Çekerek Çekerek'te lavanta çiçekleri bal üretimini artıracak

Çekerek'te lavanta çiçekleri bal üretimini artıracak

Paylaş
Çekerek'te lavanta çiçekleri bal üretimini artıracak

Çekerek'te lavanta çiçekleri bal üretimini artıracak

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, (DHA) - YOZGAT'ın Çekerek ilçesinde bin 500 dekarlık alana 160 bin lavanta çiçeği dikimi gerçekleştirilecek. Baraj kenarında oluşturulan Lavanta Adası projesi ile arıcılık yaygınlaştırılıp, ekonomik değeri olan lavanta balı üretimi yapılacak.
Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır, 2020 yılı itibarıyla Lavanta Adası, Trüf Mantarı Ormanı, Millet Bahçesi ve Atık Su Tesis projesi gibi birçok çalışmayı hayata geçireceklerini söyledi. Türkiye’nin en büyük 10 sulama barajı arasında yer alan Çekerek Barajı çevresinde belirlenen bin 500 dekarlık alanda lavanta adası oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Çakır, "Bu zamana kadar 100 bin lavantayı toprakla buluşturduk. Mart ayına kadar 60 bin lavantanın dikimini de gerçekleştirerek bu sayıyı 160 bine çıkartacağız. 2020 yılında hayata geçireceğimiz birçok projenin yanı sıra özellikle lavanta adası projemiz, ilimizin ve ilçemizin turizm potansiyelini artıracak ve kalkınmaya katkı sağlayacak. Lavanta adası projesinin en önemli hedeflerinden birisi de, ilçemize turist çekmek ve turizmi geliştirmek. Aynı zamanda hem de yağ hem de kozmetik sanayinde lavantanın kullanımını sağlamak. Diğer taraftan arıcılık ve balcılık projemiz de lavanta ile marka haline gelecek. Lavanta balını tüm ülkeye tanıtacağız ve ekonomik olarak ilçemize katkı sağlayacağız" dedi.
İlçede dikimi yapılan lavanta çiçeklerinin açmasıyla birlikte çeşitli sektörlerde gelişmeler yaşanacağını aktaran Belediye Başkanı Eyyüp Çakır, lavanta kokulu sabun, kolonya ve lavantalı krem üretimi yapıldığını ve deneme üretimlerinde başarı sağlandığını belirterek, bu tür üretimlerde de küçük ölçekli işletmelerin ilçe ekonomisine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı