Bilim - Teknoloji Çalışanını takip programıyla izleyen patron için Yargıtay’dan emsal karar
Paylaş
Çalışanını takip programıyla izleyen patron için Yargıtay’dan emsal karar

Bilgisayarına kurduğu programla personelinin bütün yazışmalarını takip eden patron, hatalı bulundu. Yargıtay, işçinin haberi olmadan izlenmesi yoluyla elde edilen bilgilerin haklı fesih sebebi sayılmayacağına hükmetti. Fesih sebebi olarak sunulan delilleri Yargıtay geçersiz saydı.

Çalışanları özel yazılımlarla takip etme konusunda Yargıtay emsal bir karar verdi. Bilgisayarına yerleştirilen bu tür bir programla, yazışmaları takip edilip sözleşmesi feshedilen mühendis, açtığı dava ile fesih sebebinin haksız bulunmasını sağladı.

Haberin Devamı

İşveren, şirkete ait bilgisayardaki yazışmalarda, çalışanının işinden ve arkadaşlarından memnun olmadığını ve bu memnuniyetsizliğini uygun olmayan ifadelerle danışman firmalara anlattığını söyledi. Bu deliller ışığında çalışanın iş sözleşmesi feshedildi. Ancak dosyayı inceleyen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, çalışanın bilgisayarına yerleştirilen takip sisteminden haberdar olmadığına ve izlemenin yapılacağı konusunda bilgilendirilmediğine dikkat çekerek feshin haklı sayılamayacağını belirtti.

İşveren tarafından, gizli şirket bilgilerini içeren USB cihazın bulunduğu iddia edilse de davacının zaman zaman işini evden de yürütebildiği ve iş sırrı niteliğindeki bilgileri işyeri dışına çıkardığına dair somut delil sunulamadı. Ek olarak personelin çalışma süresi içerisinde kariyer sitelerine girdiği, sohbet sitelerinde zaman geçirdiği, bir başka arkadaşını işverenine bazı bilgileri vermemesi konusunda yönlendirdiği, fuarlara katılmama konusunda çeşitli bahaneler ürettiği görülse de takip yazılımı ile elde edilen bu bilgilerinin kullanılamayacağı belirtildi. Kararın detaylı açıklaması ise bu şekilde:

Haberin Devamı

“İşverenin yönetim hakkının bir sonucu olarak işçiyi elektronik ortamda izlemesi ve takip etmesi her zaman mümkündür. Ancak bunun için işçinin bu izleme hakkında bilgilendirilmiş olması şarttır. İşçinin izlendiğine dair bilgilendirilmemesi veya gizlice izlenmesi, bu izleme neticesinde elde edilen veriler, iş sözleşmesinin işçi tarafından ihlal edildiğini açıkça ortaya koysa dahi, hukuka aykırı olarak kabul edilmelidir.”

Konuya ilişkin işverenlere şu uyarıda bulunuldu:

“Personelin çalışıp çalışmadığını veya işin yapıldığı esnada gerçek performanslarını gösterip göstermediği konusunda gizli gizli takip edilmesi, işverenin haklıyken haksız pozisyona düşmesine sebep oluyor. Muhakkak, personelin bunu bilmesi gerekiyor. Hatta bu bilgiyi yazılı olarak bildirip, karşısında imza alınması gerekiyor. 30 ve altında çalışan varsa, işten çıkartıp kıdem tazminatı verirsiniz. 30 gün üzerinde çalışan varsa, işçi işi iade davası açabilir” diye uyardı.

Haberin Devamı