Yenişehir Çanakkale Savaşı kahramanı Müstecip Onbaşı, Yenişehir’de anıldı

Çanakkale Savaşı kahramanı Müstecip Onbaşı, Yenişehir’de anıldı

Paylaş
Çanakkale Savaşı kahramanı Müstecip Onbaşı, Yenişehir’de anıldı

Çanakkale Savaşı kahramanı Müstecip Onbaşı, Yenişehir’de anıldı

Gürhan ADANA/YENİŞEHİR,(Bursa),(DHA)- BURSA’nın Yenişehir ilçesinde düzenlenen Müstecip Onbaşı’yı Anma Programı yoğun ilgi gördü. Kaymakamlık ile Belediyenin ortaklaşa düzenlediği panelde, Fransız denizaltısı Turkuvaz’ı top atışıyla vurarak esir alan Müstecip Onbaşı’nın kahramanlıkları anlatıldı.

Müstecip Onbayşı’yı anma programı Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Programı yöneten AK Parti 22. Dönem Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu yönetti. Anbarcıoğlu, “Çanakkale’nin köylerinden soba boruları toplanıyor. Komutanlar, bunların içine ot doldurulup yakılmasını emrediyor. Düşmanın bizim de toplarımızın olduğunu sanması amaçlanıyor. İşte, bu kıtlığın içindeki cehennemi savaşta bir Yenişehirli kahramanımız olacak. Allah kendisine gani gani rahmet eylesin” dedi.

“KURTULUS SAVAŞI’NDA DA YER ALMIŞTI”

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ise, 24 yaşında asker olarak Çanakkale Boğazı’nda görev alan Müstecip Onbaşı’nın sabah nöbetinde Fransız denizaltısını görüp top atışıyla vurduğunu söyledi. Oğuzoğlu, “1958 yılında vefat edene kadar, Yenişehirliler el üstünde tutmuşlardır Müstecip Onbaşı’yı. Sağlığında onun için her yıl törenler yapılıyordu. Müstecip Onbaşı sadece Çanakkale’de kalmamış, Kurtuluş Savaşı’nda da yer almış” diye konuştu.

DENİZALTIYA İSMİ VERİLDİ

Uludağ Üniversitesi Tarih Okutmanı Dr. Hacer Karabağ da Müstecip Onbaşı’nın gösterdiği başarının önemine dikkat çekti. Karabağ şunları kaydetti: “Müstecip Onbaşı Kilitbahir’de nöbetçidir. Boğaza giren Turkuvaz adlı Fransız denizaltısı ağlara takılmıştır. Birkaç kez su yüzüne çıkacaktır. Müstecip Onbaşı denizaltıyı fark edince topu ateşler ve denizaltıyı vurur. Denizaltının içindeki mürettebat gizli belgeleri yok edememiştir. Bu belgelerden İngiliz denizaltısının da yeri bulunur ve o da vurulur. Yani Müstecip Onbaşı sadece bir denizaltının ele geçirilmesi değil, aslında 2 denizaltının vurulmasını sağlamıştır. Ele geçirilen ve İstanbul’a götürülen Fransız denizaltısı Turkuvaz’ın ismi Müstecip Onbaşı olarak değiştirilmiştir.”

ÇANAKKALE’DE YENİŞEHİR 237 ŞEHİT VERDİ

Çanakkale Savaşı’nda Bursa’dan 3 bin 735, Yenişehir’den ise 237 şehit verildiğini ifade eden Karabağ sözlerini şöyle tamamladı: “Müstecip Onbaşı gibi pek çok yerel kahramanımız var. Çok mütevazı bir hayat sürdüler. Bu gibi toplantılarla, yerel kahramanlarımızın daha çok dile getirilmesi gerekiyor.”

Panele Kaymakam Suat Seyitoğlu, Belediye Başkanı Davut Aydın, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, İ.Orhan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Sincik, AK Parti İlçe Başkanı Fikret Hatipoğlu ve vatandaşlar katıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı