Yaşam Çay atığından elektrik üretilecek!

Çay atığından elektrik üretilecek!

Paylaş
Çay atığından elektrik üretilecek!

ÇAYKUR tarafından fabrikalarda işlenen çaydan kalan atıklarından yüksek derecede ısı ile metan gazı elde edilmesi yöntemiyle elektrik üretilmesi için çalışma başlatıldı. Son verilere göre; Türkiye'de yılda kişi başı 3 kilogram çay tüketiliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yer alan ve 2011 yılında faaliyete geçen Enerji Tarımı Araştırma Merkezi’nde tarımsal atıkların biyoyakıta dönüştürülmesiyle ilgili çalışma başlatıldı. Bu kapsamda fındık zurufu, çay tozu, ayçiçeği sapı, kolza sapı, çeltik sapı, buğday sapı, mısır sapı ve çeltik kavuzu araştırılarak ısıl değerleri belirlendi. Küçük parçalara ayrılan tarımsal atıklar özel makine yardımıyla sıkıştırılarak katı yakıt haline dönüştürüldü.

Haberin Devamı

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar, yerli linyit kömürün ısıl değerinin yaklaşık 3 bin kalori civarında iken çay tozunun 4 bin 458 kalori olduğunu belirtti.

Yapılan çalışmalar sırasında çay atığıyla ilgili araştırma için ham maddeyi ÇAYKUR’dan aldıklarını söyleyen Acar "ÇAYKUR’dan bize atıklarla ilgili problem yaşadıklarını belirtmişlerdi. Biz de onlara çay yapraklarının işlenmesinin ardından arta kalan atıkların katı yakıt haline dönüştürülebileceğini belirttik. Onlar da elektrik enerjisine dönüştürülmesinin mümkün olup olmadığını sordular. Biz de piroliz yöntemi (atıkların yüksek sıcaklıkta ısıtılıp metan gazı elde edilmesi) ile atıklardan metan gazı elde edilebileceğini bu gazında yakılmasıyla elektrik üretiminin yapılabileceğini söyledik. ÇAYKUR piroliz tercihine sıcak baktı ve çay atıklarının piroliz yöntemiyle değerlendirilmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını biliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'BU ÇOK CİDDİ BİR GERİ KAZANIM'

ÇAYKUR’un yıllık yaklaşık 20-25 bin ton çay atığının oluştuğunu dile getiren Acar "Diğer özel çay fabrikalarıyla birlikte yıllık atık miktarı yaklaşık 45-50 bin tona ulaşıyor. Bu atıkların aslında tamamı biyoyakıta dönüştürülebilir. Çay atıkları piroliz yöntemi ile de işlenebilir, katı yakıta da dönüştürülebilir. Çok ciddi bir potansiyel olduğu ortadadır. Bu atıkların biyoyakıta dönüştürülmesi hem ciddi bir geri kazanım sağlayacak hem de çevreye olu diye konuştu.

Acar, mevcut durumda çay atıklarının bir kısmının çiftçilere gübre olarak verildiği kalan kısmının ise muhafaza edildiğini söyledi. ÇAYKUR ise yaklaşık 25 bin ton çay atığının piroliz yöntemiyle dönüştürülerek elektrik üretilmesi için çalışmalarına hız verdi. Yaklaşık 1.5 yıllık ön çalışmanın sonrasında projenin araştırılıp fizibilite raporunun hazırlanması için ’Etüt Projesi’ ihalesinin 10 gün içerisinde yapılacağı belirtildi. Rapor sonucunda projenin uygulanabilir bulunması halinde gerçekleştirileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA)