Ekonomi Çağlayan: Cari açık tehdit değil

Çağlayan: Cari açık tehdit değil

Paylaş
Çağlayan: Cari açık tehdit değil

Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan, cari açık konusunun üzerinde durulması gereken bir konu olmakla beraber şu an için Türkiye açısından bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Bakan Çağlayan’a tebrik ziyaretinde bulundu.
Buradaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, yıl sonu cari açık beklentilerinin ne kadar olduğunun sorulması üzerine daha önce Orta Vadeli Program hedefini yeniden değerlendireceklerini ifade ettiklerini hatırlattı.

Haberin Devamı

Şu anda kendi bakanlığının, Kalkınma Bakanlığı’nın, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası’nın sadece cari açık değil, Türkiye’nin dış ticaret dengesi ve 2011 yılıyla ilgili belirlenmiş olan hedeflerin yeniden gözden geçirilmesi noktasında çalışma yaptıklarını anlatan Çağlayan, "Cari açık konusu üzerinde durulması gereken bir konu olmakla beraber şu an için Türkiye açısından bir tehdit oluşturmamaktadır. Tekrar altını çiziyorum bunun için büyümeyi engellemeye çalışanlar bunun için (faizi yükseltin büyüme dursun) diyenler bilsinler ki çok güçlü bir hükümet çok güçlü bir ekonomi yönetimi var, elindeki rakamları çok net bilen, gören çalışan bir ekip var. Ekonomi yönetimimiz bununla ilgili son derece duyarlı, son derece konu üzerinde ciddi şekilde çalışıyor. Şu anda her hangi bir risk unsuru bizim tarafımızdan görünmüyor" dedi.

Haberin Devamı

Cari açık meselesinin kısa, orta ve uzun vadeli tedbirler gerektirdiğini belirten Çağlayan, mücadele planlarının kısa vadede alınacak tedbirlerin mevzuat oluşturulması ve Ekonomi Bakanlığı’nın kurulması olduğunu, şimdi de yeni teşvik mevzuatına gidilerek cari açık konusundaki kalıcı önlemleri ve sanayinin üretim yapısının değiştirilmesi üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Çağlayan, "Burada biraz daha sabırlı olmakta fayda var bir tehdit oluşturacak bir unsur olmak durumunda değil şu anda" diye konuştu.

-ŞİKE SORUŞTURMASI-

Bakan Çağlayan, şike soruşturması ve tutuklamalarla ilgili ne düşündüğünün sorulmasına karşılık da konunun hukuki incelemesi süren bir konu olduğunu, böyle bir şeyin olup olmadığını henüz bilmediklerini ama Türk futbolunun bu tür kötü şeylerle anılmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.
"Bu konuda birşeyler yapılmış mıdır yapılmamış mıdır bilemiyoruz" diyen Çağlayan, Türk spor camiası ve Türk futbolunun bu durumdan "kara leke almamasını, yaralanmamasını" diledi. Çağlayan, "Dalga dalgayı, dalgalar da sonra durulmayı getirecektir diye düşünüyorum" dedi.

Çağlayan, yeni teşvik sisteminde geçmiş dönemlerdeki gibi nakdi teşvikler olup olmayacağının sorulması üzerine de "Onlar geçmişte kaldı. Zaten o modelleri biz terk ettik. Nakdi teşvikler o günlerin coğrafyasında verilmesi gereken şeyler olabilir ama bugün Türkiye bu konuda nasıl bir teşvik modeli uygulayacağını tespit etmiştir. Bölgesel ve proje bazlı teşviklerimiz devam edecek, nakdi teşvik düşüncemiz söz konusu değildir" diye konuştu.

Haberin Devamı

-(ALLAH AŞKINA GELİN) DİYECEK DEĞİLİZ"-

Bakan Çağlayan, "Muhalefetin yemin tutumu cari açığı ne kadar etkiler, endişeniz var mı?" şeklindeki soru üzerine de Türkiye’nin son derece modern, teknolojik ve barış içinde bir seçim yapıldığını, şu anda TBMM’de siyasi görüşlerin yüzde 95’inin temsil edildiği bir siyasi yapının olduğunu belirtti ve "CHP’nin tavrını anlamakta ben gerçekten zorlanıyorum" dedi.

Meclisin çalışmaya başladığını, herşeyin devam ettiğini dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:
"Meclise gelerek Meclisin içinde kendi isimleri okunduğu halde ellerini kaldırarak (burada yok) demeleri vatandaş tarafından iyi algılanmıyor. Bu millet bizleri (gidin meclise bize vaat ettiklerinizi yerine getirin) diye gönderdi. Biz yolumuza devam ediyoruz. Türkiye’nin 1 saniye kaybetmeye tahammülü yok, böyle bir zaman hovardalığı yapabilecek lüksü yok. Böyle bir ortamda dilerim ki CHP bu konuda şu andaki uygulamasından vazgeçer. Çünkü birçok milletvekilinin de parti yönetimine ciddi baskısı var, onlar da yemin etmeme konusunda son derece rahatsız ve muzdaripler. Yani bir yerde partinin kendi içinde de bir baskı oluşmuştur ve bugün gördüğüm kadarıyla partinin üst yönetimi de bunu sezmiş olacak ki bu konudaki çabasını artırmıştır.
Türkiye’nin güçlü muhalefete ihtiyacı var. Güçlü iktidarlar güçlü muhalefetlerle olur. Ana muhalefet partisinin böyle bir günde yemin etmeyerek sürece katılmaması onlar adına, Türkiye adına bir eksiklik olur. Ümit ediyorum bugün herhalde yapılan görüşmelerden CHP de bu konuda hem tabanından gelen sese hem milletvekillerinden gelen sese kulak verecekler ve gecikmiş olarak bir doğruyu yapacaklardır. Bu konuda bir maksatları varsa o da kendilerine göre hasıl olmuş olabilir."

Haberin Devamı

-"MİLLET BİZDEN YENİ SİVİL BİR ANAYASA İSTİYOR"-

Haberin Devamı

Mecliste 2023 Türkiye’si için önemli adımların atılması gerektiğini de belirten Çağlayan, alınması gereken çok önemli kararlar olduğunu, tüm partilerin de yeni bir anayasa sözü vererek Meclis’e geldiklerine işaret etti.

"Millet bizden yeni sivil bir anayasa istiyor" diyen Çağlayan, şöyle devam etti:
"Türkiye darbecilerin ortaya koyduğu darbe zihniyetli anayasa ile yönetilemez hale gelmiştir yeni anayasa yapanlara karşı çıkanlar, 26 maddelik değişikliği yaptığımızda boykot edenler yani BDP’liler nereye sığınmak zorunda kaldılar? Anayasa Mahkemesine başvurup bireysel başvuru yapma hakkını kullanmak istediler. E mübarek o zaman gelip bu sürece katılsaydın buna destek verseydin... Ne kadar yanıldıkları ortaya çıktı. Biz istiyoruz ki ana muhalefet partisi bu işin içinde olsun onlar olmak istemezlerse zorlamayız valla, zorlamaya niyetimiz olmadı. Ümit ediyorum ki bu bir aylık boykot kararından vazgeçerler, demokratik sürece katılma noktasında gelip bugün zannediyorum ki demokrasinin gereğini yerine getirirler, katılmazlarsa da onların bileceği iş. (Allah aşkına) gelin diyecek de değiliz."