Dünya Büyük isyan hükümeti değiştirdi

Büyük isyan hükümeti değiştirdi

Paylaş
Büyük isyan hükümeti değiştirdi

Hüsnü Mübarek'in çağrısının ardından Mısır hükümeti istifa etti

Dün şiddetlenen protesto gösterileri ve ayaklanmaların ardından Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek akşam saatlerine doğru bir açıklama yaparak hükümetin istifasını istediğini ve yeni hükümeti bugün açıklayacağını söylemişti. Mübarek'in bu çağrısına hükümet karşılık verdi ve Mısır hükümeti istifa etti.

EL BARADEY: YETMEZ, MÜBAREK ÇEKİLMELİ

Protestoların başından bu yana protestocularla birlikte hareket eden ve ayaklanmaya destek veren muhalif El Baradey ise "Hükümetin istifası yetmez. Mübarek'in çekilmesi lazım" dedi. Protestocuların da slogan haline getirdiği bu talep bu sıralar Mısır sokaklarından en çok yankılanan cümle.
Halk sözcüleri Mübarek ülkeyi terkedene kadar protestolardan vazgeçmeyeceklerini açıkladı.

PROTESTOCULAR: YENİ HÜKÜMET GAYRİMEŞRU

Ayrıca protestocular hükümetin istifasının ardından Mübarek tarafından atanacak olan yeni kabine ve hükümeti "gayrimeşru" ilan etti.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER: PROTESTOLARI BİZ YÖNETMİYORUZ, KİMSE YÖNETMİYOR

Mübarek yönetiminin en büyük muhaliflerinden biri olarak kabul edilen ve rejim tarafından yasadışı ilan edilen Müslüman Kardeşler Partisi ise gösterilere kendilerinin liderlik etmediğini açıkladı. İsmini açıklamak istemeyen bir parti sözcüsü, El Arabiya gazetesine yaptığı açıklamada, "Gösterilere biz liderlik etmiyoruz. Aslında bu protestoların bir lideri yok. Mısır rejimi halka istediklerini vermeli. Halk yönetimi devirmek istiyor ve biz de bunu destekliyoruz" dedi.

DİNİ LİDER KARADAVİ: BU, MÜBAREK REJİMİNİN İFLASIDIR!

Dini liderlerden Yusuf El Karadavi yaşananların Mübarek rejiminin iflası olduğunu açıklarken, halka da kamu kurumlarına zarar vermemeleri çağrısında bulundu.

İKTİDAR PARTİSİ'NDE İSTİFA!

Hükümetin istifasının ardından bile sakinleşmeyen sokakları ve İçişleri Bakanlığı'nın önündeki gösterilerin ardından iktidar partisi Ulusal Demokrat Parti'nin (UDP) en önemli isimlerinden biri olarak gösterilen Ahmed İzz, iktidar partisinden istifa ettiğini açıkladı. İstifa kararı devlet televizyonundan ilan edildi.

MÜBAREK TOPLANTI YAPIYOR, GÖZLER YAPILACAK AÇIKLAMADA

Hükümetin istifasını istemesi ve reform sözleri vermesine rağmen sakinleşmeyen Mısır sokakları, Mübarek'i acil toplantıya zorladı. Kurmaylarıyla grup toplantısına giren Hüsnü Mübarek'in yapacağı açıklama merakla bekleniyor. Mübarek'in bu toplantı sonrasında sadece yeni hükümeti mi açıklayacağı yoksa halkın taleplerine karşılık mı vereceği belirsizliğini koruyor.

GİZLİ SERVİS BAŞKANI, MÜBAREK'İN YARDIMCISI OLDU
Bu arada Ortadoğu Haber Ajansı Mısır Gizli Servisi'nin Başkanı Ömer Süleyman Mübarek tarafından Başkan Yardımcısı olarak atandı. Bu yeni manevraya halkın ne yanıt vereceği de aynı ölçüde belirsiz. Eski bir general olan Süleyman ayrıca Mısır'ın Barış Elçisi olarak da görev yapmıştı. Süleyman'ın Mübarek'in yakın dostu olduğu da biliniyor.

VE İŞTE YENİ BAŞBAKAN: AHMET ŞEFİK



Hüsnü Mübarek'in çağrısıyla eski hükümetin ögrevden ayrılmasının ardından yeni Başbakan'ın kim olacağı merak ediliyordu. Yapılan açıklamaya göre Mısır'ın yeni başbakanı Ahmet Şefik oldu. Ahmet Şefik ise Mısır'ın eski hava kuvvetleri komutanı.

AHMET ŞEFİK KİMDİR?

1941 yılının kasım ayında Kahire'de doğan Ahmet Şefik, 1961 yılında Mısır Hava Kuvvetleri Akademisi'nden mezun oldu.
Mezuniyetinden sonra savaş pilotu olarak yıllarca görev yapan Şefik, 1973'teki 6 Gün Savaşları boyunca Hüsnü Mübarek'in komutasında kıdemli savaş pilotu olarak hizmet eden Şefik'in bu dönemde iki İsrail yolcu uçağını düşürdüğü iddia edildi.
1984'te Roma'ya Mısır Askeri Ataşesi olarak atanan Şefik, iki yıl boyunca bu görevi sürdürdükten sonra orduda çeşitli kademelerde yöneticilik yapmasının ardından 1991 yılında Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.
2002 yılında Sivil Havacılık Başkanı olarak görevlendirilen Şefik'in politika kariyeri de bu tarihte başladı. Şefik, Mısır ulusal havayolu şirketi EgpytAir'in yeniden yapılanmasını ve Mısır hava alanlarının modernleşmesini sağladı.

2

Haberin Devamı