat Gürsoy’un da hazır bulunduğu zirvede gösterilen Bursa’nın tanıtım filmi yabancı belediye başkanları ve kent yöneticileri tarafından ilgiyle izlendi.

YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ

Alinur Aktaş, konuşmasında, Birleşmiş Milletler’in yaptığı çalışmalara göre 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun yüzde 70’inin şehirlerde yaşayacağının öngörüldüğünü hatırlatarak, bu durumla birlikte şehirlerin daha kozmopolit olacağını vurguladı. Yenilikçi bir şehir inşa ederken; yenilikçi şehir hizmetleri stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Aktaş, “Yerel yönetimler vatandaşın yaşam kalitesini artırarak ‘mutlu insan’ mottosunu oluşturmak adına iyi bir şehir yönetişim mekanizması geliştirmek zorundadırlar. Türkiye’nin yenilikçi merkezlerinden biri olarak kabul edilen Bursa, geliştirilen tasarım, model, patent, marka sayılarında ülkenin ilk sıralarında yer almaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanlığını kurduk. Şehrin problemlerinin çözülmesi ve vatandaşın yaşam kalitesinin artırılması vizyon olarak belirlendi. Şu anda Bursa’nın akıllı şehre dönüşümü projesi başlamıştır” diye konuştu.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

Yerel yöneticiler olarak vatandaşların mutluluğu için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Aktaş, kent problemlerinin çözümü ve ekonomik kalkınma için ulusal ve uluslararası işbirliklerine gittiklerini dile getirdi. Günümüzde yalnız turizm, ticaret ve üretim sektörlere bağımlı kalan kentlerin, yaratıcılık ve tasarım odaklı ekonomilerin etkin olduğu kentlerin gerisinde kaldığını ifade eden Başkan Aktaş, “Uluslararası işbirliklerinin gelişmesi ve teknoloji sayesinde, uluslararası bilgiye erişim daha kolay olmuştur. Ancak, kentler her geçen gün birbirine benzemeye başlamıştır. Eğer kentlerde yaratıcı düşünce ve uygulama ortamı yeterince gelişmeden işbirlikleri ön plana çıkar ise bu kentlerin benzeşmesi durumu gelecek dönemlerde kendini daha fazla gösterecektir. Kentlerin öncelikli sorunları ve çözüm yaklaşımları artık benzerdir. Dünya artık koca bir köy gibidir. Kentimize çözüm olarak geliştirdiğimiz bir yaklaşım / uygulama komşumuz olan başka şehre problem olarak yansıyabilmektedir” dedi.

Zirvenin ev sahibi Gwangju Belediye Başkanı Lee Yong Sup, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a günün anısına plaket verdi.
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı