Pazar Postası Çevreci otomobiller artık daha yakın...
Paylaş
Çevreci otomobiller artık daha yakın...

Çevreci otomobiller artık daha yakın...

Dünyada yeni trend çevreye duyarlı olmak, küresel ısınma karşısında çevreye en az zararı vermek. Özellikle otomobil sektöründe bu konu her geçen gün daha da önemseniyor. Başta Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Kurt Russell gibi Hollywood yıldızları arasında popülerleşen çevre dostu arabalar artık Türkiye’de de adından söz ettirecek. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen ve 140 yeni modelin tanıtıldığı Paris Otomobil Fuarı’nda en çok dikkat çeken çevreci ve karbon salınımını en aza indirgeyen arabalar oldu. Şimdilik dünyada toplam 500 bin adet satılan hibrid ve elektrikli arabaların 2015’te 2 milyon adede ulaşacağı tahmin ediliyor. Çevre dostu arabaların avantajlarını, ileride bize sağlayacağı kolaylıkları Paris Otomobil Fuarı’nda Ford Otosan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner’le konuştuk.

Haberin Devamı

Merve ÖZAYTEKİN merve.ozaytekin@posta.com.tr

Çevre dostu otomobiller dünyada ne durumda?

Sadece otomobilde değil her konuda çevreci yaklaşım dünyada gündemde. Günümüzde markaların ortak amacı, otomobillerin dışarıya yaydığı zararlı gazları en aza indirmek.

Kaç çeşit çevre dostu otomobil var?

İlk olarak hibrid araçlar devreye girdi. Araçta bir motor var. Ama ona ek olarak da akü, yani pil sistemi var. Gerekli olduğu yerlerde pili, bazen de motoru kullanıyorsunuz. Dolayısıyla pili kullandığınız anlarda çevreyi kirletmiyorsunuz.

Başka?

Bir de elektrikli araçlar var. Otomobil tamamen aküyle çalışıyor. Ancak elektrikli araçların kullanımı çok yaygın değil, çünkü akü teknolojisinin daha da gelişmesi gerekiyor. Şu ana kadar elektrikli araçlar en fazla 120-160 kilometrelik menzile ulaşabiliyor. Sonra tekrar şarj etmek gerekiyor. Teknoloji ilerledikçe, elektrikli araçlar hayatımıza daha fazla girecek. Bir de plug-in hibrid araçlar var.

Haberin Devamı

O nedir?

Onlarda da yine motor var. Ama motor pili şarj etmiyor. Pili benzin istasyonlarından benzin alır gibi şarj ediyorsunuz. Fişe takılıyor ve şarj ediliyor. Bu araçlar en gelişmiş olanlar.

Çevre dostu araçlar ne kadar yaygın?

Daha çok Avrupa ve Amerika’da satılıyor. Şimdiye dek hepsinden toplam 500 bin adet satılmış. 2015-2020 yıllarına geldiğimizde bu rakam 2 milyon adede ulaşacak. Ama bu pazar hızla büyüyor.

Türkiye’de bu araçlar ne zaman hayatımıza girecek?

Türkiye’de tamamen elektrikli araç henüz satılmıyor. Hibrid araç satan da birkaç yer var. Ama vergiler çok yüksek olduğu için pek tercih edilmiyor. Çevre dostu otomobiller daha çok Amerika’da; özellikle Kaliforniya eyaletinde çok yaygın. Çünkü Kaliforniya daha çevreci bir eyalet ve çevre dostu otomobillerin vergileri düşük tutularak destekleniyor.

Daha yakında otomobiller hayatımızı ne kadar kolaylaştıracak?

Ford Otosan olarak Türkiye’de yakında kendi kendine park edebilen C-Max modelimizi satışa sunacağız. Otomobil giderken yanda, sığabileceği boşluğu fark edecek. Siz sadece gaza basacaksınız ve otomobil direksiyonunu kendi idare ediyor olacak. Özellikle İstanbul gibi yoğun trafik olan, park etmenin zor olduğu yerlerde bu otomobil herkesin hayatını kolaylaştıracak.

Haberin Devamı

Elektrikli otomobillerin çevreye az zarar vermesinin dışında avantajları neler?

Elektrikli otomobiller, fosil yakıt kullanmamaları nedeniyle ‘0’ emisyon değerine sahipler ve dışarıya hiçbir şekilde zararlı atık salmıyorlar. Ayrıca tamamen elektrikli motor kullandıklarından, otomobil tasarımında çok daha serbest ve fonksiyon odaklı çalışılmasına imkan tanıyorlar. Çok daha hafifler.