Ekonomi Büyük Kapışma : Mercedes A180 D mi? BMW 116 D mi?

Büyük Kapışma : Mercedes A180 D mi? BMW 116 D mi?

Paylaş
Büyük Kapışma : Mercedes A180 D mi? BMW 116 D mi?

Büyük Kapışma : Mercedes A180 D mi? BMW 116 D mi?

Premium, kompakt hatchback segmenti giderek kızışıyor. Tasarım ve performans anlamında hatırladığımız bu grup devir ekonomi devri olunca dizel motorlarıyla ön plana çıkmaya başladılar. Bakalım Mercedes A180 CDI ve BMW 116d dizel motorlarıyla nasıl bir performans sergileyecekler.



Tasarım

Haberin Devamı

Bu segmenti dinamik tasarıma sahip otomobillerle hatırlıyoruz. Bu konuda Mercedes A180 CDI modeliyle daha çekici bir tasarıma imza atarken, BMW sade ve modern bir tasarım ile ön planda. A180 CDI keskin hatlar dikkat çekerken, 116d’da daha çok oval hatlar kullanılmış. Mercedes özellikle ön bölümde ızgara grubunda kullandığı nikelaj detaylar ile rakibinden daha şık bir tasarım sunmayı başarmış. Ayrıca iki modelde de kullanılan mercekli far grubu modellerin teknolojik yönünü yansıtmış. Yan bölüme gelindiğinde ise iki otomobilde de çok kollu jant grubu göze çarpıyor. Bu tasarımlar araçların ikisine de sportif bir hava katmış. A180 CDI bu sportif detayı arka bölüme doğru daralan camlarıyla desteklerken, BMW ise daha geleneksel bir yapıda. Arka bölümde ise A180 CDI sportif tasarımıyla rakibine fark atıyor. Araçların boyutlarına baktığımızda BMW 116d, 4324 mm uzunluğa 1765 mm genişliğe, 1421 mm yüksekliğe ve 2690 mm dingil mesafesine sahip. Bu değerler ile Mercedes A180 CDI’den 32 mm daha uzun, 15 mm daha dar, 12 mm daha alçak ve 9 mm daha uzun bir dingil mesafesine sahip.

Haberin Devamı

İç mekân

Otomobillerin ikisinde de markaların diğer modellerini anı

Motor

BMW 116d’nin kalbinde 1.6 litrelik dizel motora yer vermiş. Bu motor 4000 d/d’de 116 Bg güç, 1750 ila 2500 d/d’ler arasında ise 260 Nm tork değeri üretiyor. 6 ileri manuel şanzıman ile kombine edilmiş bu ünite 0-100 Km/s hızlanmasını 10,5 saniyede tamamlarken maksimum 195 Km/s’lik bir hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre karma yakıt tüketim değeri ise 3,8 litre olarak belirlenmiş. Biz testimiz sırasında 5.5 litrelik değer elde ettik. Performanslı kullanımlarda ise 6.5 litrelik ortalama yakalanıyor. Mercedes A180 CDI’da Renault modellerinden hatırladığımız 1,5 litre dizel motora yer verilmiş. Bu ünite 4000 d/d’de 109 beygir güç, 1750 ila 2500 d/d arasında ise 260 Nm tork değeri üretiyor. Ünite altı ileri manuel şanzıman ile desteklenmiş. Bu değerler ile 0-100 km/s hızlanmasını 11,3 saniyede tamamlarken maksimum 190 Km/s’lik hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre karma yakıt tüketim değeri 3,9 litre olarak belirlenmiş. Alt devirlerde benzinli üniteden 60 Nm daha yüksek olan değer ile canlı kalmayı başaran dizel motor 6 ileri manuel şanzıman ile ekonomik olmayı başarıyor. Biz testimiz sırasında sakin kullanımlarda ECO modun verdiği avantaj ile 5 litre değeri yakalarken performanslı kullanımlarda bu değer 6 litre olarak kaydedildi. İki motorunda performans konusunda sınıf ortalamalarında olduğunu belirtmeliyiz.

Haberin Devamı

Konfor ve Yol Tutuşu

Konfor odaklı analizimizde BMW 116d üstün gözüküyor. Yumuşak süspansiyonu ve kalın yanak lastikleri bu konuda iyi olduğunun göstergesi. Mercedes A180 CDI ise sert süspansiyonları ve ince yanak lastikleriyle konfor anlamında geri kalsa da viraj performansı konusunda rakibini geride bırakıyor. İki model de yol sesi konusunda optimum seviyede gösterdiği performans ile beğenimizi kazanıyor.

Yorum - Alper GÜLER

Bu karşılaştırmada oyumu Mercedes A180’den yana kullanıyorum. Çünkü bu segmentin otomobilleri performanslarıyla olduğu kadar tasarımlarıyla da çekici olmak zorundalar. Mercedes mühendisleri bu konuda itinalı bir şekilde çalışarak A180’i ortaya koymuşlar. Rakibine nazaran daha çekici kılınan bu tasarım keskin hatlarıyla da oldukça da dinamik bir duruş sergiliyor. İç mekânda rakibinden daha çekici bir tasarım sergilemiş. Şıklık konusunda da rakibinden daha başarılı olduğunu söylemeliyim. Arka bölümdeki dar alan ve bagaj hacmi konusunda rakibinin gerisinde kalabilir. Ancak spor bir otomobil satın alındığı unutulmamalı. Yapısı gereği bu konuda avantajının olmasının yanında dezavantajlarının da olacağı bir gerçek. Motor konusunda Renault’dan alınan motor tartışma konusu olmuştu ancak bu ünitenin performansı oldukça başarılı. 6 ileri manuel şanzıman ile kombine edilmiş bu motor ekonomi konusunda da size destek olduğunu kadar performans konusunda da elinin boş olmadığını belirtmek gerekiyor. Viraj performansı konusunda da oldukça başarılı olan model hisli direksiyonla bu başarısını destekliyor. Fiyat disiplinine de bakıldığında A180 en üst paketinde bile rakibinden daha uygun bir fiyata sahip. Bu doğrultuda karşılaştırmanın galibi her yönüyle Mercedes’dir diyorum.

Haberin Devamı

Yorum – Tulu DARICAN

Haberin Devamı

Her şey tasarım mıdır? Hiç zannetmiyorum. Mercedes Benz A180 CDI çok iyi görünüyor olabilir ama bu onun bu karşılaştırmadan lider olarak çıkmasını garanti etmiyor. Çünkü karşısındaki rakibi BMW 116d bütünüyle düşünüldüğünde çok daha iyi bir paket. Tasarım olarak 116d’nin çirkin ördek yavrusunu andırdığını kabul ediyorum. Ama yine de profilden aracın çekici göründüğünü söylemeliyim. Bence 1 Serisi, A Serisi’ne en büyük farkı iç mekanıyla atıyor. Malzeme kalitesi olarak 116d belki bir kademe daha düşük görünüyor olabilir ama dokununca bunun hiç de böyle olmadığını hissediyorsunuz. 1 Serisi’nin bilgilendirme ekranı hem daha çok fonksiyonu barındırıyor hem de kokpitle daha uyumlu çizgilere sahip. A180’de ise ekran sanki araç ilk tasarlanırken unutulmuş sonra eklenmiş gibi duruyor. Ayrıca sadece müzik sistemi ve geri görüş kamerasının görüntüsü bu ekrandan sunuluyor. Bu konuda da bir eksiklik gözüme çarptı. Eğer müzik sistemi kapalıyken aracı geri vitese alırsanız ekranın nimetlerinden faydalanamıyorsunuz. Sistem otomatik olarak devreye girmiyor. Motor konusunda iki modelin de başarılı olduğu bir gerçek. Renault menşeli dizel motoruyla A180 çok ekonomik. 116d ise A180’e göre daha performanslı ve az da olsa daha çok yakıt tüketiyor. Yol tutuş disiplininde A180 sert süspansiyonunun avantajını yaşatsa da BMW’de yola çok iyi tutunuyor. Arkadan itişin güveni ve eğlencesini sunması açısından benim tercihim bu alanda da BMW’den yana. Her iki modelin de direksiyon sistemleri başarılı çalışıyor. İş konfora geldiğinde BMW 116d daha önde. Fiyat disiplinine baktığımızda Mercedes cephesine yönelik bir avantaj görülüyor. Beni tanıyanlar satın alma kararlarında maliyetlere önem verdiğimi bilirler. Ancak sundukları yanında bence BMW 116d’ye daha fazla ödemek çok mantıksız değil.