Bursa Bursalı firmalar araştırmaya geliştirmeye önem veriyor

Bursalı firmalar araştırmaya geliştirmeye önem veriyor

Paylaş
Bursalı firmalar araştırmaya geliştirmeye önem veriyor

İhracatta illerin üst sıralarda olma yarışının bir başarı göstergesi şeklinde değerlendirilebileceğini belirten BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir, “İhracat yapan Bursa firmaları, dış ticaretteki rekabet avantajlarını arttırmak için araştırma ve geliştirme çalışmalarına büyük önem veriyor, Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısı bakımından kentimizi ülke genelinde lider konuma getirmişlerdir” dedi.

Haberin Devamı

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir, Bursa’nın bir üretim kenti olduğu hatırlatarak, tekstil konfeksiyondan, otomotiv ana ve yan sanayi, makine, tarım ve tarıma dayalı gıda sanayi, ağaç ve orman ürünleri, mobilya, metal, kimya gibi pek çok sektörde üretim üssü konumunda olduğunu vurguladı.
Bursa’nın üretim kabiliyetini Ar-Ge ve inovatif çalışmalarla her geçen yıl geliştirirken, diğer taraftan da imal ettiği ürünleri dünya pazarlarında başarıyla satabildiğini belirten Şakir, “Burada bir örnek vermek gerekirse; Bursa’dan dünyanın 201 ülkesine ihracat yapılmaktadır. Bu, Bursa’nın ana imalat konusu olan ürünlerdeki dünya pazarlarında ne kadar hakim olduğunun bir göstergesidir” dedi.

Haberin Devamı

İHRACAT REKORU KIRILDI

Pandeminin bütün dünyayı 2020 yılının mart ayından itibaren üretimden, istihdama kadar olumsuz etkilediğini hatırlatan Şakir, getirdiği kısıtlamalar nedeniyle pek çok ülkede üretim aksamaları yaşandığını kaydetti. Jeoekonomik konumu ve lojistik imkanları, sanayicilerin üretim kabiliyetleriyle birleşince, Türkiye’nin lehine pozitif bir durum ortaya çıktığını dile getiren Şakir, “Zaten bunun sonucu olarak da Haziran ayı itibariyle, aylık bazda, bu yılın birinci ve ikinci çeyrekleri ile yılın ilk 6 aylık döneminde Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorları kırılmıştır. Bunda Bursa birinci derecede etkili bir kent durumundadır. Bursa olarak yılın ilk yarısında göstermiş olduğumuz ihracat artışı performansının yılın ikinci yarısında da devam edeceğinden şüphemiz yoktur” diye konuştu.

BURSA’NIN KARNESİ YILDIZLI 5

İfade ettiği tespitlerin Bursa’yı diğer illerden pozitif yönde ayrıştırdığını söyleyen Şakir, “Yıllardan beri ülkemizin en çok ihracat yapan illeri sıralamasında hep ilk üçte yer alan Bursa, konjonktürel gelişmeler ve sektörel etkilenmeler nedeniyle bazen ikinci bazen de üçüncü olabilmektedir. Bursa’nın karnesinde üretim hanesinde olduğu gibi ihracat hanesinde de hep yıldızlı 5 pekiyi yazmaktadır. Tabii ki, bundan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) ve alt birliklerinin başarılı çalışması etkili olmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

İHRACAT FAALİYETLERİNİN KENT EKONOMİSİ İLE BÜTÜNLEŞMELİ

İhracatta illerin üst sıralarda olma yarışının bir başarı göstergesi şeklinde değerlendirilebileceğini belirten Şakir, “Ancak burada esas önemli olan ihracat faaliyetlerinin kent ekonomisi ile bütünleşebilmesi ve kentteki endüstriyel tesislerin yaygın bir şekildeki dış satım yetkinliğidir. İhracat yapan Bursa firmaları, dış ticaretteki rekabet avantajlarını arttırmak için araştırma ve geliştirme çalışmalarına büyük önem vermekte, Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısı bakımından kentimizi ülke genelinde lider konuma getirmişlerdir” şeklinde konuştu.

ÜYELERİN YURT DIŞI TEMASLARINA ÖNEM VERİYORUZ

Bu anlamda, BTSO ve UİB’in her zaman yakın işbirliği içinde çalıştıklarını söyleyen Şakir, aktif tanıtım ve pazarlama faaliyetleri için üyelerinin yurt dışı temaslarına büyük önem verdiklerini belirterek, bilhassa Balkan ve Rumeli coğrafyasına gerçekleştirdikleri ‘Yurt dışı Ekonomik Zirve’ çalışmalarıyla bu alanda ciddi katkı sağladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

YENİŞEHİR HAVAALANI DAHA İŞLER OLMALI

Bursa’nın, başta üretim kabiliyeti olmak üzere sektörel çeşitliliği ile her zaman avantajlı konumda olduğunu ve bunu sürdüreceğini dile getiren Şakir, “Buna karşılık lojistik imkanlarını daha da artırmalıdır. Bu aşamada Yenişehir Havaalanı’na daha işlerlik kazandırılması gerekmektedir” dedi.