Siyaset CHP'de 15 isim yeniden aday olmadı
Paylaş
CHP'de 15 isim yeniden aday olmadı

CHP'li 15 milletvekili yeniden adaylık başvurusunda bulunmazken, bu kararlarda önseçim yarışına girmek istememeleri ve 'kontenjan' sözü alamamalarının da etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Yeniden aday olmayanlar arasında Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey de var

Adaylık başvuru süresi doluncaya dek gözler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndaydı. Önseçime gireceğini ilan eden milletvekilleri rahattı, ancak tabandan gelmeyen ve “kontenjan” bekleyen milletvekillerinin işi zor görünüyordu. Kılıçdaroğlu, kapısını çalan, mesaj gönderen hiçbir milletvekiline kontenjan sözü vermedi ve “Hayırlı olsun” demekle yetindi.

Cumhuriyet'ten Türey Köse'nin haberine göre, adaylık başvurusunda bulunmayan milletvekilleri şöyle:

Hüseyin Aygün, Aykan Erdemir, Oğuz Oyan, Alaattin Yüksel, Oktay Ekşi, Şevki Kulkuloğlu, Sabahat Akkiraz, Şafak Pavey, Osman Aydın, Kemal Ekinci, Mehmet Haberal, Osman Kaptan,Turhan Tayan, Binnaz Toprak, İhsan Kalkavan.

Bazı milletvekillerinin adaylık başvurusu yapmamasıyla ilgili kulisler şöyle:

Şafak Pavey Avrupa’da çalışmak istiyor: İstanbul’dan 4 milletvekili (Şafak Pavey, Oktay Ekşi, Sebahat Akkiraz, Binnaz Toprak) yeniden aday olmadı. Bir süredir kulislerde Şafak Pavey’in “Yurt dışında, Avrupa’da partim için milletvekilliğinden çok daha fazla yararlı olabilirim” dediği konuşuluyordu. Pavey “Milletvekili olmadan da yapacak çok işimiz olduğunu düşünüyorum. Mesajların duyulmadığı yerlerde de duyulması için elimden geleni yapacağım. Mücadaleye devam edeceğim. Uluslararası anlamda da partimin mesajlarının duyulması için elimden geleni yapacağım.Yeni gelenlere yer açmanın görevimiz olduğunu düşünüyorum” dedi. Pavey’in 7 Haziran’dan sonra Avrupa’da CHP için çalışması bekleniyor.

Akademisyen Binnaz Toprak
’ın da “siyasete ısınamadığı” vurgulanıyor.

Yüksel ve Oyan aday değil: Alaattin Yüksel çok önceden “Pek çok arkadaşımız ön seçim olmazsa aday olmayacağını söyler. Sonra sözler değişir. Kesinlikle aday değilim” açıklaması yapmıştı. Oğuz Oyan da “Önseçime girmeyeceğimi belirlemiştim daha önceden. Üç dönemden sonra ‘4. bir dönem istiyorum’ demek seçmende çok sempati toplayan bir şey değil. Önseçim benim gibi mutfak çalışmasında olanlar için çok uygun değildir. Başka arkadaşların önünü açalım. 32 yıl üniversite çalışması, 13 yıl da miletvekilliği 45 yıl kamu hizmeti yeter” diyor.

‘İhsanoğlu’ etkisi: Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün milletvekilliği süresince parti yönetimiyle çeşitli sıkıntılar yaşadı. Dersim olaylarıyla ilgili bazı sözleri tartışma yarattı, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına karşı çıktı. Twitter’da “İnönü- Emir Sarıgül kavgası var. Eee, sen İstanbul Belediye başkanlıklarını bir kişinin aile şirketi olarak dağıtırsan olacağı budur. Siyasette Beykoz Konakları’nda karar alırsan, işte böyle mahkum olursun” diye yazınca disipline sevkedildi, ancak ceza verilmedi. Ulusalcı kanatta yer alan isimlerden Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu da, İhsanoğlu’nun adaylığı için imza vermeyenler arasındaydı. Kulkuloğlu, eğilim yoklaması yapılacak olan Kayseri’de yeniden adaylık yolunu zorlamadı.
Bursa şoku: Bursa’da kontenjansız önseçim kararı alınırken, ilin 3 milletvekili yeniden aday olmadı.

DYP kökenli Turhan Tayan “Ben sağ seçmenden oy getiririm, ama önseçimde delege bana oy vermez” diyerek aday olmadı. Kemal Ekinci aday olmadı, Aykan Erdemir de “aile meclisi” kararıyla yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Haberal sürprizi: Son seçimlerde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ricasıyla aday gösterilen ve cezaevinde milletvekili seçilen Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal yeniden aday olmadı. Haberal’ın “doktor ve bilim insanı” olarak çalışmak istediği belirtiliyor.

Sağ kökenli isimlerden, Ankara milletvekili Sinan Aygün ise kontenjan adaylığı bekliyor.

Haberin Devamı