İnegöl Bursa’dan, 9 ülkeye fidan ihracatı

Bursa’dan, 9 ülkeye fidan ihracatı

Paylaş
Bursa’dan, 9 ülkeye fidan ihracatı

Bursa’dan, 9 ülkeye fidan ihracatı

Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa),(DHA)-TÜRKİYE’nin mobilya başkenti olarak bilinen Bursa’nın İnegöl ilçesi, çöğür ve fidancılıkta da iddiasını ortaya koyuyor. İnegöl’de bu yıl 10 milyon fidan, 20 milyon çöğür bitkisi üretimi gerçekleşti. Türkiye’nin çöğür ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan İnegöl, bu yıl 9 ülkeye fidan ihracatı yapacak. Fidan ve çöğür ihracatından toplam 40 milyon dolar döviz girdisi sağlanması hedefleniyor.

Türkiye’nin her yerine fidan satışı yapan İnegöl’ün kırsal Cerrah Mahallesi çiftçileri, bu yıl Kazakistan, Özbekistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan ve Azerbaycan olmak üzere 9 ülkeye ihracat yapacak. Kırsal Cerrah Mahallesi'nde fidan üretimi yapan Ali Demir, 2019-2020 fidan ve çöğür hasadının başladığını belirterek, “Fidancılık sektörü şuan iyiye gidiyor. Mahallemizde hasadımız başladı. Türkiye’nin yüzde 80’lik fidan ihtiyacını karşılıyoruz. Ayrıca yurtdışı ihracatımız var. 9 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye’de fidan denilince akla İnegöl gelir. İnegöl, kaliteyi yakalamış durumda. Bu yüzden İnegöl fidanı dendiğinde akla her zaman kalite ve güven geliyor. İnegöl fidanı bir marka haline gelmiştir. 15 Milyon adetin üzerinde çöğür üretimi de yapıyoruz” dedi. Fidan üretiminin zahmetli bir iş olduğunu aktaran Demir, 24 aylık bir bakım sürecinde hasadın yapıldığını altını çizdi. Fiyatlardan bu yıl umutlu olduklarını belirten Demir, “İnşallah daha iyi olacak. Geçen yıl fidanların tanesi 6 liraya satılıyordu. Bu yıl tanesini 6 lira ile 12 TL arasında sataağız” diye konuştu. Cerrah mahallesinde 50 yıldan bu yana fidan ve çöğür üretimi yapıldığını aktaran Demir, Kazakistan, Özbekistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan ve Azerbaycan olmak üzere 9 ülkeye ihracat yapıldığını da sözlerine ekledi.

YÜZDE YÜZ SATIŞ BEKLENTİSİ

Cerrah Mahallesi Muhtarı Hasan Ayar ise, “Mahallemizde fidan ve çöğür üretimi yapıyoruz. Türkiye’nin yüzde 80’lik ihracatını karşılamaktayız. Yurtdışı ihracatımız vardır. Geçen sene üretilen fidan ve çöğürün yüzde 85’lik kısmının satışı yapılmıştı. Bu sene inşallah satışların yüzde 100 olmasını bekliyoruz. Ticari anlamda ülkemize katkısı vardır. Bu sene güzel bir yıl olmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı