Ekonomi 'Cep'te indirim yarışı

'Cep'te indirim yarışı

Paylaş
'Cep'te indirim yarışı

Samsung ve Huawei’nin 5G gücüne sahip S10 ve Mate X amiral gemi modellerini tanıtmalarından üç hafta sonra diğer markaların sıfır ve ikinci el telefon fiyatlarında 1000 liraya varan indirim başladı. / Murat Gülderen'in haberi...

Örneğin daha geçen hafta 4699 liradan satılan 64 GB’lık sıfır Samsung Galaxy S9 pek çok e-ticaret sitesinde 3870 liraya, yine sıfır 64 GB’lık iPhone Xs Max 10 bin 259 liradan 9249 liraya, 128 GB’lık Huawei Mate 20 Pro 6999 liradan 6 bin 49 liraya kadar düştü.

Haberin Devamı

EN AZ 3 YERE BAKIN

e-ticaret sitelerinin fiyatları günü gününe değişim gösterebiliyor. Bu nedenle bir cihaz almadan en az 3 güvenilir siteyi incelemenizi tavsiye ederiz. Aynı cihazı başka bir sitede 500 hatta 1000 lira düşük farkla bulmak mümkün. Bu durum telefon için olduğu gibi tüm elektronik cihazlar için geçerli.

İKİNCİ ELE DİKKAT!

Cep’te ikinci el fiyatları ise daha oynak hareket ediyor. Çünkü bu pazardaki satışların yüzde 90’ı bireysel yani herhangi bir mağazaya bağımlı olunmadan satılıyor, yani kayıtdışı. Genelde acil durumlarda elden çıkarılmak istenen bu cihazlar normal piyasa fiyatının da neredeyse yarısına el değiştirebiliyor. Örneğin ikinci el satış yapılan sitelerde tertemiz bir iPhone 8’i 3300 liralara kadar düşük fiyatlardan bulmak mümkün.

Haberin Devamı

20 MİLYARLIK PAZAR

Kayıtdışı satışlarla beraber ikinci el cep telefonu pazarının 15 milyar lira olduğu öngörülüyor. Kayıtlı cep pazarının büyüklüğü ise yaklaşık 5 milyar lira civarında. Sıfır akıllı cep fiyatları döviz kuruna bağlı olarak yılın başında yüzde 30 civarında artış göstermiş, bu da satışları yüzde 20 civarında düşürmüştü. Buna paralel olarak ikinci el satışlarında adeta patlama yaşanmıştı.

GARANTİYİ SORGULAYIN

İkinci el sitelerinde kutusu açılmamış garantisi devam eden hemen her model sıfır telefonlar da satılıyor.ancak burada dolandırılma riskine karşı çok dikkatli olmalısınız. alınan telefonun çalıntı çıkma ihtimalini de gözönünde bulundurmak gerekiyor. Bu nedenle buralardan cihaz alırken, bunu yetkili servislerine konrol ettirmekte büyük fayda var. 1 ay içinde fiyatları ciddi ölçüde düşen türkiye garantili bazı telefonları sizler için derledik: