Gündem Çalınan eserler bulundu

Çalınan eserler bulundu

Paylaş
Çalınan eserler bulundu

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 5 ildeki eş zamanlı operasyonlarda Resim ve Heykel Müzesi'nden çalınan 17 eserin ele geçirildiğini söyledi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nden çalınan tablolar bulundu.

Müjdeli haberi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik verdi.

Çelik yaptığı açıklamada 5 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 17 eserin ele geçirildiğini söyledi.

Bakan Çelik konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Aslında bu yıllardan beri konuşulan bilinen bir şeydi. Ben göreve geldikten sonra bununla ilgili bir rapor istedim. Rapor önüme geldiğinde doğrusu çok rahatsız oldum; 302 tane eser kayıp, bazı eserlerin orjinal olup olmadığı kuşkulu...

Talimatım doğrultusunda müfettişlerimiz 1.5 yıl süren bir araştırma yaptılar. Bakanlığımız taarfından 'bu eserlerin ivedilikle bulunması için' savcılığa başvuru yapıldı. İlk aşamada tespitler sonucu bir miktar eser bulundu.

Daha sonra operasyonu duyanlar tarafından 12 eser Bakanlığımıza iletildi ve böylece 43 eser oldu. Onların tetkiklerini yaptık ve Resim Heykel Müzesi'ne ait olduğu ortaya çıktı. Devam eden soruşturma kapsamında bugün 4-5 ilde eş zamanlı operasyon yapıldı.

Operasyonda 17 eser ele geçirildi, 22 kişi gözaltına alındı. Bu eserlerin bir kısmına paha biçilemiyor. 60 tanesinin 50 milyon lira değerinde olduğu söyleniyor. Bir daha böyle bir şey yaşanmaması için her tabloya bir çip takarak, tabloları takip edeceğiz. Temizlik için dahi olsa yerinden oynatılsa bunu göreceğiz."

Gözaltına alınanların arasında eski müze çalışanlarının yanı sıra iş adamları ve koleksiyonerlerin de olduğu belirtiliyor.