Siyaset CHP: 3. Yargı Paketi, yargı reformu niteliği taşımıyor
Paylaş
CHP: 3. Yargı Paketi, yargı reformu niteliği taşımıyor

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, özel yetkili mahkemeleri kaldırırken, bunları herhangi bir şarta bağlı kılmanın kabul edilemeyeceğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, partisinin Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ve bazı milletvekilleriyle Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden "3. Yargı Paketi" tasarısının yargı reformu niteliğini taşımadığını ileri sürdü. Özel yetkili mahkemeler konusunda yapılacak düzenlemenin belirsiz olmasının, bir çok endişeyi beraberinde getirdiğini belirten Hamzaçebi, "Hala, şu ana kadar, Hükümet’in özel yetkili mahkemelerle ilgili yapacağı düzenleme belirsizliğini korumaktadır" dedi.

Haberin Devamı

Bu konuda siyasi parti gruplarına dağıtılmış bir önergenin de bulunmadığına işaret eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla, Hükümet’in bu konuda kamuoyuna yaptığı açıklamaların ne kadarının doğru olduğundan da emin değiliz. Özel yetkili mahkemeler, yaptıkları soruşturmalar ve yürütükleri kovuşturmalarla, kamuoyunda tartışma konusu haline gelmiştir. Kamuoyunun büyük bir çoğunluğu, özel yetkili mahkemelerin gerçekte hukuk, adalet dağıtan mahkemeler olmadığını düşünmektedir. CHP olarak bizim kanaatimiz de bunların bir operasyon mahkemesi olduğu yönündedir. Bir demokraside olmaması gereken mahkemelerdir. Bu mahkemeleri kaldırırken, bunları herhangi bir şarta bağlı kılmak, belirli davaları bundan ayrı tutma yönünde bir düşünceye sahip olmak kabul edilebilir değildir. Böyle bir düşünce varsa, Hükümet’i bu düşünceden süratle vazgeçmeye davet ediyorum."

Haberin Devamı

TBMM’nin 12 Haziran seçimlerinden sonra 8 milletvekili eksikle toplandığını, söz konusu milletvekillerinin hala yasama faaliyetlerine katılamadığını belirten Hamzaçebi, "Bir kaç gün içinde herhangi bir düzenleme yapılmaz ise Parlamento, açıldığı günkü ayıpla tatile girecektir. Kesinlikle bu şekilde tatile girmemelidir. Yargı paketi çerçevesinde bir düzenleme ile 8 milletvekilinin yasama faaliyetine katılmaları sağlanmalıdır" diye konuştu.

Meclis iradesinin, zamanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim yasağını kaldırdığını anımsatan Hamzaçebi, "Sayın Başbakan için yargıya müdahale olarak değerlendirilmeyen bu tip düzenlemenin, 8 milletvekili için de yapılması gerekiyor. Bu konuyu halka götürsek, halkın büyük çoğunluğu bu milletvekillerinin parlamentoda olması gerektiği yönünde görüş ifade edecektir. Bir iki gün içinde sorunu çözelim ve 8 milletvekilini özgürlüğüne kavuşturalım" dedi.

-"Önemli bir yönetim zafiyeti"-

Emine Ülker Tarhan da özel yetkili mahkemelerle ilgili yaşanan süreci, "AK Parti’nin yönetim anlayışının dışa vurumu" olarak gördüklerini savundu.
Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi olan özel yetkili mahkemelerin kaldırılması konusunda muhalefetin hiçbir şekilde bilgilendirilmemesinin önemli bir yönetim zafiyeti olduğunu ileri süren Tarhan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Sadece gece yarısı operasyonlarıyla yasama faaliyeti yürütülmemesi gerekiyor. Özel yetkili mahkemelerin sistemimizden tamamen çıkması gerekiyor. Ancak görüyoruz ki yargının, özellikle de özel yetkili mahkemelerin bir intikam aracı olarak kullanılmasının yarattığı korkular egemen bugün. Bu korkularla hareket edildiğini, ne yapacağını bilememe anlayışının egemen olduğunu görüyoruz. İçeriği ve çerçevesi henüz bilinmeyen bir yapı ile karşılaşacağımızı düşünüyorum. Özel yetkili mahkemeler bu ülke için hayırlı değildir."

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Bağımsız Diyarbakır Milletvekili ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüşmesine ilişkin soru üzerine, yargı paketine ilişkin yaptıkları bu toplantıda, söz konusu görüşmeye ilişkin yorum yapmak istemediklerini ifade etti. Hamzaçebi, bu görüşmenin herhangi bir olağanüstülük olmadığını, normal bir görüşme olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Akif Hamzaçebi, tutuklu milletvekillerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Bütün siyasi kimliklerimizi bir kenara bırakalım, şapkalarımızı, rozetlerimizi çıkaralım. Bu olaya insani bir şekilde yaklaşalım. Yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı... Bütün bunları bir kenara bırakalım. Sadece insani duygularla yaklaştığımızda bu sorun çözülecektir. Siyaset, insani duyguları yok etmemelidir. Liderler kendi gruplarını serbest bıraksalar, özellikle Sayın Başbakan için söylüyorum, bir önerge verilse bu sorun çözülecektir" diye konuştu.

Özel yetkili mahkemelere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Tarhan da iktidarın bu konuda, muhalefetle uzlaşma yerine başka dinamiklerle uzlaşma süreci yaşadığını ileri sürdü.