Siyaset Çavuşoğlu: Türkiye nükleer silah üretimine karşı
Paylaş
Çavuşoğlu: Türkiye nükleer silah üretimine karşı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye'nin nükleer silah üretimine karşı olduğunu ifade etti

Washington’da olmaktan ve John Kerry ile görüşmekten memnun olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bölgemiz, Ortadoğu ayrıca Ukrayna ve çevresindeki Karadeniz için oldukça kritik bir dönemdeyiz. Türkiye ve Amerika stratejik ilişiklileri bugün her zamankinden daha gereklidir. Değerli meslektaşım Kerry’nin de söylediği gibi bazı önemli konuları konuşacağız” dedi.

Yemen, Suriye, Irak ve terör örgütü IŞİD ile ilgili konuları da ele alacaklarını kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, bu konulardaki operasyonel işbirliğine odaklanacaklarını kaydetti. Çavuşoğlu, Ukrayna ve Kırım’daki krizi, bölgedeki Kıbrıs sorununun gündemlerinde olduğuna vurgu yaparak, Kıbrıs’ta son çözüme ulaşmak istediklerini bildirdi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin KKTC’deki seçimlerin ardından görüşmelerin sürdürüleceğini kaydettiğini belirtti. Kıbrıs konusunda 2015 yılı içinde bir çözüme ulaşmayı umduklarını belirten Çavuşoğlu, KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki müzakerelerde ABD’nin aktif rol almasını umduklarını sözlerine ekledi.

Terörizmle ilgili konuların da gündemde olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, Suriye ve Irak’taki IŞİD ve diğer terör örgütleri ile mücadele edilmesi gerektiğini bildirerek, yabancıların terörist grup yanında yer almalarını da engellemeleri gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin terör örgütüne katılmak üzere bölgeye geçen yabancılar için transit ülke olduğunu belirterek bu durumun engellenebilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

'ENDİŞE DUYUYORUZ'

Kerry, İran’ın nükleer müzakerelerine de değinerek “Tabii buna Lozan’da yapılan son gelişmeler ve kapsamlı bir planın son detaylarının kesinleştirilmesinin aciliyeti de dahildir ve ileriye doğru gideceğimiz yolun netleştirilmesi açısından çok önemlidir ki hepimiz bu konuda endişe duyuyoruz. Amerika Birleşik Devletleri de Türkiye de İran’ın nükleer bir silaha sahip olmasının kabul edilir bir şey olmadığına inanıyor. Aynı zamanda Tahran’ın teröre verdiği destek ve bölgedeki diğer istikrarı bozan faaliyetlere verdikleri destekler konusunda da hem fikiriz. Özellikle bölgede istikrarı bozan faaliyetleri konusunda. Terörle mücadele genel olarak gündemimizde önemli bir yer kaplıyor Mevlüt’le daha üç ay önce Londra’da IŞİD’le mücadele konulu Bakanlar toplantısında görüşmüştük. O zamandan beri IŞİD veya bazılarının IŞİD dediği gibi sayısız sorunlarla karşılamıştır. Ancak daha yapılacak çok iş vardır, bunu yapmaya kararlıyız gereken her şeyi yapmaya kararlıyız. IŞİD Iraktan sonuçta Surıye’den veya herhangi bir başka bir yerden çıkartılması konusunda kararlıyız. Önümüzdeki aylarda daha birçok şey yapılacak ve bunları görüşeceğiz. Ama belli ki İŞİD’in güçleri gittikçe artan bir baskıyla karşı karşıya kalmış duruma liderlikleri zayıflatıldı onları sıkıştırıldı” ifadelerine yer verdi.

UKRAYNA KONUSU

Kerry Türkiye’nin eğit donat misyonuna da katıldığını kaydederek, önümüzdeki ay NATO Bakanlar Toplantısına katılacağını belirtti.

Kerry “Doğu’da Rusya’nın Ukrayna’nın saldırganlığı, NATO’nun güneyinde şiddetli radikallerinin yarattığı tehdit ki Türkiye’nin bu konudaki katkıları özellikle hayatı önemine sahiptir” diyerek,Kıbrıs müzakerelerin desteklendiğini ifade etti. Kasımda dünyanın farklı bölgelerinden gelen liderlerin Antalya’da toplanacağını belirten Kerry, Amerika Türkiye ticaretinin iki katına çıktığını bildirdi. Türkiye ile çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Kerry, “Bu duruma konuşma özgürlüğü, bağımsız bir basın ve bağımsız bir yargı gibi ülkelerimizin anayasalarında belirtilen temel hak ve özgürlükler de dahildir” dedi.

İHA

Haberin Devamı