Siyaset CHP'de olağanüstü kurultay heyecanı
Paylaş
CHP'de olağanüstü kurultay heyecanı

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı, 'Birlik ve Kardeşlik' sloganıyla Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi'nde yapılıyor. Yarın da devam etmesi beklenen kurultayda, Kılıçdaroğlu'nun karşısında şimdilik tek rakibi CHP Yalova Milletvekili ve eski Grup Başkanvekili Muharrem İnce... Kılıçdaroğlu 944, Muharrem İnce ise 177 imza ile Genel Başkanlık görevine aday oldu. Adaylık için 121 imza yetiyordu. Genel Başkanlık için oy verme işlemi saat 17.00'ye kadar uzatıldı

CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayına katılacak partililer, sabah saatlerinden itibaren kurultayın yapılacağı salona girdi. Partililer, kongrenin yapılacağı ATO Congresium Merkezi’ne, sabah erken saatlerden itibaren gelmeye başladı. Partililer ve gazeteciler, kimlik kontrolünün ardından salona alındı.

Haberin Devamı

Bugün ve yarın yapılacak olağanüstü kurultay için ATO Congresium Merkezi’nin dışı ve içi de afiş ve pankartlarla donatıldı. Merkezin girişine ve kurultayın yapılacağı salona, "Güçlü CHP, güçlü demokrasi, güçlü Türkiye" pankartları yerleştirildi. Partililer de sabahın erken saatlerinden itibaren merkeze geldi.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer20783","20783","201409","20783-178873.jpg","1", "0","CHP'nin 18. olağanüstü kurultayı başladı!");



İNCE İLE YAN YANA OTURDULAR


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu saat 10.05'te salona alkışlar eşliğinde giriş yaptı. Kendisinden önce salona gelen Muharrem İnce ile tokalaşan Kılıçdaroğlu yine kendisi için İnce’nin yanında ayrılan koltuğa oturdu.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer20784","20784","201409","20784-.jpg","1", "0","Kurultayda 2 aday yan yana!");



KILIÇDAROĞLU 944, MUHARREM İNCE İSE 177 İMZA İLE ADAY OLDU

Kılıçdaroğlu 944, Muharrem İnce ise 177 imza ile Genel Başkanlık görevine aday oldu. Adaylık için 121 imza yetiyordu.

CHP tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olabilmek için 1218 delegenin en az yüzde 10'unun Başkanlık Divanı'na imzalı önerisi gerekiyor.




3 BİN 250 KOLTUK VAR


Kurultayın yapıldığı ana salonda 3 bin 250 koltuk bulunuyor. Siyasi parti temsilcileri ve meslek odalarının da davet edildiği kurultayda, bin 218 delege isimlerine ayrılmış koltuklara oturacak. Ana salona, yaklaşık bin 250 izleyici alınacak. Fuaye, ana ve yan salonlarla kurultayı, yaklaşık 10 bin kişinin izleyebileceği belirtiliyor.



AKTÜEL KAMERALAR YASAK

Milletvekilleri, PM üyeleri ve delegelerin yanı sıra kurultayda onur konukları da yerlerini alacak. Gezi olayları, Soma ve Uludere’de hayatını kaybedenlerin yakınları da kurultaya davet edildi.

Kurultayı, 905’e yakın gazeteci takip edecek, ana salonda aktüel (salonun içinde hareket eden) kameralara izin verilmiyor.



24 SANDIKTA OY KULLANILACAK

Alt kattaki fuaye alanında bulunan 40 metrekarelik ekrandan, yaklaşık 6 bin kişi kurultayı takip edebilecek. Salonun değişik yerlerine de ekranlar yerleştirildi.

Kurultayın teması, "Birlik ve kardeşlik", "CHP’de demokrasi, Türkiye’de demokrasi", "Ülkede özgürlük, ülkede hukuk devletinin egemen olması" olarak belirlendi.

Basın mensupları, kendilerine ayrılan odalarda kurultayı takip ediyor.

Öte yandan genel başkan adaylarının konuşmalarının ardından daha önce hazırlanan yan salonda oy kullanma işlemi gerçekleştirilecek. Delegeler 24 sandıkta oyunu kullanacak.

Genel Başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce aday olduklarını açıklamıştı.

Bu arada, kurultay öncesi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray başkanlığındaki CHP heyeti, Anıtkabir’i ziyaret ederek, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyacak ve saygı duruşunda bulunacak.

Muhabir: Mehmet TosunYayınlayan: Kudret Topçu
09:20 05/09/14

KURULTAYDA HİÇBİR BASIN KURULUŞUNA 'AMBARGO' YOK


Gezi belgeselinin gösterimiyle başlayacak 18. olağanüstü kurultaya, Gezi olaylarında, Uludere'de ve Soma'da hayatını kaybeden madencilerin yakınları da davet edildi. Kurultayda, herhangi bir basın kuruluşuna "ambargo" uygulanmadığı açıklandı.

CHP Sözcüsü Haluk Koç, başvuran tüm kurumlara, "yayın çizgileri ne olursa olsun, hiçbir ayrım gözetmeden giriş kartı verildiğini" söyledi.

2015 VİZYONU

"Birlik ve Kardeşlik" ana sloganı dışında kurultayın temaları ise "CHP'de demokrasi", "Türkiye'de demokrasi ve ülkede özgürlük", "Ülkede hukuk devletinin egemen olması" şeklinde belirlendi.

Bu temaların, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında da "2015 vizyonu" olarak yansıtılması bekleniyor.

Kurultayın ilk günü olan 5 Eylül Cuma günü, genel başkanlık seçimi ve tüzük değişikliği yapılacak.


18. Olağanüstü Kurultay'da genel başkanlık seçim sonucunun açıklanmasının hemen ardından tüzük değişikliğiyle ilgili süreç başlayacak ve aynı gün tamamlanacak.

ÇARŞAF LİSTE

Kurultayın ikinci gününde ise 60 üyeli Parti Meclisi (PM) seçimleri yapılacak ve bu seçimde büyük çekişmenin yaşanması bekleniyor.

Kurultay kararının alınması sonrasında, PM üyelerinin nasıl belirleneceği de tartışmaya neden olmuştu.

Seçime 'blok liste" ile gidilmesi eğilimine karşılık il başkanları ve delegelerin büyük çoğunluğu tercihlerinin "çarşaf listeden" yana olduğu açıklamışlardı.

Çok sayıda anahtar listenin de çıkması beklenen kurultayda delegeler, çarşaf listedeki isimlerden en az 47, en çok 52'sini işaretleyerek tercihlerini belirtecek.

Kadın ve gençlik kotasının da hesaplanması sonrası PM kesinleşecek.

CHP'li vekiller güven oylamasına katılacak mı?

CHP'nin kurultayının PM seçimlerinin yapıldığı ikinci gün aynı zamanda TBMM'de, Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 62. Hükümet'in güven oylaması yapılacak.

CHP kurultayının ikinci gününe denk gelen ve TBMM'de TSİ 14:00'te yapılması planlanan güven oylaması, kurultay nedeniyle saat 12:00'ye çekildi.

BBC Türkçe'nin konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, güven oylamasının saatinin öne çekilmesinin "kurultay programı açısından uygun" olduğunu ifade etti.

Hamzaçebi, "Güven oylamasına parti olarak katılacağız. Vereceğimiz oy ise hayır olacak" dedi.

Eski SP'li Bekaroğlu da CHP'de

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "başarısız" olunduğunu savunarak 12 Ağustos'ta TBMM'de bir basın toplantısı düzenlemiş, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifasını ve olağanüstü kurultayın toplanmasını talep etmişti.

Tarhan'a, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İstanbul Milletvekili Nur Serter ve Mersin Milletvekili İsa Gök de destek vermişti.

Bu isteğe ilk yanıt ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'dan gelmişti.

Tezcan, "586 imzayı toplayabilirlerse kurultay yapılabilir. Parti tabanı kurultay istemiyor" demişti. Ancak Kılıçdaroğlu, muhalefetin imza toplamasını beklemeden olağanüstü kurultaya gidileceğini duyurmuştu.

Parti içinde CHP'nin "sağa kaydığı" ve "sol muhalefetin ihtiyacına cevap vermediği" eleştirileri biliniyor.

Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi gibi partilerde yöneticilik, belediye başkanlığı gibi görevlerde bulunmuş isimlerin özellikle son dönemde parti yönetimine gelmesi ya da seçimlerde aday gösterilmesi "sağa kayma" eleştirilerini güçlendiriyordu.

10 Ağustos'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'Çatı aday' olarak belirlenen eski İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığı ise eleştirilerin daha yüksek seslendirilmesine neden olmuştu.

Bu arada Milli Görüş hareketinden gelen Mehmet Bekaroğlu, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun davetiyle CHP'ye üye oldu.

Eski Halkın Sesi Partisi'nin (HAS Parti) kurucularından ve son olarak 2014 Mahalli İdareler Seçimleri'nde Saadet Partisi'nden Rize belediye başkan adayı olan Bekaroğlu'nun, kurultayda Kılıçdaroğlu'nun PM listesinde yer alması bekleniyor.

Haberin Devamı