Magazin Cemil İpekçi: Çin'de ders olarak okutuluyorum

Cemil İpekçi: Çin'de ders olarak okutuluyorum

Paylaş
Cemil İpekçi: Çin'de ders olarak okutuluyorum

Ünlü modacı Cemil İpekçi, kadına şiddet konusunda, "Erkekleri de suçlamıyorum, çünkü o erkekleri de yetiştirenler anneler. Demek ki kadının eğitim görmesi ve oğlunu iyi yetiştirmesi gerekiyor ki gelecekte aynı şiddeti yapan erkek olmasın" dedi. Basının özel hayatla ilgilenmesini de eleştiren ipekçi "Pembe mayomu biliyorlar ama Çin'de ders olarak okutulduğumu bilmiyorlar" dedi

İpekçi, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nin organizasyonu ve kadın hakları konusunda sivil toplum kuruluşu Vital Voices’ın de katkılarıyla, ABD’nin başkenti Washington’da defile düzenleyecek.

Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için düzenlenen "Zaman İçinde Birlikte: Türkiye’nin Kadın için Yürüyüşü" başlıklı defilede, İpekçi’nin "Harem" ve "Bir Doğu Masalı" koleksiyonundan 40 parça Amerikalı modaseverlerin ilgisine sunulacak.

Soruları yanıtlayan İpekçi, defilenin başında Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan elbiseleriyle "Osmanlı Türklerine" değinileceğini, ardından da "Cumhuriyet Türkleri"ne geçileceğini dile getirdi.

İpekçi, "Kadına şiddet konusunda bir defile olduğundan aynı zamanda bir protesto, bir tavır koyma (defilesi olacak bu)" diye konuştu.

"Çok ileri toplum olmaya başladık"

Amerika’da Türkiye’nin sesini daha fazla duyurma vaktinin geldiğini ve defilede "bugünkü Türkiye’yi" göstermek istediklerini dile getiren İpekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü insanlar hala bugünkü Türkiye’yi maalesef çok yanlış tanıyorlar. Türkiye de Amerika gibi belirli parçaları, ideolojileri, farklı yaşam biçimleri olan bir toplum. Dışarıdan göründüğü gibi geri değiliz. Tam aksine çok ileri bir toplum haline gelmeye başladık.

Çünkü ayrışmayla beraber, herkes kendi hayatını ve kişiliğini yaşamaya başladı. Amerika da bunun en iyi örneği. Burada binlerce ırktan, inançtan, düşünceden insanlar beraber yaşıyorlar, Türkiye de buna geliyor".

'PEMBE MAYOMU BİLİYORLAR AMA...'

İpekçi, Türkiye’nin modada çok ilerleme kaydettiğine işaret etti. Türkiye’nin dünyada ayakkabı üretiminde ikinci, giyimde birinci sırada yer aldığını, tasarımda da çok öne geçtiğini belirten İpekçi, "Ama ülkemizdeki basın daha çok özel hayatlarla ilgilendiği için pembe mayomu biliyor ama Kore’de ödül aldığımı, Çin’de ders diye okutulduğumu bilmiyorlar. Aslında, Türk tasarımcıları artık dünyaca tanınmaya başlandı ve son derece de değer veriliyor" diye konuştu.

'KADINDA DA SUÇ VAR'

İpekçi, geçmişte çok duyulmasa da teknolojik gelişmeyle artık hemen her ay bir kadına şiddet uygulandığı veya öldürüldüğü haberlerinin duyulduğunu söyledi.

Kadına şiddetin sona erdirilmesinde eğitimin önemine vurgu yapan İpekçi, öncelikle kadının kendi gücünün farkına varması gerektiğini dile getirdi.

Bu konuda kadınlara da bir bakıma "kabahat" bulduğunu ifade eden İpekçi, "Kadının bir kere kadın ne demektir öğrenmesi lazım, kadın bir obje değil, kendisinin de ilk başta bunu bilmesi gerekiyor" dedi.

İpekçi, şunları kaydetti: "Kadınlar, hürriyetlerini çok ucuza bırakıyorlar. Mesela evde oturmayı tercih ediyorlar, hem döver hem sever beni diye manasız bahane buluyorlar. Eğitime verecekleri vakti, komşuyla dedikoduya tercih ediyorlar.

Bu mantık sürdüğü müddetçe kadına şiddet bitmez. Kadın eğitildiği ve ekonomik bağımsızlığını kazandığı, kamu idaresinde ve politikada da yerini daha çok aldığı gün bence şiddet çok azalacak".

'ERKEKLERİ DE SUÇLAMIYORUM...'

"(Kadına şiddette) Erkekleri de suçlamıyorum, çünkü o erkekleri de yetiştirenler anneler" diyen İpekçi, kadının geleceği şekillendirmedeki kilit önemine işaret etti. İpekçi, "Demek ki kadının eğitim görmesi ve oğlunu iyi yetiştirmesi gerekiyor ki gelecekte aynı şiddeti yapan erkek olmasın. Sonuçta, kadın eğitimli olursa, çocuklar da eğitimli olabilir ama kadın eğiti diye konuştu.

İpekçi, bu noktada, geleneksel olarak erkek çocuğa kız evlattan daha fazla değer ve kıymet verilmesi ile erkek çocuğunun daha ayrıcalıklı yetiştirilmesinden artık vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Benim ablam bile kızları olduğunda çok mutlu olmadı ama erkek torunu olduğunda aklını oynattı" diyen İpekçi, "Mesela, erkek çocuk, torun için, ’sen herşeyi yaparsın, herşey senin’ gibi yanlış bir yaklaşım var. ’Ah oğlum geldi’ diyene kadar kıza da aynı şeyi yapmak lazım. Kız çocuğuna ’kardeşine su getir’ denilmemesi lazım.

Burada kadınların yaklaşımına kızıyorum. Bu değişmeden kadına şiddet ve aşağılama bitmez" ifadesini kullandı.

'Hatamız kendimizi Batıyla kıyaslamak'

İpekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerika’da da şiddet, diğer şeyler bizden az değil, onun için de kendimizi hiçbir ülkeden daha aşağı da görmüyorum. Bizim en büyük hatamız Batıyla kendimizi devamlı kıyaslamamız, çünkü biz kıyaslayamayacak kadar üstünüz. Bir defa 500 yıllık bir imparatorluğun ve kültürün çocuklarıyız. 100 yıla yakın Cumhuriyet çocuklarıyız ama köklerimiz büyük bir kültürden geliyor. Bunları göstermek vazifemiz."

AA

2

Haberin Devamı