Dünya Çarın aşkı Rusya'yı gerdi: Matilda filmi gösterime girmeden ülkeyi karıştırdı

Çarın aşkı Rusya'yı gerdi: Matilda filmi gösterime girmeden ülkeyi karıştırdı

Paylaş
Çarın aşkı Rusya'yı gerdi: Matilda filmi gösterime girmeden ülkeyi karıştırdı

Rusya'da Çar II. Nikolay ile ünlü balerin Matilda Kşesinskaya arasında geçen aşkı konu alan film tam bir kaosa yol açtı. Üç gün önce ön gösterimi yapılan filmin "Rus tarihine leke sürdüğünü ve dini duyguları aşağıladığını" savunan muhafazakar kesimler, filme karşı adeta savaş açtı, farklı kentlerde şiddet eylemleri düzenlendi

turkrus.com'da yer alan habere göre Matilda adlı filmin yönetmeni Aleksey Uçitel'in avukatının ofisinin önünde iki otomobil molotof kokteyliyle ateşe verildi. Ülkenin en ünlü sinemaları, tehditler üzerine filmi göstermeme kararı aldı.

Henüz vizyona girmeden ülkeyi karıştıran "Matilda", Rusya tarihinde en büyük krize yol açan sinema filmlerinden biri oldu.


EROTİK SAHNELER DİNDAR KESİMLERİN TEPKİSİNE NEDEN OLDU


Çar II. Nikolay'ın tahta çıkmadan ve evlenmeden önceki aşkından esinlenen filmin "erotik" bulunan sahneleri nedeniyle özellikle dindar kesimlerin tepkisine yol açan film medyanın gündemine oturdu.

Filme karşı ilk cephe açan kişi, adı sık sık gündeme gelen, eski Kırım savcısı, iktidar partisi Birleşik Rusya milletvekili Natalya Polonskaya oldu. Filmde son Rus çarının haysiyetinin zedelendiğini, Rusya tarihine leke sürüldüğünü ve dini duyguların aşağılandığını savunan milletvekili, film için kamu bütçesinden yüklü miktarda para harcandığını da öne sürerek tartışmanın fitilini ateşledi.



Çar II. Nikolay'ın bugün hayatta olmayan yeğeninin Kanada vatandaşı olan eşi Olga Kulikovskaya-Romanova, Poklonskaya aracılığıyla filmin yönetmenini mahkemeye verdi.


STÜDYONUN ÖNÜNE ​'İNANÇ, ÇAR, VATAN İÇİN' YAZILI PANKART BIRAKTILAR


Çekimleri dört yıl süren ve 25 milyon dolara mal olduğu belirtilen filmin yönetmeni Aleksey Uçitel'in St.Petersburg'daki ofisinin bulunduğu "Lendok" stüdyosunun önüne kimliği belirsiz kişiler, "Uçitel, Rus Çar'ından elini çek!", "İnanç, Çar, Vatan için!" yazılı pankart bıraktı. Film stüdyosunun binasına molotof kokteyli atıldı. Yekaterinburg'da bir kişi, gaz tüpü yüklü kamyonla, Matilda filminin gösterildiği Kosmos adlı sinema salonuna çarptı. Yönetmen Uçitel ve Yekaterinburg Belediye Başkanı Yevgeni Roysman, şiddet eyleminden milletvekili Poklonskaya'yı sorumlu tuttu.



Filmi izleyen birçok kişi ise sosyal medyadan olumlu görüş belirtti ve filme saldıranlara tepki gösterdi. Film Rusya genelinde 26 Ekim'de gösterime girecek.

Polonya asıllı balerin Matilda Kşesinskaya, tarihi belgelere göre 1892-1894 yılları arasında Çar II. Nikolay ile birliktelik yaşadı. Rus basını, filmin gündeme gelmesinin ardından, Kşesinskaya'nın II. Nikolay ile olan aşkını dile getirdiği günlükleri de arşivlerde bularak yayınladı.



Kşesinskaya, 1971 yılında, 100 yaşına basmasına birkaç ay kala Paris'te hayata gözlerini yumdu.

Haberin Devamı