Siyaset Çavuşoğlu ve Lavrov Soçi'de bir araya geldi
Paylaş
Çavuşoğlu ve Lavrov Soçi'de bir araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmesinde vardıkları anlaşma doğrultusunda bugün Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı için Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov Soçi'de bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Soçi şehrindeki görüşmesi sona erdi.

Rusya ile 24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinden sonra bu ülkeye ilk kez ziyaret düzenleyen Türk bakan olan Çavuşoğlu'nun Lavrov'la görüşmesi Soçi'de resmi görüşmelerin yapıldığı Rus Otel'de gerçekleşti.

Lavrov toplantıdan önce "Bu görüşmenin Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesi için doğru tonu yakalamamızda yardımcı olacağını umuyorum" diye konuştu.

Görüşmenin başında kısa bir açıklama yapan Çavuşoğlu, zamanlama açısından önemli olan bu toplantıya (Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı) davet edilmesi ve sıcak karşılama için Lavrov'a teşekkür etti.

Bu organizasyonun 25. yılını kutlandığını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın bu organizasyondaki çabalarının çok etkili olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektubun ardından telefonda da görüştüklerini anımsatan Çavuşoğlu, "Bu çok yapıcı ve olumluydu. İlişkilerimizin normalleşmesi ve arzulanan seviyeye çıkarılması için bize de görüşmede ele alınan konuları takip etme talimatı verildi." diye konuştu.

Lavrov ise Çavuşoğlu'na Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısına katılımından dolayı teşekkür etti. Bu toplantı vesilesiyle taraflar arasında ikili görüşme imkanı oluşacağını dile getiren Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Putin'e gönderdiği mesaj ve yaptığı telefon görüşmesi bağlamında ilişkilerin normalleşmesi için pratik adımları ele alacaklarını kaydetti.

LAVROV: TERÖRLE MÜCADELE ÇALIŞMA GRUBU YENİDEN OLUŞTURULACAK

Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda Çavuşoğlu, Suriye konusunda Rusya ile işbirliği yapılacağını açıkladı.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle;

"Rusya zaten kısıtlamaları bu görüşmeden önce kaldırmaya başlamıştı. Biz tüm bu kısıtlamaların kaldırılması için çaba sarf edeceğiz. Bu 7 aylık süreçte bile olumsuz süreçte NATO içerisinde Rusya'ya karşı olumsuz kararlara katılmayan tek ülke olduk. Sadece birkaç negatif adıma cevap verdik. Ama Rus vatandaşlarına vizesiz sayahti kaldırmadık. Önümüzdeki süreçte görüşmeler otak tutumlar devam edecek. Rus dostlarımızı ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız. "

Lavrov yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Rusya ve Türkiye arasında terörizme yönelik ortak çalışma daha da fazla önem kazanıyor. Bu bağlamda Türkiye ile terörle mücadele çalışma grubu yeniden oluşturulacak. Çavuşoğlu ile görüşmemizde Türkiye topraklarının teröristler tarafından kullanılmamasının önemini vurguladık.

Lavrov ve Çavuşoğlu, kısa bir süre basın mensuplarına görüntü verdikten sonra baş başa görüşmeye geçti. Görüşme 36 dakika sürdü. Çavuşoğlu ve Lavrov son olarak 3 Aralık'ta AGİT Dışişleri Bakanları toplantısı için gittikleri Belgrad'da görüşmüştü.

KREMLİN: G20'DEN ÖNCE GÖRÜŞECEKLER

Öte yandan Kremlin'den Türkiye açıklaması yapıldı. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Çin'deki G20'den daha önce görüşebileceği söylendi.

Kremlin, "Türkiye ile ilişkilerin eski haline dönmesi için bir ay veya daha uzun sürebilecek yoğun görüşmeler gerçekleşecek" ifadesini kullandı.

RUS BASINI: İLK GÖRÜŞME SOÇİ'DE OLACAK


Rus basını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eylül ayında Çin’de gerçekleştirilecek G-20 öncesi Ağustos ayında Soçi’de görüşebileceklerini yazdı.

Gazetem.ru’da yer alan habere göre Rus basını iki liderin Erdoğan’ın ilan ettiği Çin’deki G-20 zirvesi sırasındaki görüşme öncesinde Soçi’de bir araya gelebileceğini iddia etti. Rus basını görüşmenin bugün Soçi’de bir araya gelecek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yüz yüze görüşmede karar bağlanabileceğini belirtiliyor.

Rus Komersant, Erdoğan ile Putin’in telefon görüşmesinden sonra ilişkilerin normalleşmesi adına birçok adımın atıldığını ve bu bağlamda Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanları’nın görüşme konularından birisi de iki liderin G-20 öncesi Soçi’de görüşme konusu olabileceğini yazdı

Haberin Devamı