Türkiye (Son Dakika) Çadır kentte 'yangın' isyanı

Çadır kentte 'yangın' isyanı

Paylaş
Çadır kentte 'yangın' isyanı

Akçakale'de bulunan 35 bini aşkın Suriyeli sığınmacının barındığı tesiste 1 kız çocuğunun ölmesi, 2 ablasının da yaralanmasına neden olan yangını protesto için eylem yapan Suriyeliler ile güvenlik güçleri arasında çıkan olaylar 3.5 saatte kontrol altına alınabildi

Süleyman Şah Konaklama Tesisi’nde, Suriyeli bir ailenin kaldığı çadırda, sabaha saatlerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Bu sırada çadırda bulunan Sudre el-Hamut (7), Maymunna el-Hamut (18) ile Aliye el-Hamut (19) yaralandı.

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer9398","9398","201303","9398-1.jpg");

3 KARDEŞTEN BİRİ ÖLDÜ

İtfaiye ekibinin müdahalesiyle söndürülen yangında yaralanan 3 kardeş hastaneye kaldırıldı. 3 kardeş'ten Sudre el-Hamut (7) ambulansla sevk edildiği Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Hayati tehlikesi bulunan Maymunna el-Hamut (18), ambulansla Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edildi. Yoğun bakımdaki Aliye el-Hamut’un tedavisi sürüyor.

Bu arada hastane önünde bekleyen ve gözyaşı döken anne Fadile el-Hamut, yakınlarınca sakinleştirilmeye çalışıldı.

35 bini aşkın Suriyeli sığınmacının barındığı Süleyman Şah Konaklama Tesisleri’nde, sabah saatlerinde çıkan yangında 1 kız çocuğunun ölmesi, 2 ablasının ise yaralanmasının ardından gerginlik çıktı.

Daha önce de 6 kişinin yangınlarda yaşamını yitirdiği çadır kentte önlemlerin yetersiz olduğunu iddia eden 1500 kadar Suriyeli, idare binalarını taşladı. Arapça slogan atarak yönetimi istifaya çağıran ve idare binalarını taşlayıp uyarılara rağmen dağılmayan kalabalığa, güvenlik güçleri zırhlı araçlardan basınçlı su ve gazla müdahale etti. Çok sayıda polis, jandarma ve zırhlı aracın takviye olarak gönderildiği çadır kentte gerginlik devam ediyor.

YANGINLARDA 16 SURİYELİ SIĞINMACI ÖLDÜ

Öte yandan, kış boyunca Ceylanpınar ve Akçakale’deki çadır kentlerde çıkan yangınlarda 15 kişi yaşamını yitirdi. Ceylanpınar’da bulunan Telhamut Çadır Kenti’nde geçen yıl 24 Aralık’ta çıkan yangında 5 çocuk ölürken, 15 Ocak’ta çıkan yangında ise 3’ü çocuk 4 kişi yaşamını yitirdi. Akçakale’deki Süleymanşah Çadır Kenti’nde ise 8 Ocak’ta çıkan yangında birbirine akraba 5 kişi, 12 Şubat’ta ise 10 yaşındaki 1 çocuk öldü. Yangınlarda ölenlerin sayısı, bu sabah yaşamını yitiren 7 yaşındaki Sudra El-Hammut ile birlikte 16’ya yükseldi.

POLİS VE JANDARMA MÜDAHALE ETTİ

Uyarılara rağmen dağılmayan gruba diğer sığınmacılar da katılınca, çadırkentte güvenliği sağlamak için Akçakale ve Harran’dan asker, polis ve zırhlı araç takviyesi yapıldı, izinde olan özel güvenlik görevlileri de çağrıldı.

Güvenlik güçlerine direnen göstericiler engellenemeyince, kalabalık biber gazı ve basınçlı suyla dağıtılmak istendi. Bu sırada gerginliği duyan Akçakale ilçe merkezinde barınan çok sayıda Suriyeli ve Türk vatandaşı da çadır kentin önünde toplandı.


UYARILAR SONUÇ VERMEDİ

Çadır kent içerisindeki olaylar sırasında kampın girişinde bekleyen yaklaşık 1000 kişilik grubu güvenlik güçleri dağıtmak isterken arbede çıktı. Gerginliğin tırmandığı çadır kentte kalan çok sayıda Suriyeli, kampın etrafını çeviren tel örgüleri yıkarak dışarı çıktı.

Kamp içinde ve dışında tırmanan gerginlik, olay yerine gelen Akçakale ve Harran kaymakamları ile belediye başkanlarının yaptığı çağrılara rağmen son bulmadı. Bu arada zaman zaman bazı Suriyelilerin kendi aralarında da kavga ettikleri görüldü.


GAZETECİLERE SALDIRI

Olayları takip eden gazeteciler de çadır kentten çıkan Suriyeli sığınmacılar ile bu sırada çadır kent önünde toplanan kişilerin saldırısına uğradı. Görüntü ve fotoğraf çeken gazetecilere taş ve sopalarla saldıran grup kamera, fotoğraf makineleri ve bilgisayarları kırdı.

Hızını alamayan saldırganlar, basın mensuplarına ait araçlara da saldırıp tahrip etti. Saldırganlar, gazetecileri tartaklayıp cep telefonları ve özel eşyalarına da el koydu.

Olaylar devam ederken, kampın 3 No’lu Mahallesi’nde boş çadırlar sığınmacılar tarafından ateşe verildi. Çadırlardaki yangın, itfaiye görevlilerinin zamanında müdahalesi ile söndürüldü.

POLİS VE ASKER TAKVİYESİ YAPILDI

Olaylar çığırından çıkınca, Şanlıurfa’dan çadır kente çok sayıda polis, asker, özel harekatçı ve zırhlı araç gönderildi.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç yanında İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun ve Emniyet Müdür Yardımcıları ile birlikte Süleymanşah Konaklama Tesisleri’ne geldi, burada Akçakale Kaymakamı Eyyüp Fırat, Harran Kaymakamı Selami Yazıcı, Akçakale Belediye Başkanı Ak Partili Abdulhakim Ayhan’dan bilgi aldı. Vali Güvenç’in sakin olmaları için yaptığı çağrıya rağmen sığınmacılar eylemini sürdürünce güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli suyla eylemcilere müdahale etti.

Çadırkentin önünde toplanan sığınmacılar, saat 14.00 sıralarında aniden şiddetli yağmur başlayınca barındıkları çadırlara koşuştu.

Eylemcilerin çadırlarına girmesinin ardından güvenlik güçleri, kamptaki mahallelerin sokak giriş ve çıkışlarına barikat kurdu. Dışarıda kalan Suriyeli sığınmacılar da güvenlik güçlerinin uyarısı ile çadırlarına gitti.

OLAY ÇIKARANLAR SINIR DIŞI EDİLECEK

Suriyeli sığınmacıların saat 10.30’da başlattığı olaylar saat 14.00 sırasında bastırılırken, çadırkentte güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Giriş ve çıkışların kapatıldığı çadır kentte, olaylar sırasında güvenlik güçlerince kaydedilen kamera görüntüleri de incelemeye alındı.

Polisler tarafından kaydedilen görüntülerin incelenmesiyle, olaylara karıştığı ve gerginliği tırmandırdığı saptanan 70 kadar sığınmacı saptandı.

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından olay çıkartanların sınır dışı edileceği belirtildi.

DHA

3

Haberin Devamı