Bilim - Teknoloji Cepte Full HD gerekli mi?
Paylaş
Cepte Full HD gerekli mi?

Cep telefonlarında 1080p çözünürlük gerekli mi? 1080p'nin bir götürüsü var mı? İşte cevaplar...

Yeni alacağınız telefonun iyi bir ekrana sahip olmasını istiyorsunuz. Ancak sadece 5 inç'lik ekranda 1080p gibi yüksek bir çözünürlüğe gerçekten ihtiyacınız var mı?

Haberin Devamı

1080p, telefonlar için gerçekten de çok yüksek bir çözünürlük. iPhone 4'ün, 1136x640 çözünürlüğüyle 3.5 inç'lik ekranında piksel başına 326 piksel sunduğu öğrendiğimizde hepimiz etkilenmiştik. Bakış mesafenize bağlı olarak insan gözü, genellikle 300ppi'nin üzerinde pikselleri ayırt edemiyor. 5 inç'lik 1080p çözünürlüklü bir telefon ise 1920x1080 çözünürlük sunuyor ve 440ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğuna sahip. HTC One gibi 4.7 inç'lik Full HD bir telefonda piksel yoğunluğu, 468ppi'ye ulaşıyor.

Peki, çözünürlüğü bu kadar yükseltmenin gerçekten de faydası var mı? Öncelikle daha fazla pikselin daha fazla güce ihtiyaç duyduğunu söylemek gerekiyor. Sadece pikselleri göstermek değil, gösterilen içeriği hesaplamak da pile daha fazla yük getiriyor.

Haberin Devamı

Yüksek çözünürlüğün ne kadar pil harcadığını merak ediyorsanız, elimizde bir örnek var. Apple, "retina" ekranlı (264ppi) iPad 3'ü 11.666mAh pil ile satışa sunmuştu. Ancak bu iPad, yine her zamanki 10 saatlik kullanım süresini vadediyordu. Pili ise bir önceki iPad'den yüzde 70 daha büyüktü. Buna neden iPad 2'nin 132ppi'lik ekranını 264ppi'ye çıkması olsa gerek.


Yüksek çözünürlük GPU'ya da yük getiriyor

Yüksek çözünürlük GPU'ya da yük getiriyor

Bir oyun geliştiricisinin yaptığı açıklamaya göre yüksek çözünürlükler, shader'ları böldüğünden GPU'ya daha fazla yük getiriyor. Bunun anlamı aynı GPU ve pilde, pil ömrünüzün daha düşük olacağı. Dahası normalde donanımın sınırlarını zorlayan herhangi bir oyun veya uygulama, 1080p çözünürlükte bu sınırlara çok daha çabuk dayanacaktır.

Çoğu zaman daha iyi grafikler için bazı şeylerden vazgeçebilsek de, 300ppi ile 400ppi arasındaki farkı görmek çok mümkün olmadığından, çoğunlukla bu ek pikselleri göstermek için harcanan güç boşa gider. Dahası yüksek çözünürlük, GPU'nun ham pikseller üzerinde çalışmakla zaman kaybetmesi nedeniyle grafiklerin daha kötü olmasına neden olur.

300ppi'nin üzerindeki piksel yoğunlukları büyük çoğunlukla gerçekten israf olsa da, gözünüzün ne kadar iyi gördüğü ve cihazınıza ne kadar uzaktan baktığınızın önemli de büyük. Telefonunuza 9-10 cm'den bakıyorsanız, 300ppi size yetmeyebilir. Çince, Korece ve Japonca karakterler karmaşık olduklarından, bazılarına göre yüksek çözünürlüklerde daha iyi ayırt edilebiliyorlar - ancak bu konuda da tartışmalar var.

Haberin Devamı

Sonuçta karar size kalıyor; her iki yolda da kötü bir tercih yapmış olmayacaksınız. Ancak ppi değeri yükseldikçe sağladığı faydanın azaldığı gerçeğini unutmamalısınız. Bu arada her şeye rağmen üreticilerin yüksek çözünürlük konusunda durmadığını söyleyelim. Örneğin LG, geçtiğimiz günlerde 5.5 inç 538ppi ekranını ortaya çıkardı.

Resimlerle: 2013'ün ikinci yarısında çıkacak 25 cep canavarı!

Kaynak: CHIP Online