Siyaset Çavuşoğlu-Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi!
Paylaş
Çavuşoğlu-Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov Moskova'da görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmenin ana gündem maddesi Suriye oldu. Çavuşoğlu ortak basın toplantısında "İdlib için askeri çözüm felaket olur. Olan masum insanlara olur" dedi. Lavrov ise, Tahran'daki 3'lü liderler zirvesinin tarihinin kısa süre içinde açıklanacağını söyledi.

İşte Lavrov'un açıklamalarından satır başları...

Haberin Devamı

Rusya'nın Türk vatandaşlarının seyahatlerinin kolaylaştırılması için görüşmeler yapmaya hazırız.

Bugün ilgi odağımız Suriye meselesi oldu. Soçi'de Suriye diyalog kongresi gerçekleşti. Suriyeli mültecilerin evlerine dönüşünü sağlayacağız. Ortak planlarımız arasında oradaki teröristlerin köklerinin kazınması var. Daha başka konularda da görüş alışverişinde bulunacağız.

İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları...

Moskova'da bulunmaktan mutluluk duyuyorum. 10 gün önce beraberdik. Görüştüğümüz konuların takibinin çok iyi yapıldığını bugün gördük. Bu yakın ilişki bazılarını kıskandırmıyor değil. Rusya stratejik bir ortaktır. Lavrov'un söylediği gibi turizmden tarıma bir çok ilişkimiz gelişiyor. Önümüzdeki vizyon içinde somut projeler ortaya koyuyoruz. Halklar arasındaki temasımız önemli. İş adamlarımızın yatırımları ve ticaretimizin artması da ilişkilerimizin geldiği noktayı gösteriyor. Siyasi alanda temaslarımızı sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

Suriye'de bir taraftan ateşkesi devam ettirmek için birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım. Diğer taraftan siyasi süreç için çabalarımızı artırmamız gerekiyor. Bir an önce anayasa komisyonunun oluşturulması ve çalışmalara başlaması Suriye'nin geleceği için önemli. Yine İdlib bölgesi çatışmasızlık alanlarından bir tanesiydi. Bizim işbirliğimiz sadece Suriye ile sınırlı değil. Kafkaslardan Balkanlara işbirliğimiz var. Güçlendirmek için çalışmalara devam edeceğiz.

(Mutabakatla ilgili somut adımlar ne zaman görülecek) Lavrov: Tatil bitince uzmanlarımıza talimat vereceğiz. Atılacak adımlar görüşülecek. Mutabakat sağlamak o kadar zor değil. Örneği TIR sürücüleri zorluk çekiyor. Bunu çok hızlı yapabileceğiz. Hususi pasaport taşıyıcılar, hizmet pasaportlarının yanı sıra bunlar var. Hizmet pasaportlar ve hususi pasaport taşıyıcıları için vizelerinin kaldırılması için bir nota gönderdik. Umarım en kısa zamanda müjdeyi alacaksınız.

(İdlib konusu) Lavrov: Orada çok sivil var. Ama on binlerce militan da var. Bu bölgeyi denetim altına almaya çalışıyorlar. Sağlıklı muhalefeti silahlı muhalefetten ayrıştırma sürecini engellemeye çalışıyorlar. Türkiye milli savunma bakanı görüşmeler yapıyor burada. İstihbarat birimleri konuşuyorlar.Silahlı muhalifler var çözüm sürecine katılmayı arzuluyorlar. Muhaliflerin listesinde anlaşmazlık olduğu doğru değil.

Haberin Devamı

Teröristler sivil insanları zırh gibi kullanıyor. Oradan Rus güçlerine saldırılar düzenleniyor. Elbette bu ayrıştırmayı yapmak için elimizden geleni yapmamız lazım. Ve riskleri siviller için en aza düşürmemiz gerekiyor.

(İdlib konusu) Çavuşoğlu: İdlib geriye kalan tek çatışmasızlık bölgesi. 3 milyondan fazla sivil yaşıyor. Bazı radikal gruplar da İdlib bölgesine geldi. Bu gruplar sivil halkı da rahatsız etmektedir. Biz gözlem noktaları oluştururken zorluklar çıkardı bu radikal gruplar. Bizim için terör örgütlerinin hepsi aynıdır. Askeri çözüm felaket olur. Olan masum insanlara olur. 3,5 milyon sivil nereye gidecek? İdlib'in çatışmasızlık bölgesi olarak kalması için çalışmaları sürdüreceğiz. Anayasa Komisyonu çok önemli. Siyasi çözüm için anayasa şart. Biz bu çalışmalara katkı sağlayacağız.

Haberin Devamı

(Rusya hem askeri hem siyasi destek verelim diyor) Çavuşoğlu: Biz bu konuları Rus dostlarımızla konuşuyoruz. Burada önemli olan Rusya'nın endişelerinin ortadan kaldırılması. Radikal gruplarının Rusya'ya da tehdit oluşturmaması gerekiyor. Bazı radikal grupları etkisiz hale getirmek için İdlib'e saldırmak milyonlarca insanın ölmesi demektir. Astana ruhunu ortadan kaldırır. İmajımız da zedelenir. İdlib'e saldırmak yerine birlikte ne yapabiliriz bu konuda çalışmamız lazım.

(Rusya, Türkiye, İran zirvesinin tarihi var mı? Format genişletilecek mi?) Lavrov: Tahran'daki tarih belli kısa sürede açıklayacağız. Astana formatının genişlemesi güncel bir konu değil. Suriye ile ilgili dört ülkenin üye olduğu bir grup var. Hedeflerimizi çok iyi kavramamız lazım. Bu temaslar BMGK kararının esas alacaksa çok faydalı bir süreç olacak. En önemlisi mutabakat sağladığımız 2254 BMGK kararını esas almamız. Bunun için verimli oluyoruz.

Haberin Devamı