Gündem Çernobil yetmedi mi?

Çernobil yetmedi mi?

Paylaş
Çernobil yetmedi mi?

Sinop'da kurulması düşünülen 3 termik 1 de nükleer santral projesi dün Greenpeace'in de katıldığı 6 bin kişilik bir eylemle protesto edildi

Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Santrali’nde 24 yıl önce meydana gelen patlamada reaktörün içindeki radyasyon çevreye yayılmıştı. Radyasyonun etkisi Türkiye’ye kadar gelmişti.

Trakya ve Karadeniz’de kanser vakaları artmıştı. Çernobil Faciası’nın yıldönümünde dün bir çok yerde eylemler yapıldı. En geniş katılımlı eylem 3 termik ve 1 de nükleer santral kurulmak istenen Sinop’un Gerze ilçesinde yapıldı. Yaklaşık 6 bin eylemci “Çernobil Yetmedi mi?, ‘İnsan ve doğa düşmanı santrale hayır’ yazılı dövizler taşıdı.

SANTRALLERE 'DUR' DEDİLER

Greenpeace’in (Yeşil Barış adlı çevreci örgüt), ‘Rainbow Warrior’ (Gökkuşağı Savaşçısı) adlı gemisi ile 14 ülkeden 40 eylemci de Gerze’ye geldi. Mitingde 200 polis ve 100 jandarma görev yaptı. Greenpeace sözcüsü Korol Diker, Sinop’ta yapılmak istenen termik ve nükleer santrallere ‘dur’ demek için geldiklerini belirtti.

Belediye Başkanı CHP’li Baki Ergül “Gerze’ye kurulması planlanan termik santralde yılda 4 milyon ton kömür yakılacak. Havaya karışan ucucu kül miktarı 390 bin ton olacak. O zaman Sinop halkı nasıl nefes alacak” diye konuştu.

ÇERNOBİL FACİASI

Ukrayna’nın Kiev kentindeki Çernobil Santrali’nin 4 numaralı reaktörü 26 Nisan 1986 günü patladı. Faciada, Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan bombaların 100 katı kadar radyasyon havaya karıştı. Resmi açıklamalara göre kazada 31 kişi öldü. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise kazada 4 bin kişinin öldüğünü bildirdi.

Radyoaktif bulutlar, rüzgarında etkisiyle Güney Afrika’ya kadar ulaştı. Türkiye’de de Trakya ve Karadeniz’de etkileri görüldü. Özellikle Karadeniz’de kanser vakalarında artış yaşandı. Çernobil reaktörü uluslararası baskılar sonucu 2000’de kapatılabildi.

2