Yaşam Çernobil nerede? Çernobil patlaması ne zaman oldu? İşte Çernobil ile ilgili detaylar…

Çernobil nerede? Çernobil patlaması ne zaman oldu? İşte Çernobil ile ilgili detaylar…

Paylaş
Çernobil nerede? Çernobil patlaması ne zaman oldu?  İşte Çernobil ile ilgili detaylar…

Dünyanın en büyük nükleer faciasına sahne olan Çernobil Nükleer Santrali'ndeki patlama Chernobyl isimli dizi ile yeniden gündeme geldi. İnternet üzerinden yayınlanan Chernobyl dizisini izleyenler internette sıklıkla Çernobil tarihi ile ilgili aramalar gerçekleştiriyor. Peki, Çernobil nerede? Çernobil patlaması ne zaman oldu? İşte Çernobil faciası ile ilgili tüm detaylar…

HBO mini dizisi Chernobyl tüm dünyada büyük ilgi uyandırdı. Büyük yapımların bile elde edemediği başarıyı 5 bölümde elde eden Chernobyl dizisi bu konuda tüm dünyada farkındalık yarattı. Hatta Chernobyl dizisi Rusya’nın tepkisini de çekti ve Ruslar da kendi Çernobil dizisini çekmek için harekete geçti. Türkiye’de de büyük yankı uyandıran Chernobyl dizisi internette Çernobil faciasına ilişkin araştırmaları da artırdı. Peki, Çernobil nerede? Çernobil patlaması ne zaman oldu? İşte Çernobil ile ilgili detaylar…

Haberin Devamı

Çernobil faciası, Çernobil felaketi veya Çernobil reaktör kazası ya da Çernobil kazası, 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna Pripyat şehrinin 14.5 km. kuzeybatısında bulunan Çernobil şehrinde konuşlu olan Çernobil Nükleer Santrali'nde yapılan bir deney esnasında meydana gelen nükleer kaza felaketidir.

ÇERNOBİL FACİASI NASIL OLDU?

Çernobil Nükleer Santrali, Sovyet biliminin en büyük başarılarından biri olarak olarak nitelendiriliyordu. Patlama, 1 saat 24 dakika süren bir güvenlik testinin kontrolden çıkması üzerine 4. reaktörde meydana gelmişti. Patlamada 2 bin tonluk çatı havaya uçmuş ve 8 tonluk radyoaktif yakıt atmosfere karışmıştı. Reaktörü söndüren itfaiyecilerden 31’i yüksek radyasyona maruz kalarak olay yerinde hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

ÇERNOBİL FACİASININ SONUÇLARI

Yıkılan reaktör, öldürücü radyasyon yaymaya devam ederken Sovyet yetkilileri, olayı gizlemek için ellerinden gelen her şeyi yapmıştı. Çernobil Nükleer Santrali'nde çalışan işçilerle ailelerinin yaşadığı Pripyat şehrinin tahliyesi için gizli hazırlık yapılmış, tahliyeye ancak ertesi gün öğleden sonra başlanmıştı. Üç saat içinde Pripyat hayalet şehre dönmüş, sonraki günler helikopterlerle patlayan reaktörün üstüne binlerce ton kimyasal malzeme atılmıştı.

Patlamadan çıkan zehirli bulut, başta Ukrayna ve Belarus olmak üzere Rusya ve Avrupa’nın bir kısmını etkilemişti. Zehirli bulutlar, on gün sonra da ABD, Kanada ve hatta Japonya’ya bile ulaşmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, felaketin gerçekleştiği 30 kilometrelik bölgede yaşayan, çalışan, güvenlik hizmetleri yapan, tasfiye ve temizleme işlemlerine katılan 600 bin kişi yüksek dozda radyasyona maruz kaldı. Ukrayna, Belarus ve Rusya’da yaklaşık 5 milyon kişi radyasyon riski olan bölgelerde yaşamaya devam ediyor.

Felaket sonrasında bölgedeki ülkelerde tiroit kanseri, lösemi, diğer kanser türleri, katarakt ve bebeklerde doğuştan patolojik rahatsızlık oranlarında artışlar yaşandı. Psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra sosyal ilişkilerde dışlanmalar nedeniyle sıkıntılar ortaya çıktı. Radyasyona yüksek düzeyde maruz kalan gruplarda yer alan 120 bin kişi kanserden ölme riskiyle karşı karşıya kaldı.

Haberin Devamı

BÖLGEDE YAŞAYANLARIN YAŞ ORTALAMASI 80

Polis, sadece izin belgesi olan personel ve yöre halkının Çernobil’e girişine izin veriyor. Bölgede yaşamaya devam edenlerin yaş ortalaması 80. Bölge, izole edilmiş ve terk edilmiş izlenimi veriyor.

Ukrayna Parlamentosu'nun aldığı karara göre, Çernobil Nükleer Santrali, 2065 yılına kadar tamamen ortadan kaldırılacak. Programa göre, 2010-2013 yılları arasındaki ilk etapta nükleer yakıt, santrallerden depolara taşındı.

2013 yılında başlayan ikinci etap, 2022 yılına kadar devam edecek. Bu süreçte reaktörler muhafaza altına alınacak ve kazanın meydana geldiği reaktör izole edilecek. 2022-2045 yılları arasındaki üçüncü etapta uzmanlar, izolasyon sonrası radyasyonun azalmasını gözlemleyecek. 2045-2065 yıllarındaki son etapta ise santralin sökülme işlemi ve temizlik işlemi gerçekleştirilecek.