Beden Sağlığı Burun estetiği yaptıracakların bilmesi gereken noktalar

Burun estetiği yaptıracakların bilmesi gereken noktalar

Paylaş
Burun estetiği yaptıracakların bilmesi gereken noktalar

Birçok kişi burun şeklini değiştirmek ve rahat nefes alabilmek için burun estetiği operasyonlarına yani rinoplastiye başvuruyor. Peki, burun estetiği ameliyatları hakkında neler biliyoruz? İşte burun estetiği yaptıracakların bilmesi gereken noktalar

Op.Dr. Mustafa Ali Yanık, burun estetiği olmak isteyen hastaların süreci iyi bilmeleri durumunda başarılı bir operasyon geçireceklerini belirtti.

Haberin Devamı

"Burun estetiği operasyonları ile burun küçültülebilir, büyültülebilir, burun eğrilikleri giderilebilir, burun düzleştirilebilir, burunda ki çukur ve tümsekler giderilebilir" diyen Op.Dr. Mustafa Ali Yanık şöyle konuştu: "Burunda istenilen değişiklikler yapılabilmesi için burnu oluşturan iskelet yapılar düzenlenir. Burnun şeklini kemik ve kıkırdak doku, yumuşak doku ve deri verir. Burnun kök kısmı ise oldukça sert ve sağlam olan birbirine çatı gibi kenetlenmiş 2 kemik tarafından oluşturulur. Burun orta kısmı ise daha yumuşak olup kıkırdak yapılardan oluşur."

Op.Dr. Mustafa Ali Yanık burun estetiği yaptıracakların bilmesi gereken noktaları da şöyle sıraladı:

NEDEN BURUN ESTETİĞİ YAPTIRILIR?

"Burun estetiği için başvuran kişiler genellikle kozmetik sebepleri ileri sürer. Yapılan ameliyatların çoğu kozmetik sebeplerle olsa da fonksiyonel sebeplerle yapılan burun estetiği operasyonları da vardır. Örnek verecek olursak burun şekli ve yapısından kaynaklı olarak birçok kişi nefes alma problemleri çekiyor. Kişilerin herhangi bir travma sonucu burunlarında fonksiyonel problem olabileceği gibi normal doğumla doğan bebeklerin de doğum anında burunlarında fonksiyonel bozukluklar meydana gelebilir.

Haberin Devamı

Kozmetik sebeplerle burun estetiği olmak için başvuran hastalar genellikle septum deviasyonu problemini dile getirir. Bunun yanı sıra ise geniş veya dar burun yapısı ile burunda oluşan tümsekler veya çukurlar da burun estetiği için en temel kozmetik sebepler arasında yer alıyor.

MÜKEMMEL BURUN NEDİR?

Burun estetiği ameliyatları öncesinde hastaların en çok yanıldıkları konulardan birinin ise ameliyat sonrası mükemmel bir buruna sahip olma düşüncesidir. Yüz kendi içerisinde bir altın orana sahiptir ve burun estetiği operasyonlarında burun şekli belirlenirken bu orana dikkat edilir. Başvuran hastaların çoğu bir resim ile başvurup o burun şeklini ister. Ancak kişinin burnunun anatomik yapısı ve yüzünde yer alan diğer organları ile uyumu da göz önüne alınarak bir burun şekli belirlenmelidir.

BURUN AMELİYATI SONRASI İZ KALIR MI?

Burun estetiği ameliyatında mevcut dokular düzeltilebilir, çıkarılabilir veya eklemeler yapılabilir. Bu işlemlerin hangisinin yapılacağı ameliyatın amacına göre değişiklik gösterir. Burun estetiği operasyonu temelde 2 yöntem ile gerçekleştirilir. Bunlar açık burun estetiği ve kapalı burun estetiğidir. Açık burun estetiği ameliyatları cerrahi açıdan daha kolay olsa da ilerleyen süreçlerde iz kalma ihtimali yüksek ameliyatlardır. Kapalı burun estetiği ameliyatında ise iz kalma ihtimali yok denecek kadar azdır. Yeni burun estetiği yöntemleri ile hastaların ameliyat sonrası iyileşme sürelerini de kısalttı. Artık daha başarılı sonuçlar elde edilebiliyor.

Haberin Devamı

Burun estetiği ameliyatları genel anestezi ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir. Genel anestezi de hastalar tamamen uyutulur. Lokal anestezide ise burun çevresi uyuşturulur. Ameliyat anında herhangi bir acı hissetmesiniz. Ancak çevrenizde olanları görüp duyabilirsiniz.

BURUN AMELİYATI SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ameliyat sonrası birkaç hafta boyunca burun ve çevresi hassas olur. Bu nedenle ameliyat sonrası bir süre yaptığınız bazı aktivitelere ara vermeniz gerekebilir. Kafa içi basıncını ve tansiyon değerini değiştirecek hareketlerden kaçınmanız gerekir. Ayrıca burnunuzu tüm darbelere karşı korumanız da önemli. Burnunuzun ilk iki hafta boyunca yoğun bir şekilde soğuk algınlığı geçiriyor gibi tıkalı olması normaldir.

Haberin Devamı

Burun şeklinin oturma süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Ancak yeni yöntemler ile burnun son halini alması için geçen süre daha kısa. Çünkü artık mikrocerrahi ile operasyonlar gerçekleştirildiği için dokulara verilen zarar minimuma indirildi.

BURUN AMELİYATI SONRASI MORLUK VE ŞİŞLİK OLUR MU?

Hastaların merak ettikleri bir diğer konunun ise burun ve çevresinde şişlik ve morarma. Ameliyat sonrasında burun çevresinde ve burun ucunda şişlik ve morarmalar görülebilir. Ancak bu şişlik ve morarmaların büyük bir kısmı iki hafta içerisinde iner. Bu şişliklerin tam olarak geçmesi ve burun şeklinizin son halini alması için ortalama olarak 1 yıla ihtiyaç duyulur.

Burun estetiği operasyonu basit bir ameliyat olarak düşünülmemelidir. Hastaların ameliyat sonrası 1 hafta istirahat etmeleri gerekir."

Haberin Devamı