Canan Karatay’ın da önerdiği "Tırşik çorbası", 5 bin kişiye dağıtıldı

Canan Karatay’ın da önerdiği 'Tırşik çorbası', 5 bin kişiye  dağıtıldı

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın da yüksek dozda antioksidan içermesi nedeniyle gribe karşı önerdiği "Tırşik çorbası", Kahramanmaraş’ta yaklaşık 5 bin kişiye davullu zurnalı şölenle dağıtıldı.

08 Şubat 2020, Cumartesi 21:05 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında kentte iş adamı Adem Mağralı tarafından vatandaşlara kurulan dev kazanlardan 5 bin tirşik çorbası ikram edildi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, etkinlikte Barış Pınarı Harekatı bölgesinde aracın devrilmesi sonucu şehit olan Piyade Uzman Onbaşı Ceyhun Taş’a Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Yüksek dozda antioksidan içeriyor

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın, yüksek dozda antioksidan içermesi nedeniyle gribe karşı önerdiği tirşik çorbasının, daha fazla tanıtıma ihtiyacı olduğunu dile getiren Güngör, şunları kaydetti: "Maraşımızın birçok değeri var. Bizim mutfak kültürümüz bize özgü farklılıkları içeren bir kültürümüz.

Bunların başında paçamız, tirşiğimiz, çorbamız, dolmamız, sarmamız, içli köftemiz bunlar bize özgü mutfak kültürümüz. Ve tirşik başka bir yörede olmayan biz çorbamız. Uzmanlarımız doğal antibiyotik olarak ifade ediyorlar. Yapılması biraz zahmetli de olsa bunu 12 ay piyasaya sürmemiz lazım. Daha fazla tanıtmamız lazım."

"Çeteler" gösteri yaptı

İş adamı Adem Mağralı ise Kahramanmaraş’ın kurtuluş yıldönümü vesilesiyle düzenledikleri şenliğin büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Bu soğuk kış gününde vatandaşlara 5 bin kişilik tirşik ve pilav ikramında bulunduklarını ifade eden Mağralı, paylaştıkça çoğalan şeyin birlik ve beraberlik olduğunu vurguladı. İl Kültür Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı’nın da katıldığı etkinlikte kurtuluş kapsamında yöresel kıyafetlerini giyen "çeteler" gösteri yaptı.

Tırşik çorbası tarifi

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesine has bir lezzet olduğu için "Andırın Doktoru" olarak da bilinir. Kışın sıkça tüketilen tırşik çorbasının yapımı biraz zahmetli. 

Malzemeler

1 demet tırşik otu

1 su bardağı yarma

2 su bardağı yoğurt

1 adet yumurta

Yarım su bardağı un

Gerektiği kadar su

Tırşik çorbası nasıl hazırlanır?

1 gece önceden yarmayı ıslatın.

Tırşik otunu güzelce yıkayıp ince ince kıyın.

Önceden ıslattığınız yarmayı ve tırşik otunu bol su ekleyerek tencerede kaynatın.

Yarma piştikten sonra tırşik otunun acısını alması için üzerine un serpin.

Yaklaşık 30 dakika sonra unu, bir kaşık yardımıyla alın.

Çorbanıza su ekleyip kaynatın. Terbiyeli yoğurt için yumurta, un ve yoğurdu çırpın.

Kaynayan çorbaya azar azar ekleyin ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.

Üzerine zeytinyağı gezdirip servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
SIRADAKİ HABER Deprem sonrası yüzey kırığının suda oluşturduğu görüntü dikkat çekti