Ekonomi Cari açık beklentileri aştı

Cari açık beklentileri aştı

Paylaş
Cari açık beklentileri aştı

Cari açık beklentileri aştı


?

Merkez Bankası Nisan ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Buna göre cari açık, Nisan’da 3,41 milyar dolar oldu. Açık Ocak-Nisan döneminde ise 14,47 milyar dolar olarak gerçekleşti.

12 aylık cari işlemler açığı ise, 45,776 milyon dolardan 44,257 milyon dolara geriledi.

İŞTE O AÇIKLAMA

Merkez Bankasından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Nisan ayına göre 1.519 milyon ABD doları azalarak 3.408 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda oniki aylık cari işlemler açığı, 45.776 milyon ABD dolarından 44.257 milyon ABD dolarına gerilemiştir. Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2.248 milyon ABD doları azalarak 3.332 milyon ABD dolarına düşmesine rağmen, birincil gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içeren doğrudan yatırım giderlerinin 595 milyon ABD doları artarak 892 milyon ABD dolarına yükselmesi, söz konusu aya göre cari açığın daha fazla düşmesini engelleyen en önemli unsur olmuştur.

Parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın Nisan ayında 307 milyon ABD doları net altın ithalatı olurken, bu yılın aynı ayında 1.182 milyon ABD doları net ihracat gerçekleşmiştir. Yatırım geliri kalemi altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın aynı ayına göre 706 milyon ABD doları tutarında artarak 1.483 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.”

Haberin Devamı