Siyaset CHP: AKP, muhafazakar bir gençlik tasarlamakta
Paylaş
CHP: AKP, muhafazakar bir gençlik tasarlamakta

CHP'nin gençlik raporunda AK Parti iktidarının kendi zihniyetine uygun, otoriter muhafazakar bir gençlik tasarladığı savunuldu.

Genel Başkan Yardımcısı ve Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP) Başkanı Sencer Ayata Başkanlığı’nda hazırlanan gençlik konulu çalışması açıklandı.
CHP Basın Birimi’nden yapılan açıklamaya göre "Ne azarlanan ne tasarlanan, özgür ve yenilikçi gençlik" başlığı altındaki çalışmada, Türkiye’de nüfusun yarısının 30 yaşın altında ve ciddi sorunlarla meşgul olduğu, AK Parti iktidarının ise bu sorunlara çözüm üretemediği savunuldu.

Haberin Devamı

Çalışmada, AK Parti’nin gençlere yaklaşımının tektipçi, baskıcı ve dışlayıcı olduğu ileri sürülerek, bu baskının en çok üniversite öğrencileri üzerinde yoğunlaştığı, Türkiye’de 600’den fazla öğrencinin tutuklu olduğu, gençlere açıkça "siyasetten uzak durun" mesajı verildiği savunuldu.

CHP’nin gençlik politikasının temelinin ise özgürlükçü demokrasi olduğunun vurgulandığı çalışmada, "CHP gençlerin üstünden baskıcı devlet gölgesini kaldıracaktır. Gençleri denetlenmesi gerekenler olarak gören 1982 Anayasası’nın 58. Maddesi değiştirilecektir. CHP’nin yeni madde önerisi şöyledir; Devlet, gençlerin kişiliğini serbestçe geliştirmesini, temel hak ve özgürlüklerden eşit biçimde yararlanmasını ve toplumsal, ekonomik ve siyasal yaşama etkin biçimde katılmasını sağlayacak her türlü siyasal, ekonomik ve hukuksal önlemi almakla yükümlüdür" ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

Çalışmanın sonuç bölümünde ise şunlar kaydedildi:

"CHP’nin gençlik politikası ilhamını, gençlere Cumhuriyeti emanet edecek kadar güvenen Atatürk’ten ve merkezine özgür insan idealini koyan sosyal demokrasi geçmişinden almaktadır. Atatürk, fikri hür ve vicdanı hür bir gençlik ile ülkenin güçleneceğini öngörmüştür. Genç kuşakların tarihten öğreneceklerinin bulunduğunu, ama gençlerin dünyayı kendi istedikleri gibi kurma haklarının olduğunu savunmuştur. CHP’yi AKP’nin otoriter muhafazakar zihniyetinden ayıran işte bu fikirlerdir. CHP gençlere güvenmekte ve özgür insanların, özgür gençlerin Türkiye’si için çalışmaktadır. CHP’nin gençlik politikası kapsamlı bir özgürlük projesidir.

CHP gençleri denetlemeyecek, destekleyecektir. CHP gençleri baskı altına almayacak, önlerindeki engelleri kaldıracaktır. CHP gençleri susturmayacak, onlara ’söz sizde’ diyecektir. CHP için gençler bugünün ortağı, yarının sahibi ve özgürlüğün sesidir. CHP gençler için vardır, özgür gençler ile var olacaktır."