Ekonomi Büyük vergi mağduru

Büyük vergi mağduru

Paylaş
Büyük vergi mağduru

Büyük vergi mağduru

MPV segmenti otomobilleri işlevsellik, genişlik ve birazda olsa şık tasarımlarıyla ön plana çıkıyorlar. Opel markasının bu segmentteki oyuncusu ise Zafira Tourer oluyor. Kısıtlı motor seçeneği olarak 1.4 litre 140 beygir benzinli ve 2.0 litre 165 beygir dizel versiyonlarıyla satışa sunulan Opel Zafira Tourer bu açığı etkileyici tasarımı ve içeride sunduğu işlevsellik temasıyla kapatmayı hedefliyor.



Tasarım

Haberin Devamı

MPV sınıfı otomobillerde genelde tasarım arka planda kalan bir öğe olmuştur. Amaçları gereği daha çok işlevsellik ve iç hacim genişliği ön planda tutuluyor. Ancak Zafira Tourer tasarım anlamında otomobil severleri etkilemeyi başarıyor. Bumerang şeklinde konumlandırılmış farlar ve sis farları ailedeki otomobillerin stop grubundaki tasarımı hatırlatır nitelikte. Ön camın standartları geride bırakan uzunluğu ile ön koltuktaki sürücü ve yolcuya şimdiden ferah bir kabin sunacağı sinyallerini veriyor. Yan bölüme geldiğimizde ise dar camlar sportif duruşu arttırırken, arka bölümdeki keskin çizgiler ve stop grupları bu özelliği belirginleştiriyor. Boyutlarına baktığımızda 4658 mm uzunluk ile Zafira Tourer rakipleri olan Peugeot 5008, Ford Grand C-Max ve Mazda 5’i geride bırakıyor. Aynalar dahil 2099 mm genişliğiyle Grand C-max ve Mazda 5’i geride bırakırken, 2118 mm genişliğe sahip Peugeot 5008’e yenik düşüyor. Aks mesafesine baktığımızda ise 2760 mm ile Peugeot 5008 ve Mazda 5’i geride bırakırken, 2788 mm aks mesafesine sahip olan Ford Grand C-Max daha önde.

Haberin Devamı

İç Mekan

Otomobilin içerisine geçtiğimizde Opel ailesinin klasik tasarımıyla karşılaşıyoruz. Ön konsol tasarımı buna yardımcı olan en büyük detay. Dış tasarımında genişlik sinyallerini veren ön cam sürgülü bir güneşlik ile gizlenmiş. İstenildiğinde bu detay geriye kaydırılarak ön cam neredeyse panaromik bir yapıya kavuşarak daha ferah bir ön kabin sunuyor. Ancak bu güneşlik geriye çekildiğinde yanda bulunan raylar iç mekanın şıklığına gölge düşürür nitelikte. Ön konsol tasarımında kahverengi, siyah ve metal detaylar kombine bir şekilde kullanılmış. Bu detaylar içerinin şıklık çıtasının yükselmesini sağlamış. Ön konsolun orta bölümüne konumlandırılmış müzik sistemi tuş karmaşasına boğulmuş. Ancak müzik sistemi size araç içerisinde keyifli dakikalar yaşatmayı başarıyor. Sürücü ve yolcu arasına konumlandırılmış kolçak ileri ve geri hareket edebiliyor. Dilediğinizde kolçağın altındaki bölgeyi kaydırarak bu bölümü bardaklık olarak kullanılabiliyorsunuz. Eğer bardaklık bölümünü de istemezseniz bu eki de kaydırarak en alttaki saklama bölgesine ulaşıyorsunuz. Ön koltuktaki yolcu bölgesinde çift yönlü torpido bulunuyor. Kısacası Zafira Tourer size irili ufaklı göz konusunda sıkıntı yaşatmıyor. Arka bölüme geldiğimizde ise değişken koltuklar bizleri karşılıyor. Bu koltukları şekilden şekle sokarak oturma düzeninde önemli değişiklikler oluşturabiliyorsunuz. Dilediğinizde ortadaki üçlü koltuktan aradaki koltuğu yatırıp yanlarındaki eklentileri arada birleştirerek kolçak görevinde kullanabiliyorsunuz. Dilerseniz arka koltukları yatırıp 710 litrelik muazzam bir bagaj hacmine sahip olabiliyorsunuz. Ancak böyle bir kullanışlı iç mekana sahip olmak istiyorsanız 6600 TL’ye yakın bir rakamı gözden çıkartmanız gerekiyor! Önde ve arkada yer alan misafirlerine 5 kişilik pozisyonda yeterli alan sunmayı başaran Zafira, 7 kişilik oturma pozisyonunda iseen arkadaki iki kişilik oturma yerine sınırlı hacim sunabiliyor. Bagaj bölümünde 5 kişilik oturma düzeninde 710 litrelik bagaj hacmi sağlanırken 7 kişilik oturma düzeninde bu alan 2 orta boy valizinizi ancak barındırabiliyor.

Haberin Devamı

Performans

Haberin Devamı

Opel Zafira Tourer’da 2 farklı motor seçeneği sunuyor. Test konuğumuzun kalbinde ise 2.0 litre dizel motor yer alıyor. 4 silindir CDTI motor 4000 d/d’da 165 beygir güç üretirken, 1750-2500 devirleri arasında ise 350 Nm tork değerine sahip. bu değerler ile Zafira Tourer 0-100 Km/s hızlanmasını 9.9 saniyede tamamlarken maksimum 205 Km/s’lik hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre karma yakıt tüketimiyse 6 litre olarak belirtilmiş. Biz testimiz boyunca sakin kullanımlarda bile 8.5 litrenin altına düşemedik! Bu veriler Zafira Tourer performans anlamında üst seviyelerde olacağı algısını yansıtıyor. Ancak 1.5 tonu aşkın boş ağırlığıyla sınıf ortalamalarında bir performans sağlıyor.

Konfor ve Yol Tutuşu

MPV segmenti otomobillerde genel anlamda stabil bir sürüş beklenir. Performans anlamında yukarıda belirttiğimiz gibi sınıf ortalamalarında bir sürüş sağlıyor. Virajlarda 19” büyüklüğündeki jantlara konumlandırılmış ince yanaklı ve geniş tabanlı lastiğin de avantajını kullanarak maksimum performans sağlarken normal sürüşlerde geniş tabanlı lastik yakıt tüketimi konusunda dezavantaj haline geliyor. Virajda ilk kayma eğilimini arkadan gösteriyor ancak ESP sistemi bu konuda size yardımcı olan en büyük güvenlik donanımı oluyor.

Haberin Devamı

Yorum Alper GÜLER

MPV segmentindeki belki de en başarılı tasarımlardan olan Zafira Tourer dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Bumerang şeklindeki farlar ve arkaya doğru uzana ön cam dışarıdaki en dikkat çekici detaylardan. İçeriye geçtiğimizde ise fonksiyonel koltuklar, fonksiyonel orta konsol ve güneşlik dikkatlerden kaçmıyor. Ancak bunlara sahip olmak için üst donanım seviyesine geçmeli ve ekstra para ödemeniz gerekiyor. Zafira Tourer irili ufaklı bir çok gözüyle ve sağladığı iç hacim ile MPV segmentinin en acil ihtiyaçlarını karşılıyor. 5 kişilik oturma düzeninde ferah bir alan sağlamayı başarıyor. 2 sıradaki koltuklar ileri geri hareket ile bagaj hacmine ve 3. Sıradaki koltukta oturan misafirlere hacim konusunda yardımcı oluyor ancak ne kadar işlevsel olsa da arka ancak küçük misafirler seyahat edebilir. Fiyat etiketi konusunda rakiplerinden neredeyse 2 katı bir rakama sahip. Bir de buna 2.0 litre motorun vergi farkı eklenirse tercih seçeneklerinde alt sıralarda yer alacaktır.

Teknik Özellikler
Motor: 2.0 lt CDTi Ecotec
Motor Hacmi: 1956 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 165 bg 4000 d/d
Maksimum Tork: 350 bg 1750-2500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 9,9 s
Maksimum Hız: 205 km/s
Frenler
Ön: Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 8 lt
Şehir Dışı: 4,9 lt
Karma: 6 lt
Test: 8,5 lt
CO2 Emisyonu 159 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 4658 mm
Genişlik: Aynalar dahil/hariç 2099 mm/1884 mm
Yükseklik: 1685 mm
Dingil Mesafesi: 2760 mm
Bagaj Hacmi: 710 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 58 lt
Boş Ağırlık: 1658 kg
Lastik Boyutu: 235/40 R19