Gündem Çavuşoğlu: Güvenli bölgeye Rusya karşı değil

Çavuşoğlu: Güvenli bölgeye Rusya karşı değil

Paylaş
Çavuşoğlu: Güvenli bölgeye Rusya karşı değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin gündeme getirdiği, Türkiye’nin de olumlu baktığı Suriye’nin kuzeyinde sınırımız boyunca bir güvenli bölge oluşturulmasına Rusya’nın karşı olmadığını söyledi

Murat ÇELİK

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, POSTA yazarı Murat Çelik’in de arasında olduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

Ruslar Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge için ne düşünüyor?

Ruslar güvenli bölgeye karşı değil. Zaten açıklamalarında özellikle Türkiye’nin endişelerinin karşılanması gerektiğini söylüyorlar. ABD güvenli bölgeden tam olarak ne anlıyor? Burada Rusya’nın rolü ne olacak? Bunlarda bir netlik yok. 5 Şubat’ta ortak çalışma grubunda ele alınacak..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvenli bölgeye Suriyelilerin dönmesinden bahsetti. Tam yerel seçim öncesinde Türkiye’deki bütün Suriyelileri oraya yollayacakmışız gibi bir hava oluştu...

Bunun yerel seçimle bir ilgisi yok. Cumhurbaşkanı geçmişte de ‘Güvenli bölge oluşturalım, Suriyeli göçmenlerin buraya dönüşünü sağlayalım, onlara gerekli imkanları sunalım, 500 metrekare bahçe içinde evler yapalım’ gibi önerilerde bulunmuştu. Güvenli bölge olduğunda en çok Türkiye’de 400 bin civarındaki Suriyeli Kürtler döner. YPG bunların dönmesini istemiyor. Çünkü aynı ideolojiye sahip değiller. Suriye’deki Süryaniler de bunlara isyan etmeye başladı.

Haberin Devamı

YPG’nin rejimle ilişkisi ne durumda?

YPG, kendisine yeni müttefikler arıyor. Rejim dahil herkesle işbirliği içine girebilir. Fırat’ın doğusundan ABD çekildikten sonra, buralara ya da Münbiç’e rejimin girmesinin iki mahsuru var: Birincisi; ABD’liler ‘Rejim demek İran demek’ diyor. İkincisi; bizim endişelerimizi ortadan kaldırmaz. Çünkü rejimle YPG, Türkiye’ye karşı birleşebilir. O yüzden bu güvenli bölge önemli. Rusya-İran-Türkiye zirvesi 14 Şubat’ta yine Soçi’de olacak.

VENEZUELA KRİZİ

ABD’nin ve bazı ülkelerin Venezuela’da seçimle iş başına gelen Devlet başkanı Maduro’yu yok sayması kabul edilemez. bu, bugün Venezuela’ya olur, yarın başka ülkeye olur. bu tür dışarıdan müdahaleleri meşrulaştırmamak lazım. Mevcut yönetimle konuşularak bazı adımlar atılabilir. İhtiyaç olursa arabuluculuk yaparız. Muhalif lider, meclis başkanı. Vekillerin oyuyla başkanı oldu, halk tarafından seçilmedi. Dolayısıyla ‘ben kendimi başkan ilan ediyorum’ demesi doğru mu?

Haberin Devamı