Bilim - Teknoloji Cevap, süper bilgisayardan!
Paylaş
Cevap, süper bilgisayardan!

Yıldızların oluşmasıyla ilgili gizem, süper bilgisayarın yardımıyla işte böyle çözüldü!

Bilim adamları, yıldızlararası maddelerden oluşan yıldızların sayısının neden beklenenden az olduğunu sonunda cevaplamak üzereler. En iyi simülasyonlar, şimdiye dek yıldızlararası gaz bulutlarının zamanla soğuyarak yıldıza dönüşeceğini tahmin etmekteydi. Ancak bu durum gerçekte çok daha nadir gerçekleşiyor.

CalTech liderliğindeki uluslararası bir takım ise daha isabetli bir model oluşturmaya çalıştı. NSF'den fon desteği sağlayan Stampede süper bilgisayar, yıldız düzeninin sadece yerel bir olay olmadığını; aynı zamanda süpernova patlamalarından, radyasyondan, yıldızlararası gazlardan ve hatta yıldız ışıklarından etkilendiğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, bu bulguya ulaşmak için birkaç ışık yılı boyutunda, yıldızları ve süpernovaları simüle eden yeni bir model ortaya çıkardılar. Böylece daha önceki simülasyonlarda eksik olduğu düşünülen fiziklerin de ilave edildiği, tam bir galaksi simülasyonu geliştirildi. Stampede'in binlerce CPU'luk işlem gücü, simülasyonu beklenenden hızlı çalıştırdı ve ortaya gerçek galaksiye benzer bir görüntü çıkardı. Simülasyonda önceki modellerin aksine maddenin sadece küçük bir bölümü yıldıza dönüştü.

Bu heyecan verici sonuçlar, astronomların galaksi ve yıldız dizilişleri arkasındaki fizikleri daha iyi anlamalarına yardımcı olacak. CalTech'ten profesör Philip Hopkins, bu kadarıyla kalmayıp, "galaksileri ve galaksilerin ortasındaki dev kara delikleri gezmek istiyoruz" diyor.

Haberin Devamı

Resimlerle: Dünya geceleri uzaydan nasıl görünüyor?

Kaynak: CHIP Online