Beden Sağlığı Cep telefonu ve beyin tümörü

Cep telefonu ve beyin tümörü

Paylaş
Cep telefonu ve beyin tümörü

Prof. Dr. Cengiz Kuday, cep telefonlarının beyin tümörüne neden olabileceğini söyledi

Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölümü Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, araştırmaların sonucunda, her yıl binlerce kişinin beyninde tümör tespit edildiğini ve bazı hastaların da bu nedenle hayatını kaybettiğinin görüldüğünü belirtti.

Günümüzde neredeyse herkeste bulunan mobil telefonların, beyin tümörüne neden olup olmadığı konusunda pek çok araştırma yapıldığını ifade eden Kuday, Türkiye’de beyin tümörü tespit edilen vakaların rakamsal karşılığının net olarak bilinmediğini, ancak Amerika’da her yıl 40 bin kişinin bu sorunla karşı karşıya geldiğini kaydetti.

Kuday, beyin tümörleriyle radyo frekansları arasındaki bağlantıyı göstermeye yönelik ilk çalışmaların, radyo-telefon tamir teknisyenleri üzerinde yapıldığını ifade ederek, açıklamada şu görüşlerine yer verdi: "Ancak, kişi sayısının yeterli seviyede olmaması nedeniyle somut bir sonuç elde edilememiştir.

Cep telefonları elektromanyetik dalgaları alan ve yayan düşük güçlü cihazlardır. Bu teknolojik nimetin kullanımı sırasında düşük yoğunluklu elektromanyetik radyasyona maruz kalınıyor.

Cep telefonları, temel olarak, televizyon dalgalarından biraz yüksek, mikrodalga fırınlardan biraz daha düşük frekans aralığındadır. Çalışma güçleri yaklaşık 1 watt civarındadır. Telsiz telefonlar ise oldukça düşük frekansta olup, cep telefonu olarak kabul edilmemektedir."

"CEP TELEFONLARI BAZ İSTASYONLARIYLA İLETİŞİM HALİNDE"

Cep telefonlarının baz istasyonlarıyla iletişim halinde olduğuna değinen Prof. Dr. Cengiz Kuday, maruz kalınan radyasyonun da cihazın gücüne bağlı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kuday, baz istasyonundan gelen sinyalin, telefon tarafından güçlendirilerek tekrar istasyona iletildiğini vurgulayarak, istasyona olan uzaklığın ve araya giren engellerin cihazın daha fazla güç harcamasına sebep olduğuna işaret etti.

"UZUN DÖNEMDE KANSER OLASILIĞINI ARTIRIYOR"

Prof. Dr. Cengiz Kuday, 1996 yılında Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde başlatılan ve 13 ülkenin katıldığı "İnterphone" çalışmasının, 2005 yılında bitirildiğini, ancak araştırmanın sonuçlarının halen parça parça yayınlandığını bildirdi. Katılan ülkelerin farklı konuları incelediği çalışmalarda, beyin tümörleri arasında özellikle "meningiom", "akustik nörinom" ve "gial tümör" oluşumunda cep telefonunun etkisinin saptanmaya çalışıldığını ifade eden Kuday, şunları kaydetti:

"İskandinav kökenli çalışmalarda uzun dönem (10 yıl) kullanımlarda akustik nörinom ve meningiom ihtimalinde artış görülmüştür. İsrail kökenli çalışmada parotis bezi kaynaklı tümörlerde artış görülmüştür.

Yaşayan hücreler üzerindeki araştırmalarda, düşük yoğunluktaki elektromanyetik radyasyonda, özellikle ısı şok proteinlerin ortaya çıkışı, olası kanserojen etkiden sorumlu tutulmaktadır.

Son dönemlerde yapılmış bu araştırmalar, yayınlanan makaleler, cep telefonunun sanıldığı kadar masum olmayabileceğini gösteriyor. Düşük yoğunluklu elektromanyetik radyasyona özellikle uzun dönem ve uzun süre maruz kalmanın kanser ihtimalini artırabileceği saptanmıştır. Temel olarak teknolojiyi kullanırken muhtemel riskler göz önüne alınmalıdır."

Haberin Devamı