Pazar Postası Çalıkuşu rol olarak kalmadı hayatına damga vurdu
Paylaş
Çalıkuşu rol olarak kalmadı hayatına damga vurdu

Aydan Şener'i, Reşat Nuri Güntekin'in 1986'da dizi olarak çekilen aynı adlı eserinde Çalıkuşu rolünde tanıdık... Ünlü oyuncu, aradan 30 yıl geçmesine, bu sürede birçok film ve dizi çevirmesine rağmen hiçbir dizi karakterine nasip olmamış biçimde hâlâ 'Çalıkuşu' olarak hatırlanıyor

Hazırayan: Seral CUMALI

Haberin Devamı

seral.cumali@posta.com.tr

Aydan Şener 1 Mart 1963’te Kilis’te doğar. Babası Nezir Şener öğretmendir. Nezir Bey ve Ayhan Hanım, Aydan 1 yaşındayken Bursa’ya taşınır. Aydan, ilk ve orta öğretimini Bursa’da tamamlar. Aydın bir ortamda büyür. Teyzesi, Türk Sineması’nın önemli oyuncularından Suzan Avcı’dır. Aydan da mahallede popüler bir çocuktur.

Biraz büyüyünce; sadeliği, jean pantolonu, üstünde babasının bol kazağı ve spor ayakkabılarıyla bile güzelliği dikkat çekmeye başlar. Anneannesi torununa; “Mutlaka güzellik yarışmasına katılmalısın” diye ısrar etmeye başlar. Sadece anneannesi değil, Aydan nereye gitse “Niye güzellik yarışmasına katılmıyorsun?” sorusuyla karşılaşır. Liseyi bitirdiği yaz Akçay’a giderler.

Haberin Devamı

Aydan Şener kaderini değiştiren o seyahati bir röportajında şöyle anlatır: “Ben sahilde yürürken babam da orada rastladığı bir öğrencisiyle bir kafeye oturuyormuş.

Öğrencisi Uzman Bey Milliyet Gazetesi Halkla İlişkiler Bölümü’nde çalıştığını babama anlatırken ben önlerinden geçmişim. Uzman Bey beni gösterip demiş ki; “Ne güzel kızlar var, hiç bizim yarışmalara katılmıyorlar...”

Babam da, “O benim kızım” demiş. Ve babam beni çağırdı, Uzman Bey’le tanıştık. Benim fotoğrafımı aldı. O yılın başvuruları da yeni başlamıştı.”

Doğal güzelliği onu kraliçe yaptı

Aydan Şener 1981’de ‘Türkiye Güzeli’ seçildiğinde 18 yaşındadır. Bir röportajında şöyle anlatır: “Açıkçası hiç kazanacağımı düşünmedim. Etrafımda saçları yapılı, yüzleri makyaja bulanmış frapan onca kız.

Onlarla baş edebileceğime inanmadım. Çünkü ben onlara göre çok doğaldım. ‘Hayatta kazanamam’ dedim. Spor ayakkabılarım ve kot pantolonumla kendimi kraliçe adayı olarak görmüyordum. Birinci seçilmeme şaşırdım ama ağlamadım. Birinci seçilince ağlayan kızlardan değilim...”

Aydan Şener bu yarışmada doğal güzelliği ile öne çıkmış ve tam da bu nedenle birinci seçilmiştir. Doğal güzelliği bundan sonraki hayatını da belirleyecektir...

Teklifler art arda gelir, reklam, podyum, foto modellik, tek kanallı televizyon döneminde TRT dizileri... Babası hiçbirine izin vermez... 19 yaşında nişanlanır Aydan Şener. Nişanlısı da karşı çıkar bu işleri yapmasına... Bir gün kapılarını o yıllarda TRT’de dizi çeken yönetmen Yücel Çakmaklı çalar; kız istemeye gelir gibi elinde çikolatalarla, çiçeklerle...

Haberin Devamı

Başrolünde Çetin Tekindor’un, Fikret Hakan’ın rol aldığı ‘Küçük Ağa’ adlı dizide oynamasını ister Aydan’ın... Üstelik dizi Bursa’da çekilmektedir. Gidiş gelişler bir süre devam eder ve sonunda Aydan babasını ikna eder.

30 yıldır ‘Çalıkuşu’

‘Küçük Ağa’yı seyreden yönetmen Osman Seden, TRT için çekeceği Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ romanındaki Feride rolü için Aydan Şener’i uygun bulur. Bursa’ya gelir ve Çalıkuşu için Aydan’ı babasından ister. Aydan Şener’e de; “Bu iş bittiğinde sokakta dolaşamayacaksın” der.

Çekimler sırasında İstanbul’da teyzesi Suzan Avcı’nın evinde kalır Aydan. Gerçekten de dizi öyle tutar, Feride rolü üzerine öyle oturur ki; Aydan Şener 21 yaşından beri, 30 yıldır ‘Çalıkuşu’ adıyla anılır. Aydan Şener, şöyle der bir röportajında: “Çalıkuşu sonrasında benim çok sevilen, reyting rekorları kıran işlerim oldu. Ama Çalıkuşu hep insanların aklında kaldı...”

Haberin Devamı

O günlerden bir anısını Aydan Şener şöyle anlatır: “Diziyi seyreden Reşat Nuri Bey’in eşi beni aradı ve evlerine davet etti. Karşılaştığımızda boynuma sarılıp ‘Kalk Reşat kalk gör bak Feride’ni, gör yarattığın güzelliği’ dedi... Çok mutlu oldum, çok duygulandım...” 30 yıllık oyunculuk hayatında 3 tiyatro oyunu da var Aydan Şener’in. Geçtiğimiz sezon Tiyatro Kedi’nin sahnelediği Aziz Nesin imzalı ‘Başarımı Karılarıma Borçluyum’ oyununda 7 farklı kadını canlandırır.

20 yaşında evlendi

Aydan Şener, 1983’te, 20 yaşındayken futbolcu Ayhan Akbin ile evlenir. Ecem’e hamileyken sette düşer, bayılır. Aydan Şener o anı şöyle anlatır: “3.5 aylık hamileydim. Herkes bebeğimi kaybedeceğimi düşünüyordu. Ecem hayatta kalmayı başardı...” 1988’de dünyaya gelir Ecem. 1991’de ise bu evlilik biter.

Aydan Şener aşklar yaşar ama bir daha evlenmez. “Her zaman da çok mantıklı bir insan değilim. Ben duygularım nereye götürürse, bir şeyler hissettiğimde onun peşinden her zaman gitmişimdir...

Haberin Devamı

Bir kere evlendim, bir kızım oldu. Ondan sonra gerçekten, çok samimiyetle söylüyorum ki hiç kimseyle evlenmeyi düşünmedim.” der. Ecem’i şöhretten uzak yetiştirir Aydan Şener. Ancak Ecem’i ‘Medcezir’ dizisinde ‘Tuğçe’ karakterinde izleriz...

Gerçek bir hayvan dostu olan Aydan Şener; kendisini bir röportajında şöyle anlatır: “Çok küçük yaştan beri şöhretli bir hayatı yaşamak kolay olmadı tabii. İnsanlara karşı mesafeli olmayı öğrendim. İlk bakışta çok soğuk biri olarak gözükürüm. Doğru.

Çünkü bu kendimi korumak için kullandığım bir maskedir benim. Aslında çok duygusalım. Ama ağlamayı sevmem. Kimse beni ağlayarak görsün istemem. Bir de asosyal biriyim. Öyle çok gezip tozmayı sevmem. Müzik dinlemeyi severim. 45’lik dönemine yetişemesem de Ajda Pekkan hayranıyım. Bir de alışveriş yapmayı çok severim...