Gündem Cadılar Bayramı ne zaman? Nedir?

Cadılar Bayramı ne zaman? Nedir?

Paylaş
Cadılar Bayramı ne zaman? Nedir?

Cadılar Bayramı'na çok az bir süre kaldı. Öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olan bu bayramın ne zaman ve neden kutlandığı merak konusu oldu. İşte detaylar...

Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayram olan Cadılar Bayramı için geri sayım başladı. Pagan ve Hristiyan kökleri taşıyan bir gelenek olan bayram Türkiye'de de yavaş yavaş popüler olmaya başladı. Bu nedenle Cadılar Bayramı'nın ne zaman kutlanacağı konusu araştırılıyor.

Haberin Devamı

CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN?

Cadılar Bayramı hey yıl 31 Ekim'de kutlanıyor. Bu yıl bayram çarşamba gününe denk gelecek.

CADILAR BAYRAMI NEDİR?

Cadılar Bayramı ilk kez İngiltere'de ortaya çıktı. Çok eski zamanlarda Keltler 1 Kasım tarihini yaz mevsiminin bitişi, kışın başlangıcı olarak kabul ediyorlardı. Çünkü tam 1 Kasım'da sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları imzalanan kira sözleşmeleri yeniliyor; kısacası yeni sezon başlıyordu. Bu günde ayrıca ölülerin evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Sırf bu ölüleri evlerden uzak tutmak için dağlarda, tepelerde ateşler yakılıyordu. Bu ateşi yakarken de garip maskeler takıyorlardı ki, gelen ölüler onları tanımasın! İşte şimdi Cadılar Bayramı'nın nasıl çıktığı yavaş yavaş şekillenmeye başladı değil mi? Aynen! İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. İşte Cadılar Bayramı böyle oluştu.

Haberin Devamı

1 Kasım tarihi Keltlerde aynı zamanda evliliklerin yapıldığı, ölülerin kutsandığı bir dönemdi. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivallerini, İngilizlerin bu geleneğiyle birleştirdiler.

7. yüzyılda Papa 4. Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü'nü 1 Kasım'a taşıdı. Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween (holy evening/kutsal akşam) adı buradan geldi. Avrupa'daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hıristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları bitti; İngiltere'de ise kutlanmaya devam etti.

Amerika'ya yerleşen ilk kolonilerde Cadılar Bayramı kutlamak yasaklandı. Bununla birlikte 1800'lü yıllarda, Cadılar Bayramı'ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı ortaya çıktı. 19'uncu yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere İngiltere'den Amerika'ya göçenler Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar Bayramı ABD'deki başlıca çocuk bayramlarından biri oldu.