Siyaset CHP'den İzmir'deki aramalara tepki
Paylaş
CHP'den İzmir'deki aramalara tepki

CHP'den İzmir'deki aramalara tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediyesindeki aramayla ilgili olarak, "Büyük ölçüde seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik arama, Türkiye’de uzun zamandan beri uygulanan bir korku, yıldırma ve baskı altına alma anlayışı gibi geliyor" dedi.

Haberin Devamı

Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaretinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, konuyla ilgili bilgi almak için belediye geldiklerini belirterek, "Türkiye’de yasalara uyma açısından en dikkatli belediyenin, İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu biliyoruz. Bu konuda bizzat bakanlıklardan da önemli övgü almış, örnek gösterilmiş bir belediyedir. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesine güveniyoruz. Aziz Kocaoğlu’nu ziyarete geldik, gelişmelerle ilgili bilgi alacağız" dedi.

Arama işleminin seçime 40 gün kala yapıldığını hatırlatan Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Büyük ölçüde seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik arama, Türkiye’de uzun zamandan beri uygulanan bir korku, yıldırma ve baskı altına alma anlayışı gibi geliyor. Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz. Demokrasinin, barışın kenti İzmir’deki özgürlüklerin, barış ve demokrasinin bütün Türkiye’de olmasını istiyoruz. Bunun için İzmir’i hep örnek gösteriyoruz. O nedenle belki ’İzmir’den başlayan seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik bir baskı olabilir’ diye düşünüyoruz. Bunu, siyasi etiğe, siyasi ahlaka uygun bulmadığımızı belirtmek isteriz. Bu tür baskıların, İzmir’de hep aksine sonuç verdiğini biliyoruz. İzmirlinin tam tersine gerek İzmir’deki namuslu yerel yöneticilerimize, gerekse CHP’ye daha çok sahip çıkacaklarına inanıyorum. Çok büyük bir infial var. Örgütlerimiz de ciddi bir infial halinde, biz kendilerini yatıştırıyoruz. Bu konuda operasyonu yönetenler tarafından da İzmir kamuoyuna ve bize de derhal bir açıklama yapılmasını bekliyoruz. Konuyla ilgili bir şey bilmiyoruz."

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da gazetecilere yaptığı açıklamada, sabah Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret ettiğini ve belediyede yapılan işlemlerle ilgili bilgi aldığını söyledi. Kocaoğlu’nun daha sonra yazılı olarak açıklama yapacağını tahmin ettiğini ifade eden Susam, "Aziz Bey kendinde değil, yaptıklarının bilincinde. Bu olayları CHP’li bir belediyeye yapılmış bir baskı olarak görüyor. Ben Aziz Kocaoğlu’na ve CHP’li belediye başkanlarına güveniyorum" dedi. Susam, kendisinin ayrıntıları bilmediğini, sadece Kocaoğlu’na "geçmiş olsun" demek ve destek vermek için geldiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Aramanın belediyenin bir biriminde devam ettiği, Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, Emniyet yetkilileriyle başkanlık katında oturduğu öğrenildi. Belediye yetkilileri, açıklamanın Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

Özel yetkili cumhuriyet savcılarının talimatıyla sabah saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı’na gelen İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü mali büro ekipleri, bazı birimlerde arama yapmaya başlamıştı. Aramanın "ihaleye fesat karıştırma ve usulsüzlük iddiasıyla yapıldığı, aralarında üst düzey bürokratların da bulunduğu yaklaşık 30 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu" bildirilmişti.