Siyaset CHP'den Haşim Kılıç için reddi hakim talebi
Paylaş
CHP'den Haşim Kılıç için reddi hakim talebi

CHP'den Haşim Kılıç için reddi hakim talebi

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Yargıtay ve Danıştayda yeni daireler kurulmasına ilişkin yasa için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını anımsatarak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) bu süreçte etik gereği Yargıtay ve Danıştaya üye seçmemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Mengü, düzenlediği basın toplantısında, aldığı bilgiye göre, HSYK’nın yarın toplanarak bu yasa uyarınca Yargıtay ve Danıştaya üye seçeceğini bildirdi.

CHP’nin yasayı Anayasa Mahkemesine götüreceğinin bilindiğini, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın bu konudaki soruyu yanıtlarken, "CHP’nin Anayasa Mahkemesine başvuracağını, dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin gündemine gelecek bir konuda konuşamayacağını" söylediğini kaydetti.

Mengü, şöyle devam etti:
"Yani bu yasanın anayasa yargısına götürüleceği bundan çok önce gerek CHP Genel Başkanı gerekse Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafından ilan edilmiştir. Durum böyle iken HSYK’nın apar topar, yangından mal kaçırır şekilde bir seçim yapmasının hiçbir etik tarafı yoktur. Bazı olaylar kanunlara uygun olabilir, ama kanuna uygun her olay etik midir, bunu tartışmak lazım. Buradaki durum da etik değildir. Bu yasanın Anayasa Mahkemesi’nde yürürlüğün durdurulması talebiyle tartışılacağı bilinirken böyle bir davranışta bulunmak yargının ele geçirilmesi operasyonunun son aşamasıdır."

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesine önümüzdeki cuma ya da pazartesi günü başvuracaklarını bildiren Mengü, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç ile ilgili reddi hakim talebinde de bulanacaklarını söyledi.

Kılıç’ın davadan çekilmesini istediklerini kaydeden Mengü, "Anayasa Mahkemesi Başkanı bir siyasi parti mensubu kişiliğiyle bu yasa konusunda açıklamalar yapmıştır. Tarafsızlığı konusunda büyük bir inançsızlık yaratmıştır. Anayasa Mahkemesi tarihinde böyle çekilmeler olmuştur. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın bu kadar taraf olduğu bir davadan çekileceğini ümit ediyoruz. Aynı şekilde HSYK’nın saygıdeğer üyelerinin de şu aşamada Danıştay ve Yargıtaya üye seçimi yapmaması gerektiği inancındayım ve yapmayacaklarına inanıyorum" dedi.
Mengü, istinaf mahkemelerinin Haziran ayında çalışmaya başlayacağının Adalet Bakanı tarafından açıklandığını, bunun bir yıl süreyle Yargıtaya hiç ceza davası gelmeyeceği, ondan sonra da bu davaların yüzde 60’ının geleceği ve Yargıtayın elindeki davaları 1.5 yılda tüketeceği anlamına geldiğini ifade etti. Mengü, hukuk davalarında ise 6 ay sonra Yargıtayın elindeki dosya sayısının asgariye ineceğini söyledi.

Haberin Devamı

Mengü, "Yani, yarın yapılacak seçim yargının hızlanması için çözüm getirmeyecektir. Bu bir yargıyı ele geçirme operasyonudur. Anamuhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesine götürüleceği bilinen bir yasaya dayanılarak üye seçimi etik değildir, siyasi nezakete de sığmamaktadır" diye konuştu.

-"ŞİMDİ BİLE BARAJI İNDİREBİLİRİZ"-

Mengü, BDP’nin bağımsız adaylarla seçime girmeye karar verdiğinin anımsatılması üzerine, temsilde adalet açısından barajın yüzde 7’ye indirilmesi için kanun teklifi verdiklerini, yüzde 5’in de tartışılabileceğini ifade etti. Seçim barajının şimdi bile indirilebileceğini belirten Mengü, anayasaya eklenecek geçici bir maddeyle değişikliğin önümüzdeki seçimde uygulanmasının yolunun açılabileceğini vurguladı.
BDP’nin kararına saygı duyduğunu belirten Mengü, "Ama bu baraj Türk siyasi yaşamı için bir zuldür, ayıptır" dedi.

Haberin Devamı