Siyaset CHP "deprem vergileri" için araştırma istedi
Paylaş
CHP "deprem vergileri" için araştırma istedi

CHP, "1999 depreminden sonra toplanan vergilerin nerelerde kullanıldığının belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını" istedi.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından, depremin yol açtığı kayıpları gidermek amacıyla bir kanun çıkarıldığı anımsatıldı. Kanunla, Ek Gelir Vergisi, Ek Kurumlar Vergisi, Ek Emlak Vergisi, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel İletişim Vergisi ve Özel İşlem Vergisi’nin ihdas edildiği belirtilen gerekçede, bunlardan Özel İletişim Vergisi’nin sürekli hale geldiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Deprem için getirilen bu özel vergilerin, halktan toplandığı ve devletin gelir hanesine yazıldığının kaydedildiği gerekçede, "Ancak depreme özel olan bu gelirlerin zamanla amaç dışı biçimde bütçe açıklarını kapatmaya yönelik kullanıldığı yolunda tereddütler ortaya çıkmıştır. 1999’dan bu yana depremden oluşacak yaraları sarmak amacıyla toplanan vergilerin miktarının ne olduğu, nasıl ve hangi amaçlar için kullanıldığı, amaç dışı kullanılıp kullanılmadığının tespiti için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önem taşımaktadır" denildi.