Ekonomi Çiftçiler 'şeker' ihalesi için hazır

Çiftçiler 'şeker' ihalesi için hazır

Paylaş
Çiftçiler 'şeker' ihalesi için hazır

Çiftçiler 'şeker' ihalesi için hazır

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, devlete ait 6 şeker fabrikasının ihale sürecine katılacak Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu’nun, 600 bin çiftçi ailesini kapsadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Demir, Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Türk Şeker A.Ş’ye ait satışa çıkarılan Kastamonu, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Turhal ve Samsun Çarşamba Şeker Fabrikalarına, oluşturdukları "Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu" adı altında talip olduklarını hatırlattı.

Amasya Şeker Fabrikası AŞ, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Kırşehir, Çorum, Yozgat, Turhal, Kastamonu ve Samsun Pancar Ekicileri Kooperatifleri ile birleşerek "Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişimi Grubu"nu kurduklarını anlatan Demir, 19 Kasım tarihinde Özelleştirme İdaresine tekliflerini sunduklarını söyledi.

Yarın yapılacak birinci tur pazarlık için davet edildiklerini, basın toplantısının ardından Ankara’ya hareket edeceklerini belirten Demir, "25 Kasım tarihinde nihai pazarlık yani ihale yapılacak. Ve biz bu ihalede bütün imkan ve kabiliyetimizi zorlayarak galip gelmek istiyoruz" dedi.
Gurubun ihaleyi kazanması halinde Türkiye’deki şekerin yüzde 25’ini elde etmiş olacaklarını ifade eden Demir, şöyle devam etti:
"İddialı bir grup oluşturduk. Grubumuz tamamen yerli ve milli bir gruptur, yaklaşık 600 bin çiftçi ailesini kapsamaktadır. İdealimiz ve iddiamız o ki; milletin malı millette kalacak, cefakar Türk çiftçisinin olacaktır. Çıkmış olduğumuz bu zorlu yolda başaracağımıza inanıyoruz. Her türlü baskı ve engellemelere rağmen ihaleye girerek fabrikaları almak istiyoruz. Türkiye’de şeker fabrikalarının yabancıların eline geçmemesi için mücadele veriyoruz."

Haberin Devamı

Türkiye’de sadece şeker pancarına doğrudan destek verilmediğini, şekere uygulanan kota yerine kaçak GDO’lu şekerlerin denetlenmesini istediklerini ifade eden Demir, pancar ekimine 1-2 ay kala ihale sürecinde şeker pancarına kota konulmasına ise anlam veremediklerini, üreticinin bu nedenle zor durumda olduğunu da sözlerine ekledi.